Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η δασική πολιτική ο "κρυφός άσσος" του Θάνου Μωραΐτη


Επαναβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη  του Πρωθυπουργού, στον Θάνο Μωραΐτη, που αναβαθμίζεται με την τοποθέτηση  του σε ένα από τα πλέον παραγωγικά και κρίσιμα Υπουργεία, αυτό της Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Άγνωστο προς το παρόν το φάσμα των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει ο Θάνος Μωραΐτης, σε κάθε περίπτωση όμως έχει και έναν δημιουργικό απολογισμό, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου διετέλεσε Υφυπουργός τους προηγούμενους είκοσι μήνες, ξεκινώντας από το μηδέν την δημιουργία και λειτουργία ενός νέου Υπουργείου.  Κάτι που προφανώς  βάρυνε στην επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου.
Κι αυτό διότι  η ανάρτηση του πρώτου δασικού χάρτη στην ιστορία της χώρας, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του Θ. Μωραΐτη, από την θέση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, που χαρακτήρισε ως « το ξεκίνημα υλοποίησης του πιο σημαντικού, του μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα της δασικής πολιτικής.»
Πάντα στον ίδιο τομέα της προστασίας των δασών, επί θητείας Μωραΐτη, κωδικοποιήθηκε η δασική νομοθεσία , τέθηκαν  οι βάσεις για αλλαγή στην δασοπροστασία και ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που γνώρισε η χώρα.



Επίσης, έγινε η επιτυχημένη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, ενώ ανακοινώθηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του Υπουργείου και το νέο πλαίσιο για την ανακύκλωση.
Σημαντικές παρεμβάσεις εντάχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, πολλά από τα έργα αυτά, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θωρακίζουν το περιβάλλον ευαίσθητων περιοχών της Αιτωλ/νίας και όχι μόνο.
Τέλος, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Θάνου Μωραΐτη, στην επενδυτική «στροφή» των αγροτών στα φωτοβολταϊκά και  την ένταξη τους κατά προτεραιότητα στην δράση αυτή, με σκοπό την εξασφάλιση ενός επιπλέον εισοδήματος.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία συνεχίζει να έχει εκπρόσωπο στο κυβερνητικό σχήμα καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για το νομό και ειδικά για την περιοχή του Μεσολογγίου.