Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Στασιμότητα στα μεγάλα οδικά έργα διαπιστώνει η ΝΔ


Η πλήρης στασιμότητα που χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο των κυβερνητικών δραστηριοτήτων, και ενώ από χθες ουσιαστικά η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό διάλυση, με άγνωστες – δυστυχώς – συνέπειες για τη χώρα, ισχύει και για τον κρίσιμο τομέα των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων.
Σε συνέχεια των νέων εξαγγελιών του Υπουργείου Υποδομών περί αναθεώρησης των συμβάσεων παραχώρησης, ο τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση (υπ’ αρ. 18012/846/14.06.2011) προς τoν Υπουργό Υποδομών, στην οποία αναφέρει:
«Τον Ιανουάριο του 2010, πριν από 1 ½ χρόνο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «αναθεωρήσει τις συμβάσεις παραχώρησης».



Έκτοτε οι ίδιες εξαγγελίες επανελήφθησαν δεκάδες φορές, δυστυχώς χωρίς κανένα αντίκρισμα μέχρι τώρα. Πριν λίγες ημέρες, έχοντας εξασφαλίσει μόνον την αποδοχή των προτάσεών του από τους παραχωρησιούχους των πέντε αυτοκινητοδρόμων, ο Υπουργός Υποδομών έσπευσε να ανακοινώσει τη θετική κατάληξη του διαλόγου για ένα ενδιάμεσο «σύμφωνο συναντίληψης». Όμως το εν λόγω σύμφωνο, με τις υπογραφές μόνο του Υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών, είναι άνευ σημασίας.
Ειδικότερα ο Υπουργός ανακοίνωσε πως οι προτάσεις του Δημοσίου γίνονται «κατ’ αρχήν δεκτές» από τις Τράπεζες, αλλά η τελική τους στάση αναμένεται να ξεκαθαριστεί στο τέλος του επόμενου μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι, προ τριμήνου, είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο πως το Δημόσιο δημιουργεί ειδικό λογαριασμό, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ώστε να «ξεπαγώσουν» τα δάνεια των Τραπεζών προς τους παραχωρησιούχους, υπό μορφή εγγύησης. Παράλληλα θα δημιουργείτο Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια. Αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει.
Με τα έργα όλων των συμβάσεων παραχώρησης να έχουν σταματήσει εδώ και μήνες και τις «αναθεωρήσεις» των συμβάσεων να μετατίθενται εκ νέου για το τέλος του έτους, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις των αρμοδίων, το μέλλον των μεγάλων οδικών αξόνων καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιο.
Ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει στη Βουλή:
             Εάν υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα για την «αναθεώρηση» των συμβάσεων παραχώρησης;
             Τι θα περιλαμβάνουν οι «αναθεωρήσεις» των συμβάσεων παραχώρησης;»
Την Ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κύριοι Δημήτρης Τσουμάνης (Ν. Πρέβεζας), αν. τομεάρχης Δημοσίων Έργων και Κώστας Παπασιώζος (Ν. Άρτας).