Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ν.Δ.: "Να μην επιβληθούν και νέες εισφορές στους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή"

Το θέμα της παράλληλης ασφάλισης στην οποία θα υποχρεωθούν να ενταχθούν οι μηχανικοί που ασχολούνται με τον κλάδο της οικοδομής με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις, έφερε στη Βουλή ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, με Ερώτηση (υπ’ αρ. 19582/2011) που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Την ώρα που ο κλάδος της οικοδομής διέρχεται εντονότατη κρίση, την σοβαρότερη της μεταπολιτευτικής περιόδου, λόγω των σκληρότατων μέτρων που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση και της μεγάλης αβεβαιότητας που αυτά έχουν προκαλέσει στην αγορά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή.



Συγκεκριμένα, ο Ν. 2335/1995 προέβλεπε ότι οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (μέχρι 31-12-1992) που υπάγονται στο ΤΣΜΕΔΕ (νυν ΕΤΑΑ) στην περίπτωση που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα που ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ, ασφαλίζονται μόνο στο ΕΤΑΑ. Το νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ρυθμίζει θέματα κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με τον Ν. 3863/2010, ουσιαστικά καταργεί τη δυνατότητα αυτή και προβλέπει υποχρεωτική πολλαπλή ασφάλιση των μηχανικών και στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ.»
Δηλαδή το νομοσχέδιο επαναφέρει το προ του 1995 καθεστώς, που επέβαλε την πολλαπλή ασφάλιση στους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή και μάλιστα σε αντίθεση με τη σχετική νομολογία του ΣτΕ, με την οποία έχει κριθεί ότι:
«...μηχανικοί ασχολούμενοι με την ανέγερση πολυκατοικιών με αντιπαροχή δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ αλλά μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ, διότι η ανέγερση πολυκατοικιών από πολιτικό μηχανικό αποτελεί αυτή καθ’ εαυτή δραστηριότητα που εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών του ενασχολήσεων, για την οποία υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ».
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να ξαναδεί αμέσως το θέμα και να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή με νέες εισφορές, οι οποίες μάλιστα είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα.