Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία στο Μεσολόγγι "Βιωματικού Μουσείου της Εξόδου"


Η πρώτη παρουσίαση των μελετών δημιουργίας του «Βιωματικού Μουσείου της Εξόδου» του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε χθες από το Γραφείο Μελετών PostScriptum Managing Director, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κωνσταντινίδη.
Οι μελετητές έκαναν λόγο για «ένα μουσείο μοναδικό, το οποίο έρχεται να καλύψει μια κενή θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Ένα μουσείο άρρηκτα συνδεμένο με την ταυτότητα της πόλης, ένα μουσείο – σημείο αναφοράς για την Περιοχή, τόσο προς τους έξω, τους πιο έξω και τους μέσα».
Το μουσείο πρόκειται να στεγαστεί σε συγκρότημα κτιρίων συνολικής επιφάνειας 2.500 τμ., στην είσοδο της πόλης. Με την ανακατασκευή τόσο του κτιριακού συνόλου όσο και του περιβάλλοντος χώρου, το ένα από τα δύο κτίρια θα υποδεχτεί την ψηφιακή βιωματική έκθεση, προϋπολογισμού περίπου 1.500.000-2.000.000€ και το άλλο κτίριο τον εκθεσιακό - εμπορικό χώρο, προϋπολογισμού 2.000.000-2.500.000€.



Ήδη υλοποιούνται οι προμελέτες, όπως η μελέτη σκοπιμότητας και η μουσειολογική μελέτη και θα ακολουθήσουν η αρχιτεκτονική, η στατική,  η αρχιτεκτονική μουσειογραφικη και η Ψηφιακή μουσειογραφική Μελέτη καθώς και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Ακολούθως υπήρξαν ιδιαίτερες τοποθετήσεις επί αυτών των μελετών, από τα μέλη της ομάδας των μελετητών.
Στην παρουσίαση παρευρέθησαν δημοτικοί σύμβουλοι, η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Ολυμπία Βικάτου, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής.