Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία της επιχειρηματικότητας στην Αιτωλοακαρνανία

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία σε ότι αφορά τις εγγραφές και  διαγραφές  επιχειρήσεων του νομού, που καταχωρήθηκαν στο μητρώο του για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Παράλληλα παρουσίασε και τον αντίστοιχο πίνακα του πρώτου εξαμήνου του 2010 για τις απαραίτητες συγκρίσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 2011 είχαμε 469 εγγραφές και 296 διαγραφές, ενώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2010 υπήρξαν 400 νέες εγγραφές και 277 διαγραφές.   
Πέραν της αύξησης των διαγραφών, που αποτελεί μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πως οι περισσότερες εγγραφές (+69) που παρατηρούνται, είναι αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης αγροτών στον τομέα των φωτοβολταϊκών και άρα πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που δίνει μια πλασματική εικόνα για την επιχειρηματικότητα. Να σημειωθεί δε, πως οι εγγραφές εταιριών με το συγκεκριμένο αντικείμενο ξεπερνούν κατά πολύ τις 100 και άρα αν δεν υπήρχαν θα παρουσιαζόταν και στις εγγραφές  αρνητικός συντελεστής.



Επίσης πρέπει να σημειωθεί η σταθερή ανυπαρξία ξένων επενδυτών στην περιοχή όπως και η μηδενική κινητικότητα στη δημιουργία νέων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Μόνη ίσως εξαίρεση το ισοζύγιο στις τουριστικές επιχειρήσεις όπου παρατηρήθηκε μια σχετική κινητικότητα σε σχέση με το 2010.
«Δυστυχώς όμως για την περιοχή μας, το πιο δυσάρεστο που μπορεί κανείς να διαπιστώσει για την κατάσταση της επιχειρηματικής δράσης, είναι πως, σε σύγκριση με χρονιές προ του 2008, παρουσιάζονται οι μισές νέες εγγραφές και υπάρχει μια καθίζηση στην επιχειρηματικότητα, που όχι μόνο δεν φαίνεται να αντιστρέφεται, αλλά παγιώνεται, πλέον, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες της Αιτωλοακαρνανίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.