Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σπ. Λιβανός: "Τα κόμματα έχουν πεθάνει"


Σπήλιος Λιβανός: "Οι παρατάξεις οφείλουν πια να μετασχηματιστούν, εκμεταλλευόμενες τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση για μεγάλες θεσμικές αλλαγές" 

Κάτι καινούργιο γεννάται, κανείς όμως δεν μπορεί ετούτη την ώρα να το προσδιορίσει επακριβώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και ζυμώσεις γίνονται και η γενικότερη φθορά που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα συνολικά, σ’ αυτό κατατείνει. Ο πρώην βουλευτής Αιτ/νίας και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του χθες στον Δυτικά – 96,1 FM, όχι μόνο συμφώνησε με την παραπάνω άποψη, αλλά υποστήριξε ότι «τα κόμματα έχουν πεθάνει». Τα κόμματα, διευκρίνισε, όχι οι ιδεολογικές παρατάξεις, για τις οποίες συμπλήρωσε ότι η μεν κεντροδεξιά διατηρεί το ιδεολογικοπολιτικό της στίγμα και τα χαρακτηριστικά της, η δε σοσιαλδημοκρατική… έχει μεταλλαχθεί!



Σχολιάζοντας τα περί ζυμώσεων ο κ. Λιβανός είπε ότι αυτές είναι οι συνέπειες της θλιβερής κατάστασης την οποία βιώνουμε. Και εστίασε στα… καλά της κρίσης, στις ευκαιρίες δηλαδή που αυτή δίνει για μεγάλες και ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, όπως λ.χ. ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η εξομοίωση, τρόπω τινά και ως προς τις ευθύνες βεβαίως ανάμεσα στο βουλευτή και τον πολίτη, η αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. «Ο εκλογικός νόμος που έχουμε είναι έγκλημα», τόνισε ο πρώην βουλευτής, ο οποίος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. θα τις κέρδιζε, θα ήταν λάθος να οδηγηθούμε σε εκλογές. Τόνισε βεβαίως ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο», επεσήμανε όμως πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος επίτευξης της απαραίτητης για τη χώρα συναίνεσης.
Σχολιάζοντας το μεσοπρόθεσμο είπε ότι η δύσκολη περίοδος τώρα ξεκινά, μίλησε δε για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.
Για την απουσία του βουλευτή Κ. Καραγκούνη απ’ την «καθοριστική για το μέλλον της χώρας ψηφοφορία» ο κ. Λιβανός δεν θέλησε να σχολιάσει τίποτε περισσότερο απ’ το ότι… του έκανε εντύπωση, του φάνηκε περίεργη, έμεινε άναυδος! Για τον Παν. Κουρουμπλή είπε πως «κινήθηκε με βάση την ψυχή του», αναγνωρίζοντας πως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση γι’ αυτόν.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»