Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Νίκος Καραπάνος: «Να επανασχεδιαστεί η πολιτική προστασία της Αιτωλοακαρνανίας»


Την απουσία οργανωμένων σχεδίων πυροπροστασίας στους ιστορικούς χώρους  της Αιτωλοακαρνανίας
επισημαίνει  ο  Νίκος Καραπάνος

Την αναγκαιότητα της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία και του επανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας στο νομό επισημαίνει σε δήλωσή του, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Καραπάνος.
Ο κ. Καραπάνος αναφορικά με την πολιτική προστασία τονίζει τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, αλλά και την απουσία οργανωμένου σχεδίου πυρασφάλειας σε ιστορικούς χώρους του νομού.
Αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του Μοναστηριού του Αγίου Συμεώνος στο Μεσολόγγι και του αρχαιολογικού χώρου της Καλυδώνας που κάηκε για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καραπάνου έχει ως εξής:
«Οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας τις τελευταίες μέρες βιώνουν την πύρινη λαίλαπα. Μνημεία της φύσης καταστράφηκαν. Ιστορικοί χώροι απειλήθηκαν. Περιουσίες και κόποι χρόνων χάθηκαν.
Στην αντιμετώπιση της κατάστασης οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν συμμάχους τους ηρωικούς πυροσβέστες, που με αυταπάρνηση καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τιθασεύσουν την λαίλαπα. Η απονομή συγχαρητηρίων στο προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι το ελάχιστο που μπορούμε να τους πούμε.



Ζητούμενο πλέον είναι η άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι του νομού και η αποζημίωσή τους και αφετέρου ο επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας του νομού.
Για την αναγκαιότητα  επανασχεδιασμού της πολιτικής προστασίας αρκεί να τονιστεί ότι στο Μεσολόγγι αλλά και στις Φυτείες και την Αμφιλοχία χάθηκε τεράστιο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως επίσης ότι το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος και ο Αρχαιολογικός χώρος της Καλυδώνας στο Μεσολόγγι, αλλά και ο ΧΥΤΑ υπέστησαν ζημιές, διότι δεν υπάρχει οργανωμένο και επαρκές σχέδιο πυρασφάλειας.
Η επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές του νομού είναι πολύ δύσκολη.»