Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Θ. Μωραΐτης: “Για να αλλάξουμε πορεία, πρέπει να αλλάξουμε μυαλά”

patra 22-8-2011bΣτην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, την Δευτέρα 22 Αυγούστου, συμμετείχε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός, επικεντρώθηκε στις αλλαγές στο ΕΣΠΑ και τον κρίσιμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως το πολιτικό σύστημα καλείται να πάρει γενναίες αποφάσεις και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

«Τώρα οικοδομούμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια», είπε ο κ. Μωραΐτης.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα θα υπάρξει πρώτον εάν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Δεύτερον, αν αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, που ασφαλώς πρέπει να συνοδευτεί από την αλλαγή σε νοοτροπίες και λογικές, τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και στο πολιτικό σύστημα ευρύτερα. Αν αυτά γίνουν πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.
Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε έναν τόπο με δυνατότητες, έχουμε ανθρώπους που μπορούν να σηματοδοτήσουν με την παρουσία τους και την δράση τους αυτό το νέο που χρειάζεται ο τόπος και η χώρα μας. Όλα αυτά μπορούν να συνδέσουν μια νέα πραγματικότητα πάνω στην οποία μπορούμε να βασιστούμε, ώστε να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Εργαλεία υπάρχουν. Μερικά από αυτά είναι το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός νόμος, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ανακοινωθούν και θα τονώσουν την ρευστότητα το επόμενο διάστημα. Εκτός από αυτά όμως πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός και υπεύθυνος Περιφερειακός Σχεδιασμός που θα απαντά στην κρίση, στα αδιέξοδα που υπάρχουν και θα βάζει την ανάπτυξη σε μια τελείως διαφορετική βάση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Θάνος Μωραΐτης είπε πως: «Η κυβέρνηση έχει οριοθετήσει μέχρι που θα πάει και τι μέτρα θα πάρει. Δεν θα επιβαρυνθούν άλλο αυτοί που μέχρι σήμερα έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα της κρίσης. Πιστεύω ότι απάντηση σε όλα αυτά τα αδιέξοδα και σε μια εθνική κατάθλιψη που δείχνει να κυριαρχεί, είναι να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη.»

Τέλος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης, ο Υφυπουργός τόνισε: «Στην σημερινή Συνδιάσκεψη μιλήσαμε για πάρα πολλά ζητήματα και εγώ αναφέρθηκα στην κορυφαία επιλογή για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε για μια άλλη εποχή και δεν μπορεί να απαντήσει στην κρίση και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.
Πήραμε την απόφαση να αναθεωρήσουμε το ΕΣΠΑ. Κερδίσαμε τη μάχη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχωράμε άμεσα. Αλλά εκτός από αυτό, καλούμαστε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις, αποφάσεις που πονάνε και θα προχωρήσουμε ακόμη και σε απεντάξεις έργων. Υπάρχουν πολλά έργα που έχουν ενταχθεί από το 2008 και δεν έχουν προχωρήσει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο αυτά τα έργα κάποτε να ωριμάσουν, επειδή υπήρξε μια πολιτική δέσμευση ή κάτι άλλο. Μια τέτοια αποφασιστική πολιτική θα ξεμπλοκάρει το ΕΣΠΑ, θα αποδεσμεύσει πόρους και θα δώσει μια απάντηση στο στοίχημα της απορρόφησης