Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σε “συνοικία Φιλελλήνων” προτείνεται να ονομαστούν στα ανατολικά αλίπεδα στο Μεσολόγγι

ανατολικα αλιπεδαΜια ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με την ονοματοθεσία στην περιοχή των ανατολικών αλιπέδων στο Μεσολόγγι επεξεργάστηκε και κατέθεσε στο δήμο της πόλης, ο εκπολιτιστικός – εξωραϊστικός σύλλογος «Αγ. Τριάς».
Πρόκειται για την περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μεσολογγίου και στην οποία εφαρμόστηκε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης με αποτέλεσμα να θεωρείται μια από τις πιο σύγχρονες σε επίπεδο αστικών υποδομών συνοικία του Μεσολογγίου.
Σύμφωνα με την πρόταση ο σύλλογος προτείνει να ονομαστεί η περιοχή σε «Συνοικία Φιλελλήνων» και στους δρόμους και τις πλατείες της να δοθούν ονόματα διακεκριμένων φιλελλήνων. Η πρόταση πηγάζει από το γεγονός ότι η περιοχή συνδέεται άμεσα με της ιστορία του Μεσολογγίου αφού συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας.
Ταυτόχρονα προτείνεται να ονομαστεί μια από τις πλατείες σε «Ιωάννη Λυκούδη» ως ελάχιστη τιμή στον αείμνηστο δήμαρχο και γιατρό, πρωτοπόρο στην εποχή στην έρευνα.
Η συνολική εργασία της ονοματοθεσίας εκπονήθηκε από τον καθηγητή, Σπύρο Κονδραλή, έχοντας ως συμπαραστάτες στην τεκμηρίωση, την ιστορικό Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου και τον χαράκτη, Απόστολο Κούστα και φυσικά τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου. Ενώ την προσπάθεια συνέδραμε τεχνικά ο Γιώργος Μητσόπουλος.

Μάλιστα η πρόταση αυτή εκδόθηκε σε μικρό τόμο στον οποίον πέραν του φωτογραφικού υλικού για τις πλατείες και τις οδούς της περιοχής υπάρχουν εκτενή ιστορικά στοιχεία για τους φιλέλληνες, των οποίων τα ονόματα θα δοθούν. Η έκδοση αποτέλεσε δωρεά του τυπογραφείου ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
Απομένει η υιοθέτηση της πρότασης από τη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου ώστε να ολοκληρωθεί η ονοματοθεσία για να δοθεί εκτός των άλλων τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τη λήψη της αλληλογραφίας τους και γενικά της μη δυνατότητας προσδιορισμού της διεύθυνσής τους…
Τέλος να συγχαρούμε τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου και συγκεκριμένα τους κ.κ. Λ. Μπίσσα, Π. Τόλη, αιδ. Π. Χειμώνα, Δ. Τσώλο και Δ. Μαντζουράτο για την πρωτοβουλία τους αυτή και ιδιαίτερα για την έκδοση του τόμου στον όποιον όπως αναφέραμε υπάρχουν ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία χρήσιμα σε όλους.