Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αν. Μακρυπίδης: “Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών της Ι.Π.Μεσολογγίου έχει στρέψει την πλάτη της στους «εργολάβους» της συκοφαντίας”

Με ανοιχτή του επιστολή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης τοποθετείται για το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία των Δ.Ο.Υ. στην Αιτωλοακαρνανία και πιο συγκεκριμένα για τις αρμοδιότητες αυτών σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Μια τοποθέτηση που σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις αφού μ’ αυτή έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το δήμαρχο Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη για τα όσα διακινεί ο τελευταίος.

Θυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για συρρίκνωση των περιφερειακών του υπηρεσιών και κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τη μορφή πληροφοριών διάφορα σενάρια. Σενάρια που βασίζονται κυρίως σε προτάσεις επιτροπών του υπουργείου αλλά και σε εγκυκλίους.

Ένα από τα σενάρια αυτά διακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός μόνο ελεγκτικού κέντρου στην Αιτωλοακαρνανία κάτι που αν συμβεί σημαίνει αυτόματα την υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου σε Β΄ τάξης. Σενάριο όμως που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής με κάποια υπουργική απόφαση.

Το σενάριο αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε δυσμενή σχόλια στον τοπικό τύπο, τα οποία «φωτογράφιζαν» ως υπαίτιο τον Ανδρέα Μακρυπίδη και παράλληλα σε άλλα σχόλια γινόταν αναφορά περί καταλυτικής παρέμβασης του δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη ώστε να ακυρωθεί αυτός ο σχεδιασμός.

Τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν στην έντονη αντίδραση του κ. Μακρυπίδη ο οποίος στην επιστολή του εμμέσως πλην σαφώς προβαίνει σε κατηγορηματική διάψευση των «παρεμβάσεων» του δημάρχου Μεσολογγίου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΨΕΜΑΤΑ & ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ»

Προς την Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ» Αιτωλοακαρνανίας

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στο φύλλο της Πέμπτης 24/11/2011 της εφημερίδας σας (αλλά και ανάρτηση στην ιστοσελίδα www.aixmi-news.gr την Τετάρτη 23/11/2011), και μάλιστα με οκτάστηλο της πρώτης σελίδας με φωτογραφία μου - μετά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ.Παντελή Οικονόμου - και με τίτλο «Ως εδώ και μη παρέκει...», και με υπότιτλους και περιεχόμενο το οποίο είναι ψευδέστατο και συκοφαντικό ως προς το πρόσωπό μου, την πορεία, το ήθος και την πολιτική μου συμπεριφορά. Με το ίδιο ύφος και περιεχόμενο έχουν δημοσιευτεί κατ’επανάληψη παρόμοια κείμενα.

Θεωρώ ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία και η αντικειμενική, σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση που επιβάλλει το λειτούργημά σας, θα έπρεπε να σας οδηγήσει, πριν προχωρήσετε σε κρίσεις και σχόλια, να αναζητήσετε και την άλλη άποψη, γεγονός που σκόπιμα αποφύγατε. Γιατί «Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν την γνώμη ακούσεις».

Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι από το κείμενο συνολικά πηγάζει μια απαξίωση του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπησης του Νομού, παρουσιάζοντας ότι οι άλλοι Βουλευτές αφ’ενός αδιαφορούν και αφ’ετέρου είναι απλώς παρατηρητές των όσων διαδραματίζονται στο Νομό, γεγονός που δεν ισχύει.

Για την αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω τα εξής:

Ψέμα και συκοφαντία είναι ότι με τη στάση μου συνέβαλλα στην υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν καθοριστική η συμβολή μου στο να κατασκευασθεί το υπερσύγχρονο, ευρύχωρο και δημόσιο κτίριο στο Λιμάνι (το καλύτερο σύγχρονο Δημόσιο κτίριο του Δήμου Μεσολογγίου και από τα καλύτερα του Νομού), όταν η τότε Δημοτική Αρχή εκώφευε και μερικοί ιδιώτες προσέφεραν κτίρια για μίσθωση και εκμετάλλευση προς «ίδιον όφελος» και κάποιοι πολιτικοί εκπρόσωποι συνηγορούσαν για μικροπολιτικά οφέλη. Η σθεναρή αντίδραση μου απέτρεψε τέτοιου είδους εξελίξεις.

Ψέμα και συκοφαντία είναι το ότι «ενέπαιξα» φορείς και εργαζόμενους, και ότι με τη στάση μου υποβαθμίσθηκε η Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου.

Η αλήθεια είναι ότι με επανειλημμένες ενέργειές μου δημιουργήθηκαν δύο (2) υπηρεσίες στο Νομό Αιτ/νίας επιπέδου Δ/νσης Α’ Τάξεως [Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου και Δ.Ο.Υ. Αγρινίου], παρά και ενάντια σε εισηγήσεις υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων και «κατ’εντολή» των παροτρύνσεων της Τρόικας να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν υπηρεσίες με στόχο να διατηρηθεί μία (1) μόνο Δ/νση κατά Νομό.

Ψέμα και συκοφαντία είναι ότι με ενέργειές μου αποδυναμώθηκε η Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου.

Αλήθεια είναι το γεγονός ότι ήταν, είναι και θα είναι αίτημά μου, προσπάθεια και δέσμευσή μου η Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου [με χωρική πλέον αρμοδιότητα τον Καλλικράτειο Δήμο Μεσολογγίου μέχρι το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, την Άνω Χώρα έως και την Γραμμένη Οξυά] να έχει το σύνολο των φορολογικών, ελεγκτικών, βεβαιωτικών και εισπρακτικών αντικειμένων, άρα και το Ελεγκτικό-Δικαστικό Τμήμα με τον απαιτούμενο αριθμό ελεγκτών.

Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθειά μου αυτή θα έχει σύντομα θετικά αποτελέσματα, προς ικανοποίηση των δημοτών της Ι.Π.Μεσολογγίου και προς απογοήτευση των «καθ’έξιν» πατρώνων της.

Ψέμα και συκοφαντία είναι το ότι αδιαφορώ για την πορεία, την τύχη και την προοπτική και των άλλων Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεσολογγίου.

Αλήθεια είναι το γεγονός ότι με συστηματικές και επίπονες προσπάθειες προς πολλές κατευθύνσεις και παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, βρίσκεται σε καλή πορεία η αναβάθμιση του Τελωνείου Μεσολογγίου από Τμήμα – για πάρα πολλά χρόνια – σε Διεύθυνση με τριπλασιασμό του αριθμού των υπηρετούντων υπαλλήλων και με χωρική αρμοδιότητα ολόκληρο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Απάντηση στα ψέματα και τις συκοφαντίες είναι οι αλήθειες, τα αδιάψευστα γεγονότα και η πραγματικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών της Ι.Π.Μεσολογγίου έχει στρέψει την πλάτη της στους «εργολάβους» της συκοφαντίας, γιατί όλοι γνωριζόμαστε στη μικρή κοινωνία της περιοχής μας.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στο σχόλιο της εφημερίδας σας με τίτλο «Επί του πιεστηρίου» όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση μας την ώρα που τυπωνόταν η «ΑΙΧΜΗ» αναφέρουν πως υπήρξε παρέμβαση σε έντονο ύφος του Δημάρχου Μεσολογγίου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π.Οικονόμου που υπογράφει και το Φ.Ε.Κ. Σύμφωνα με τον κ.Κατσούλη από πλευράς Οικονόμου υπήρξε δέσμευση για τροποποίηση της απόφασης μέχρι την Παρασκευή και του ειπώθηκε ότι πρόκειται περί λάθους...»

Αν αληθεύει το γεγονός αυτό, δηλαδή ότι ο Δήμαρχος Μεσολογγίου παρενέβη και μάλιστα κατά το δημοσίευμα «σε έντονο ύφος», τότε ο Δήμαρχος να σας ενημερώσει με ποιό τρόπο παρενέβη.

Αν παρενέβη γραπτώς, τότε να δημοσιοποιήσει την επιστολή ή το σχετικό έγγραφο-υπόμνημα που απέστειλε.

Αν παρενέβη τηλεφωνικώς, να αναφέρει σε ποιόν και πότε.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών – απ’ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω – αγνοεί μέχρι σήμερα την οποιαδήποτε παρέμβαση εκ μέρους του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα. Εάν τα αναγραφόμενα είναι εκτιμήσεις ή ενδόμυχες σκέψεις του αρθρογράφου οφείλει ο Δήμαρχος Μεσολογγίου ως υπεύθυνος Πολιτικός που είναι να πάρει θέση και να το διαψεύσει.

Η αλήθεια πρέπει να λάμψει και η υπόληψη των προσώπων που θίγονται από τα ψέματα και τις συκοφαντίες πρέπει να αποκατασταθεί.

Φως σε όλα, διαφάνεια παντού, ακόμη και στο «παρασκήνιο».

Παρακαλώ όπως δημοσιευτεί η παρούσα απαντητική επιστολή, για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας και όχι μόνο, στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας στο ίδιο σημείο, με τον ίδιο τρόπο.

Τέλος, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος και εφ’εξής το λόγο θα έχει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Βουλευτής Αιτ/νίας

Ανδρέας Δ.Μακρυπίδης