Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Θ. Μωραΐτης: «Στηρίζουμε στην πράξη το επενδυτικό ενδιαφέρον»

συνεδριο1Στις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, αλλά και στις δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επικέντρωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σε Συνέδριο για τις Επενδύσεις στην Ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την Boussias Communications.

συνεδριο2«Χρειάζεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον να το στηρίξουμε στην πράξη και να παραδεχθούμε πως διαχρονικά η χώρα έκανε οτιδήποτε για να αποκαρδιώσει τους επενδυτές» είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο στην Αιτωλ/νία, που από την αίτηση μέχρι την ολοκλήρωση του, χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια.

«Προσπαθούμε καθημερινά να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα και την αλλάζουμε» συνέχισε ο κ. Μωραΐτης, παραθέτοντας στοιχεία από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα έχει κερδίσει έως και 14 θέσεις στην έκθεση του Οργανισμού για το επιχειρηματικό περιβάλλον και ειδικότερα στην διαφάνεια και την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχέδιο για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, που προβλέπει την άρση δεκάδων γραφειοκρατικών εμποδίων σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στις επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, έκανε γνωστό πως το συνολικό ύψος των επενδύσεων που αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στις διαδικασίες του fast track ανέρχεται στα 1.133.800.000 ευρώ και οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν υπολογίζονται στις 714 κατά την κατασκευή των έργων και κατά τη λειτουργία τους.

Τέλος, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία πως «μπορούν να δώσουν ανάσα στην αγορά.»
«Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε αυτή την δύσκολη στιγμή σε μοναδική ευκαιρία, ένα εφαλτήριο για μια οικονομία με κανόνες , διαφάνεια, που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια , που θα αξιοποιεί παραγωγικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Και είμαστε εδώ ακριβώς για να μπορέσουμε να πάμε τα πράγματα μπροστά. Δεν έχουμε δικαίωμα να διστάσουμε, να ολιγωρήσουμε, να εφησυχάσουμε ούτε στιγμή.», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός.