Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το δίλημμα Σαμαρά: “Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή άμεσα εκλογές;”

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Γράφει ο Μπάμπης Κούτρας

Πυρετός εσωτερικών διαβουλεύσεων  στην Νέα Δημοκρατία  η οποία εκ των πραγμάτων γίνεται πρωταγωνιστής των δραματικών πολιτικών εξελίξεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες και τα στελέχη του κόμματος. Το  πρώτο ζήτημα που τίθεται επιτακτικά αυτή την ώρα για την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα συμφωνήσει  σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή θα επιδιώξει να πάει απευθείας σε πρόωρες εκλογές. Και οι δύο απόψεις  έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα  και μειονεκτήματα.

Όσοι  υποστηρίζουν την στήριξη της  κυβέρνησης εθνικής ανάγκης θεωρούν ότι  επιβάλλεται  από την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πιστεύουν επίσης πώς μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα διαχειριστεί καλύτερα το θέμα της δανειακής σύμβασης, ενώ  μόνη της η ΝΔ (μετά οι εκλογές) θα έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα αφού μέχρι τώρα  υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

Με το χθεσινό τελεσίγραφο όμως των Μέρκελ –Σαρκοζί τα δεδομένα αλλάζουν και η ψήφιση του συνιστά απαραίτητο βήμα στην πορεία  προς την διάσωση της χώρας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει  συγκεκριμένη  διάρκεια  και καθορισμένο ρόλο  και φυσικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει αν είναι πρόσωπο ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής.

Όσοι  υποστηρίζουν το σενάριο των άμεσων εκλογών τονίζουν ότι είναι  η ώρα «να βγει μπροστά ο Σαμαράς αναλαμβάνοντας το βάρος των πρωτοβουλιών σε μια κρίσιμη εθνική συγκυρία».Όσον  αφορά το ακανθώδες ζήτημα της δανειακής σύμβασης πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί πλέον να το ψηφίσει, επειδή είναι υποχρεωμένη να το κάνει χωρίς να αποτελεί επιλογή της και ο λαός θα κατανοήσει  αυτή τη διαφορά. Είναι μάλιστα δεδομένο ότι η ΝΔ θα το πει καθαρά πριν τις εκλογές για να μην θεωρεί  ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη.

Τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες  και βέβαια θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τις αποφάσεις στο κυβερνών κόμμα. Στο τραπέζι  των συζητήσεων έχουν πέσει και ονόματα «υποψήφιων» πρωθυπουργών με πρώτα –πρώτα  τον νυν και τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ.κ. Γιώργου Προβόπουλου και Λουκά Παπαδήμου, όπως και πολλά άλλα ονόματα.

Πάντως  για λόγους τακτικής  η ΝΔ θα αρχίζει να ξεδιπλώνει τις πρωτοβουλίες της με  γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Θα ζητήσει κατ΄ αρχήν να πάρει πίσω η κυβέρνηση το θέμα του δημοψηφίσματος, θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το ευρώ και θα θέσει ως προτεραιότητα  την εκταμίευση της έκτης δόσης  η οποία βεβαίως περνά μέσα από την  ψήφιση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου.

Αναδημοσίευση από το protothema.gr