Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σωτήρης Μούρκας για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

IMG_79782Γράφει ο Σωτήρης Μούρκας

Οικονομολόγος

Επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ”

 

Είμαστε τέσσερις ημέρες πριν από τις Εκλογές στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2011 για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Από την ημέρα που αποφασίσαμε την συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας για την κάθοδο μας στις εκλογές, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ισότιμης καθόδου. Σε κάθε τέτοια προσπάθεια, μας αντιμετώπισε με κακοπιστία η σημερινή Διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου. Είμαστε αναγκασμένοι και για τα πιο αυτονόητα, να κάνουμε αιτήσεις, τις οποίες η Διοικούσα επιτροπή εξέταζε βραδυπορούσα.

Έτσι αφού ζητήσαμε προφορικά στις 24/10 2011 να μας δοθούν οι προσωρινοί εκλογικοί κατάλογοι σε ηλεκτρονική μορφή, αναγκαστήκαμε να κάνουμε γραπτή αίτηση στις 27/10/2011. Προφορικά μας είπαν πως δεν έχει δυνατότητες το μηχανογραφικό σύστημα (παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν δαπανηθεί) και η επίσημη απάντηση, ότι είναι αδύνατο, γιατί περιέχουν προσωπικά δεδομένα.

Στα πλαίσια όμως της συναδελφικής αλληλεγγύης θα μας τα έδιναν σε έντυπη μορφή. Αλήθεια η έντυπη μορφή δεν περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα;!!!!!!!!!!, Η έντυπη μορφή των προσωρινών καταλόγων στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης ;;;; (με 9.300 ονόματα συναδέλφων ταμειακώς εντάξει) μας δόθηκε δύο ώρες πριν να λήξει η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών το μεσημέρι της 3/11/2011 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το ίδιο έγινε με τους Οικονομικούς απολογισμούς που δεν ήταν πουθενά δημοσιευμένοι, αντίθετα με τους Διοικητικούς οι οποίοι έβγαιναν και σε καλαίσθητα φυλλάδια. μέχρι το 2007. Ακόμα βέβαια περιμένουμε να μάθουμε τις υποχρεώσεις του Επιμελητηρίου π.χ σε δάνεια, αλλά και την περιουσία του σε ακίνητα , εξοπλισμό μετοχές, συμμετοχές κλπ.

ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς, την συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία και την γνώση τους για την διαχείριση των Οικονομικών του Επιμελητηρίου;

Ποιοι και με ποιους λανθασμένους χειρισμούς έφτασαν σήμερα το Επιμελητήριο με το εκατομμύριο έσοδα από συνδρομές το χρόνο στην έσχατη οικονομική ένδεια, να μην μπορεί να προσφέρει στα μέλη του, που το στηρίζουν με τις συνδρομές τους, την δυνατότητα έναντι ευτελούς ποσού, να ψηφίζουν μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στον τόπο τους;

Αλήθεια όταν τον Ιούνιο στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού το Δ.Σ ψήφιζε δαπάνες για τις επερχόμενες εκλογές 26.000 ευρώ δεν ήξερε την δεινή οικονομική θέση του Επιμελητηρίου; Μήπως το Δ.Σ με την απόφαση του αυτή είχε υπ όψιν του την εκλογική διαδικασία που ακολουθήθηκε στις εκλογές του 2001 και του 2006;

Με ποιο δικαίωμα η διοικούσα επιτροπή κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα ανατρέπει αυτή τη θέληση του Διοικητικού Συμβουλίου και δεν στήνει κάλπες στα παραρτήματα; Μία μόνο εξήγηση υπάρχει κάτω από πανικό για ιδιοτελή συμφέροντα. προχώρησαν σε εκλογικά τερτίπια αγνοώντας την απόφαση του Δ.Σ και περιφρονώντας τους συναδέλφους.

Ο κ .Πρόεδρος ζητάει ισχυρή εντολή, η νέα διοίκηση να εκλεγεί από όσο περισσότερους συναδέλφους για να έχει ισχυρή φωνή και κύρος σε διαπραγματεύσεις.

Αλήθεια το πιστεύει; Ή μας κοροϊδεύει; Όταν πεισματικά αρνείται να βάλλει κάλπες στα παραρτήματα του Νομού; Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η συμμετοχή; Πιστεύει πως οι 1.100 περίπου ταμειακώς εντάξει συνάδελφοι από την Ναύπακτο με τραγούδια και χαρές θα εκδράμουν 160 χιλιόμετρα για να ψηφίσουν στο Αγρίνιο; Το ίδιο και οι 2.000 από το Μεσολόγγι; Και ο αντίστοιχος αριθμός από τα άλλα παραρτήματα; Μέχρι πότε θα είστε τόσο μακριά από τα προβλήματα και το κοινό αίσθημα όλων των συναδέλφων; Πιστεύετε ότι περισσεύει χρόνος και χρήμα;

Αγαπητοί συνάδελφοι

Όσα εμπόδια και να μας βάζουν, εμείς αυτά τα κάνουμε δύναμη για την αλλαγή των προσώπων αλλά και της μέχρι σήμερα νοοτροπίας .

Εμείς θα νοικοκυρέψουμε τα Οικονομικά του Επιμελητηρίου.

Θεωρούμε τα έσοδα, είτε από συνδρομές, είτε από επιχορηγήσεις, ότι είναι χρήματα των συναδέλφων. Έτσι θα είναι μακριά από εμάς η νοοτροπία ότι επειδή είναι επιδότηση από χρήματα του Ελληνικού λαού θα φτιάχνουμε έργα υψηλού κόστους (Πορτάλ επιμελητηρίου 357.000 ευρώ) και μετά να έχουμε εισαγγελικές επεμβάσεις όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε.

Το κάθε ευρώ θα έχει ουσιαστική αξιοποίηση και θα επιστρέφει ως παροχή στα μέλη.

Γι αυτό έχουμε στόχο να μειώσουμε τις συνδρομές των μελών στο ίδιο ύψος πριν την αύξηση κατά 43% της σημερινής διοίκησης από το 2008.

Ένα μέρος 50% των συνδρομών να επιστρέφει στα παραρτήματα για τις δράσεις που θα σχεδιάζουν μαζί με την κεντρική διοίκηση, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και δράσεων του Επιμελητηρίου στην περιοχή τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ο ρόλος του επιμελητηρίου είναι σημαντικός τόσο για το ξεπέρασμα της κρίσης όσο και για την προετοιμασία της επόμενης μέρας, η οποία πρέπει να βρει τις επιχειρήσεις μας ενεργές και δραστήριες, με αλληλεγγύη εξωστρέφεια και καινοτομία.

Το επιμελητήριο δεν πρέπει να είναι ένας απλός εισπρακτικός μηχανισμός και θεατής των εξελίξεων.

Πρέπει να λειτουργεί ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων, πόρων και λειτουργιών προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας.

Πρέπει να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση όλων των επαγγελματιών και με την ουσιαστική αναβάθμιση των παραρτημάτων

Να γίνει πραγματική σύνδεση, αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής του νομού με την προστιθέμενη αξία.(Βιομηχανία και Βιοτεχνία) και τις αγορές ντόπιες και ξένες

Η τουριστική αξιοποίηση των πολλαπλών δυνατοτήτων του νομού.

Η αξιοποίηση του πολιτισμού, με την Ακαδημία της ελευθερίας, την ιστορικότητα του τόπου μας αρχαία και νεώτερη και την ισχυρότατη πνευματική μας παράδοση σε σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Αγρινίου και το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου.

Για την πραγματική ανάπτυξη της ΝΑΒΙΠΕ και δημιουργία ΒΕΠΕ .

Για να επιταχυνθούν τα οδικά δίκτυα του νομού, η Ιόνια οδός και ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας.

Για την τραπεζική δανειοδότηση των ΜΜΕ, και τον έλεγχο της ροής των αποταμιεύσεων του νομού στην χρηματοδότηση της ντόπιας επιχειρηματικότητας

Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης όσον αφορά τους επαγγελματίες (αδειοδοτήσεις , κλπ) και την εξυγίανση των δημόσιων προμηθειών και των πληρωμών

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας καλώ όλους, να συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία μαζικά όσα εμπόδια και αν μας βάζει η σημερινή διοίκηση του κ.Τσιχριτζή.

Να διατρανώσουμε ότι όλοι μαζί από την μια άκρη έως την άλλη της Αιτωλοακαρνανίας ότι μπορούμε χωρίς αποκλεισμούς να φέρουμε την ανανέωση και την ανάπτυξη στον Νομό μας .Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το μέλλον μας.