Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί δεν πρέπει να μπει ¨λουκέτο" στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας


Γράφει ο Κωνσταντίνος Πασιόπουλος
Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Εργατικής Εστίας Μεσολογγίου - Ναυπακτίας 
Α' Αντιπρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 
Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας 
Αντιπρόσωπος Ε.Σ.Ε.Ε 

Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε το 1931 από τον Ελ. Βενιζέλο.
 Όλα τα χρόνια λειτουργίας του επιτελεί έργο κοινωνικής προσφοράς. Οι παροχές του αποτελούν κοινωνικό αγαθό για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες των εργαζόμενων και συνταξιούχων συμπολιτών μας. Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνει ούτε με 1 ευρώ. Τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών ισόποσα με ποσοστό 0,35% και 0,35% .Η κατάργηση της εισφοράς των εργοδοτών (0,35%) δεν πρόκειται να συμβάλλει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ,αντίθετα θα επιφέρει περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα . Η Εργατική Εστία διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά ύψους 220.000.000 ευρώ και 200 ιδιόκτητα κτίρια πανελλαδικά που αποτιμώνται σε ποσό άνω του1 δις ευρώ.



Με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας παύουν να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν 2000 παιδιά, στα οποία προσφέρονται ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και πλήρης διατροφή, πράγμα που αποτελεί ουσιαστική στήριξη στην εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτίρια κι έχουν υπερσύγχρονες προδιαγραφές, ανεγέρθησαν και λειτουργούν με χρήματα από τις εισφορές των εργαζόμενων.
Με το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού ενισχύονται γενικότερα όλες οι υπηρεσίες του τουρισμού. Συγκεκριμένα, 2700 τουριστικά καταλύματα όλων των κατηγοριών οφείλουν την λειτουργία τους στο πρόγραμμα αυτό. Από τα εκδρομικά προγράμματα του Οργανισμού χιλιάδες επιχειρήσεις επισιτισμού παίρνουν ανάσα ζωής και ανάπτυξης .
Στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας οφείλουν κατά πολύ την επιβίωση τους τα θέατρα, οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι καλλιτέχνες και το κλείσιμο της είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει πολιτιστικό-καλλιτεχνικό μαρασμό, κυρίως  στην Περιφέρεια.
Τέλος, η ακίνητη περιουσία του Ο.Ε.Ε. (173 κτίρια) ανέρχεται σε 500.000.000 Ευρώ.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά τον  Ο.Ε.Ε. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, 15 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους, 45 παιδιά που φιλοξενούνται στον βρεφονηπιακό σταθμό θα χάσουν την φιλοξενία που τους παρείχαν κι επιπλέον, λόγω της πληρότητας των λοιπών βρεφονηπιακών σταθμών της πόλεως κινδυνεύουν τουλάχιστον για φέτος να μην μπορέσουν να μπουν σε κάποιον.
Βάση των στοιχείων δε του 2011:
Εξοφληθήκαν από τον Ο.Ε.Ε Μεσολογγίου-Ναυπακτίας 2.100 εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, 500.000€ είχαν όφελος οι τοπικές επιχειρήσεις από κοινωνικό τουρισμό και προμήθειες εκ των οποίων οι 130.000€ αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα στο Μεσολόγγι και την Ναυπακτία.

Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας
Ο ΟΕΚ ιδρύθηκε με τον Ν. 2963/54 (ΦΕΚ195Α/24-8-54) με σκοπό τη στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας και χρηματοδοτείται με την εισφορά εργοδοτών και εργαζομένων τους, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει λάβει οποιαδήποτε ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 
Ο ΟΕΚ δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, απλά ανακυκλώνει τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζόμενων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ’ αυτών (στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής).
Με την κλοπή των εισφορών:
- Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα. Ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει πλέον των 50.000 κατοικιών.
- Καταργείται η επιδότηση ενοικίου 120.000 χιλιάδων οικογενειών
- Καταργείται η παροχή 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας.
Η κατάργηση του ΟΕΚ θα έχει δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο των δικαιούχων και της ελληνικής κοινωνίας, διότι:
α) Χάνεται δια παντός κάθε δυνατότητα ανθρώπων του μόχθου, που επιπλέον βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται καθημερινά, να στεγασθούν σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που να καλύπτουν, έστω και στοιχειωδώς, τις ανάγκες της οικογένειάς τους.
β)  Μένουν «στον αέρα», τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν.
Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση 4 οικισμοί, 80 κατοικιών.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι 1.600 φτωχές οικογένειες θα περιμένουν ματαίως να στεγαστούν τους προσεχείς μήνες.
γ) Παραμένουν κενοί ολοκληρωμένοι οικισμοί για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους  να στεγαστούν.
δ) Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έναρξη αποπληρωμής του τιμήματος των κατοικιών αυτών, ενώ παράλληλα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων κλπ.
ε) Περνάνε σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα εκταμιευμένα, από κεφάλαια ΟΕΚ, δάνεια και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες που αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή συνολική οφειλή 1.200.000.000€ προς τον Οργανισμό. Επισημαίνουμε ότι τα πλέον πρόσφατα δάνεια χορηγήθηκαν το 2010 και θα αποπληρωθούν σε βάθος 25ετίας.
στ) Περνάει επίσης σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2011: 69.703, για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα εννέα (9) πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Σημειωτέον ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
ζ) Παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και ήταν ανάσα ζωής για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες που το βιοτικό τους επίπεδο ολισθαίνει διαρκώς (υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις, στο πρόγραμμα έτους 2011, η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε   τέλος Δεκεμβρίου 2011  και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012 ).
η) Ακυρώνεται η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ, που ανέρχεται σε 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς  καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τμ. σε 45 νομούς της χώρας
Θα πρέπει να τονισθεί  ότι οι υπηρεσίες του ΟΕΚ προέβησαν πρόσφατα στην επεξεργασία νέων προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής που είναι απόλυτα επικαιροποιημένα, εμπεριστατωμένα και εξορθολογισμένα και λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά του οργανισμού και τις δυνατότητες που έχει να συνεχίζει να παίζει ρόλο στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και στη σύνταξη νέου κανονισμού όρων και προϋποθέσεων χορήγησης στεγαστικών παροχών σε εργατοϋπαλλήλους δικαιούχους ΟΕΚ που ήδη βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου Υπουργού προς υπογραφή .
Τέλος, να αναφέρουμε ότι χάνονται 700 θέσεις εργασίας στον ΟΕΚ, οι περισσότερες των οποίων αφορούν επιστήμονες υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης με μακρά θητεία και προσφορά στο Δημόσιο Τομέα αλλά και υπαλλήλους όλων των κλάδων με μεγάλη πείρα, ζήλο και αφοσίωση.
Συμπεράσματα:
Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Ζημία για τον κρατικό προϋπολογισμό έως και σήμερα : 0.00 €
Κέρδος ελληνικής κυβερνήσεως :
Περιουσία αγορασμένη 100% με χρήματα εργαζομένων και εργοδοτών : 173 ακίνητα η 500.000.000 Ευρώ (δεν βρέθηκαν στοιχεία ώστε να γνωρίζω τις τραπεζικές καταθέσεις του οργανισμού)
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας
Ζημία για τον κρατικό προϋπολογισμό έως και σήμερα : 0.00 €
Κέρδος ελληνικής κυβερνήσεως :
Περιουσία αγορασμένη 100% με χρήματα εργαζομένων και εργοδοτών:  1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τμ. σε 45 νομούς της χώρας (δεν βρέθηκαν στοιχεία ώστε να γνωρίζω τις τραπεζικές καταθέσεις του οργανισμού)
Συνεχίζοντας να αναφέρω ότι :
Οι Έλληνες εργαζόμενοι θα χάσουν δια παντός το δικαίωμα των φτηνών διακοπών, της δωρεάν φροντίδας τον παιδιών τους, το δικαίωμα της ψυχαγωγίας σε θέατρα και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, το δικαίωμα επιδότησης ενοικίου τους, σύναψης χαμηλότοκων δανείων για αγορά κατοικίας και το δικαίωμα δωρεάν κατοικίας .
Περίπου 1700 εργαζόμενοι και από τους δυο οργανισμούς που δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα απολυθούν προκειμένου να συμπληρωθούν σαν ποσό στους 15,000 που η τρόικα ζητά ως πλαφόν απολυμένων.
Τα περιουσιακά στοιχεία των οργανισμών, αγορασμένα 100% με χρήματα εργαζόμενων και εργοδοτών θα κλαπούν και θα περιέλθουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεπουληθούν στους δανειστές της χώρας. 
Και τέλος, να αναφέρω τη διάλυση του εργατικού συνδικαλισμού, καθώς όλα τα εργατικά κέντρα της χώρας έχουν ως μοναδικό πόρο έως και σήμερα την χρηματοδότηση τους από τον οργανισμό εργατικής εστίας.