Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο Βασίλης Αρτίκος παρουσιάζει το φωτογραφικό του οδοιπορικό στο Μαρόκο

Ο Βασίλης Αρτίκος εκθέτει στον πολυχώρο Avant Garde (πεζόδρομος Ραζηκότσικα 15) στο Μεσολόγγι εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός του φακός, στο πρόσφατο οδοιπορικό του στο Μαρόκο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στις 8 και μισή το βράδυ και θα λειτουργήσει καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Avante Garde έως και τις 18 Απριλίου με έλευθερη φυσικά είσοδο.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τριάντα μοναδικά έργα του Μεσολογγίτη καλλιτέχνη, ενώ έχει εκδοθεί και καλαίσθητος κατάλογος με τα έργα που εκτίθενται.
Στο προλογικό σημείωμα της έκδοσης ο δικηγόρος Δημήτρης Β. Παπαθέου σημειώνει για το έργο του Βασίλη Αρτίκου:


" "Αρμονίη αφανής φανερής κρείττων" (Η αφανής αρμονία είναι καλλίτερη από τη φανερή). Ηράκλειτος (απόσπασμα 54 ).
Από εκεί προέρχεται ο μεταγενέστερος και o πιο εκλεπτυσμένος πλατωνικός δυϊσμός, ο οποίος διαχωρίζει το φαινομενικό κόσμο από το αληθινό, αν και αόρατο, βασίλειο των μορφών που κρύβονται πίσω του.
Ο Ηράκλειτος επίσης είπε (αποσπ.123) "Φύσις δε κρύπτεσθαι φιλεί" ( Η φύση αγαπά να κρύβεται). 
Ο Βασίλης σπούδασε μαθηματικά που από τους αρχαίους χρόνους ήταν πάντα τα κλειδιά που πάσχιζαν ν’ ανοίξουν τις πιο πάνω κλειδωνιές κι άλλες πολλές του σύμπαντος και του ανθρώπου τέτοιες. Η σπουδή του αυτή είναι καθοδηγητική του ματιού του πριν τη μηχανή και μετά την καρδιά του.
Ο δικηγόρος Μεσολογγίου Δ. Παπαθέου
προλογίζει τη νέα έκδοση  του Β. Αρτίκου
όπως είχε κάνει το  2006
στην έκθεση  "Πρόσωπα και Φύση " στη  ΔΙΕΞΟΔΟ (Φωτό αρχείου"
Το να γράψω πρόλογο σ’ ένα φωτογραφικό υλικό που δεν το χρειάζεται, δεν σημαίνει παρά απάντηση στο ερώτημα του φίλου μου «πώς τις βλέπεις;» κι αυτό κάνω όσο πιο σύντομα μπορώ χωρίς να ξέρω ποιόν θα ωφελήσει, καθώς κάθε ματιά του καθενός κι άλλη γωνιά, κι άλλη προβολή κόσμων και νοημάτων.
Μια σελίδα πριν από αυτές που βλέπουμε και μια μετά, το Μεσολόγγι κι ο ευρύτερος τόπος του, αναχώρηση κι επιστροφή στα ταξίδια του, μια σταθερά για την όποια σύγκριση, την όποια αναγωγή σε σκέψεις.
Είδα λοιπόν μέσα από σένα έναν κόσμο ασπρόμαυρο, χωρίς την κλασσική εναλλαγή του μαύρου με το άσπρο, αλλά το άσπρο μες το μαύρο και το αντίθετο, με μια αποδοχή του σκοταδιού και του φωτός, και μια ισορροπία που μοιάζει ειρήνη μεταξύ τους, και μια αφοσίωση να περιγράψουν αυτό που τάχθηκαν.
Είδα χρώματα που αχνίζουν γη, την εκεί γη που παραλλάσσει της δικής μας σε μορφή μονάχα, και κάπου μου θύμισαν το “βασιλιά”, το κόκκινο μικρό με τις βουλίτσες έντομο, που συντροφεύει τις παιδικές μας μνήμες, και σ’ όλα τα πλάνα κάδρα ζωγραφικής, με την έννοια του μη εγκλωβισμού του χρόνου, που καμιά φορά δεν αποφεύγει η φωτογραφία.
Ταξίδεψα με τις καμήλες σου σε μιαν έρημο, που έρημος δεν είναι, και η γεωμετρία σου φόντο αντίληψης των διαρκώς κινουμένων μορφών σου σε μια προοπτική, σε ένα σκοπό που βρίσκεται πίσω απ’ τις πύλες σου, τις πόρτες τις ορατές κι αόρατες, τον ορίζοντα που κρύβεται και δεν κρύβεται, και τις αντιθέσεις αρσενικού και θηλυκού, παιδιών και γέρων, πολιτισμών και ιστοριών, και χρόνων μες τους χρόνους και τέλος είδα μια αξιοπρέπεια μέσα απ την ένδεια και μια ελπίδα στα μάτια των παιδιών και την υπέρβαση στο φωτεινό τους βλέμμα. Αυτά είδα Βασίλη. Καλοτάξιδα τα φωτοπαράθυρά σου."
Ο Β. Αρτίκος μιλώντας για τη "δουλειά" του
σε παλαιότερη έκθεσή του
στην Αθήνα  (Μάρτιος 2010)
Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες. Ζει μόνιμα στο Μεσολόγγι, όπου εργάζεται ως Οικονομολόγος και ταυτόχρονα διδάσκει στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Η επαφή του με τις εικαστικές τέχνες ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια με τη ζωγραφική και με το πέρασμα του χρόνου, τον κέρδισε η φωτογραφία, που αποτελεί και καθημερινή του ενασχόληση. Έχει διοργανώσει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πάτρα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι και έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην ARLES της Γαλλίας. Έχει εκδώσει τρία ατομικά φωτογραφικά λευκώματα. Τα τελευταία χρόνια κάνει φωτογραφικά οδοιπορικά σε φωτογραφικούς προορισμούς όπως ΙΝΔΙΑ, ΜΑΡΟΚΟ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ κλπ. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου . 


ΕΚΘΕΣΕΙΣ 


- Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ». 


Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, 2006. 


- Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ». 


Πνευματικό Κέντρο Ναυπάκτου, ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ, 2008. 


- Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ -ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ». 


Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, ΓΚΑΖΙ, ΑΘΗΝΑ , Μάρτιος 2010. 


- Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ- ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ». 


Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, Απρίλιος 2010. 


-Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Arles, Γαλλία, 3-15 Ιουλίου 2010. 


- Ατομική έκθεση με θέμα «MΑΡΟΚΟ». ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ , εναλλακτικός πολυχώρος του Avant Garde Μάρτιος 2012. 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πρόσωπα και φύση, 2006. 


- Μεσολόγγι -αλλισάχνης μύρον, 2010. 


- Morocco - 2012