Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Έκκληση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για "επιστροφή" στα χωράφια


Με εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς προτρέπει τους κατοίκους της περιοχής να προσανατολιστούν και πάλι προς την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα στον κλάδο της γεωργικής παραγωγής.
Η παρέμβαση αυτή του κ. Κοσμά αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι δείκτες της γεωργικής παραγωγής έχουν υποχωρήσει σημαντικά στην Αιτωλοακαρνανία και ταυτόχρονα χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Η κατάσταση αυτή λειτουργεί αρνητικά στη γενικότερη οικονομική εικόνα του νομού και συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Στην εγκύκλιό του ο κ. Κοσμάς σημειώνει:



Αγαπητά  μου  παιδιά,
​«Ως πατέρας που επιθυμεί την αληθινή ευημερία σας, την ειρηνική σας διαβίωσι, την ευτυχία σας, την απρόσκοπτη πορεία σας στην επίγειο αυτή ζωή και τον αγιασμό σας, έρχομαι να σας απευθύνω μια ειλικρινή έκκλησι, αυτή την εποχή μάλιστα, που η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψι και των απαραιτήτων αγαθών είναι αισθητές και ανησυχητικές.
​Ὁ Δημιουργός Θεός μας περιγράφει στο βιβλίο της Γενέσεως της Παλαιάς Διαθήκης τη δημιουργία της βλαστήσεως και την ωφέλεια που προέρχεται από αυτή. «Και είπεν ο Θεός∙ βλαστησάτω γη βοτάνην χόρτου, σπείρον σπέρμα κατά γένος και ξύλον κάρπιμον ποιούν καρπόν κατά γένος ου το σπέρμα αυτού εν αυτώ».
​Πόσο ωραία περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη τη δημιουργία του φυτικού πλούτου! Ο Θεός μεριμνά προκειμένου να ετοιμάσει με την δημιουργική Του πανσοφία όλες τις προϋποθέσεις για να μπορεί να τραφεί ο άνθρωπος με βάσι τον φυτικό πλούτο.
​Και στην Καινή Διαθήκη ο Σαρκωθείς Θεός μας χρησιμοποίησε πολλές εικόνες από την γεωργική και κτηνοτροφική ζωή. Χρησιμοποίησε παραβολές με αγροτικές σκηνές και εκτός από τα πνευματικά διδάγματα, διεκήρυξε πόσο η αγροτική οικονομία έχει σπουδαιότητα και είναι ωφέλιμη στη ζωή του ανθρώπου.
Δυστυχώς, εμείς λησμονήσαμε τη γη μας, τα ευλογημένα χωράφια μας τα οποία προσέφεραν τόσα πολλά, έθρεψαν και εζωογόνησαν γενεές γενεών Ελλήνων.  Συνεπαρμένοι από μια ψεύτικη εικόνα ευμάρειας και πολυτελούς διαβιώσεως, εγκαταλείψαμε την αγροτική μας οικονομία, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούμε στις πόλεις για λίγη ανόθευτη τροφή, να συνωστιζόμαστε σε αυτές για ένα μεροκάματο και να τρεφόμαστε με είδη εισαγόμενα, πολλές φορές κακής ποιότητος, τα οποία προ μερικών ετών παρήγαγε η πατρίδα μας.
​Να το ομολογήσουμε! Όπου η γη παραμένει ακαλλιέργητη, σβήνουν σχεδόν και οι άλλες τέχνες, στην ξηρά και στη θάλασσα, ακριβώς όπως διεπίστωσε στην αρχαιότητα ο Ξενοφών.
​Οι ειδικοί σήμερα επισημαίνουν, ότι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα χρόνο με το χρόνο μειώνεται και ο βαθμός εξαρτήσεως της χώρας μας από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διαρκώς αυξάνει την τελευταία δεκαπενταετία.
​Οδυρόμαστε και διαμαρτυρόμαστε σήμερα επειδή εξαρτώμαστε από την «μεγαλοψυχία» η την τοκογλυφία των ξένων για δανεικά, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από εισαγωγές για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες μας.
​Κι όλα αυτά γιατί εγκαταλείψαμε τα ευλογημένα χωράφια μας, ντρεπόμαστε να πάρουμε την αξίνα και να καλλιεργήσουμε τη γη μας. Πονάει κανείς όταν βλέπει την αφθονοπάροχο γη της Αιτωλοακαρνανίας να είναι χέρσα κι ακαλλιέργητη..!  Τι  πρέπει  να  κάνουμε;
​Ένας διαπρεπής καθηγητής σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών τον Ιούνιο του 2008, ο αείμνηστος Σπύρος Κυριάκης, ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να έχουμε νέο δόγμα για την οικονομία μας: αυτάρκεια ασφαλών τροφίμων, εξαγωγικές δυνατότητες και προστασία του περιβάλλοντος (τρόφιμα-νερό-δάση-ευημερία). Η οικονομία μας δεν αντέχει πια το συναλλαγματικό «βάρος» για την κάλυψι των αναγκών μας σε ζωικά τρόφιμα».
​Το βλέπουμε, το ζούμε. Η ανεργία φθάνει σε υψηλά ποσοστά και οι αδελφοί Έλληνες πεινάνε, στερούνται, υποφέρουν. Μην περιμένουμε να μας λυπηθούν οι ξένοι, οι λεγόμενοι φίλοι και προστάτες μας.  Το ακούσαμε: «Η θα πουλήσετε και θα πουληθείτε, η θα πεθάνετε» μας είπαν.
​Υπάρχουν λοιπόν, πολλοί, καλοί και αναγκαιότατοι λόγοι, για να επιστρέψουμε στη γεωργία και την κτηνοτροφία, που εγκαταλείψαμε. Οπωσδήποτε η Ελλάδα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωσι, άρα και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της, διαθέτει όμως και περιθώρια ευελιξίας στις επιλογές της, πολύ δε περισσότερο καθώς οι επιδοτήσεις μετά το 2013 θα διατηρηθούν σε μεγάλο βαθμό, όπως λένε οι ειδικοί και μάλιστα με φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό. Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη.
​Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει στη χώρα μας αυτάρκεια βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας κυρίως σε κρέας, γάλα, δημητριακά, σε ζωοτροφές αλλά και προσπάθεια αξιοποιήσεως των προϊόντων αλιείας, ιχθυοκαλλιεργείας, ελιάς, οσπρίων, οπωροκηπευτικών. Είναι ανάγκη και το κράτος να περιβάλλει με στοργή και ενδιαφέρον τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος χρειάζονται στήριξι, διαφώτισι, επιμόρφωσι, καθοδήγησι και πάνω από όλα εμψύχωσι για να είναι παραγωγικοί και αξιοπρεπείς.
​Αγαπητοί,
Ελάτε όλοι μας να αγαπήσουμε την ευλογημένη γη μας, τα χρυσοφόρα χωράφια μας, την ελληνική κτηνοτροφία μας. Ελάτε να εργασθούμε όλοι μας στην εύφορη γη της Αιτωλοακαρνανίας. Ας παρακινήσουμε τόσους ανέργους να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή και εργασία. Η  εργασία  είναι  τιμή  και  η  καλλιέργεια  της  γης  ευλογία.
​ Το  ψωμί  μας,  η  ευμάρειά  μας,  η  οικονομική  μας  ανάσα  βρίσκονται στα χέρσα, στα εγκαταλελειμμένα χωράφια μας και στην ποιμενική  ζωή, τα  οποία  έχουν  μια ένδοξη παράδοσι στην Αιτωλοακαρνανία.
​Πατρικά  σας  παρακαλώ,  σας  κάνω  θερμή  έκκληση:  Ας αγαπήσουμε την προσοδοφόρο γη της Αιτωλοακαρνανίας. Ας οργανώσουμε την καλλιέργειά της, ας εμπνεύσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την γεωργική και κτηνοτροφική ζωή.
​Μπορούμε μόνοι μας ως Έλληνες να ζήσουμε· μπορούμε να ανακάμψουμε το κύμα της ανεργίας.  Δεν μας χρειάζονται οι ξένοι.  Εκείνοι δεν θέλουν την ευτυχία μας.  Την υποδούλωσί μας θέλουν, την εξαχρίωσί μας, τον αφανισμό μας  ως  Ορθοδόξων  και  Ελλήνων.   Θά ζήσουμε, αγαπητοί, με την εργασία μας και θα μεγαλουργήσουμε. Δεν θα μας αφήσει ο Θεός μας.
​Η μητέρα μας Εκκλησία κάθε μέρα εύχεται «υπέρ ευφορίας των καρπών της γης…». Ο Μεγάλος Γεωργός ευλογεί και αμείβει τον κόπο και τον ιδρώτα του κοπιάζοντος γεωργού. Μην αποθαρρυνόμαστε. Ας στρέψουμε την θέλησί μας, την προσοχή μας και την φιλοπονία μας στην ευλογημένη γη μας κι ας ζητούμε την ευλογία του ουρανίου πατέρα μας. Και η ανεργία και οι υλικές ανάγκες μας θα θεραπευθούν.»