Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου για τις ευοίωνες προοπτικές του ιδρύματος

Στις ευοίωνες προοπτικές που δημιουργούνται στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή σπουδαστών στα δύο τμήματα της ΣΤΕΓ αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ιδρύματος Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου.
Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Πολίτης τονίζει το υψηλό ποσοστό των παροχών μέριμνας (σίτιση - στέγαση) για τους σπουδαστές, σε σχέση με άλλα ιδρύματα και ζητά την στήριξη του ιδρύματος από τους τοπικούς φορείς σε αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Αρχικά θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, η ιδιαίτερα σημαντική για το παρών και το μέλλον του ιδρύματός μας, πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου για τα δύο τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου να συμπεριληφθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο και μάλιστα με ρεαλιστικό αριθμό εισακτέων, πάρθηκε με ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν είναι προϊόν πολιτικών παρεμβάσεων. 



Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης (ΥΔΑΔ) που ιδρύθηκε το 1981 είναι το μοναδικό που θα δεχθεί φέτος εισακτέους  από τα άλλα δύο ομοειδή τμήματα των Μουδανιών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης  και  αυτό της Ηγουμενίτσας που ανήκει στο ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο, ας μην ξεχνάμε, δημιουργήθηκε μετά την αυτονόμηση το 1994 των μέχρι τότε  λειτουργούντων στην Άρτα και στα Γιάννενα παραρτημάτων του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Το τμήμα μας είναι το αρχαιότερο από όλα τα τμήματα με αυτό το αντικείμενο και σηματοδοτεί το ίδιο το Ίδρυμα μας, ταυτιζόμενο με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Μεσολογγίου. Αυτό που επίσης καταδείξαμε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και έπαιξε πρόσθετο ρόλο στην απόφασή του είναι ότι, το τμήμα αυτό έχει ένα σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό με υψηλού επιπέδου Εκπαιδευτικό Προσωπικό και ανήκει σε ένα από τα πρώτα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που αξιολογήθηκαν με εξαιρετική αποτίμηση, από εξωτερικούς αξιολογητές, σύμφωνα με τους κανόνες της  ΑΔΙΠ, χάρις στις άοκνες προσπάθειες του ακαδημαϊκού του προσωπικού.
Όμως η απόφαση του Υπουργείου να εντάξει στο μηχανογραφικό και το τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΘΕΚΑ) που ανήκει και αυτό στη  Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ), επιστέγασε τις προσπάθειες του Ιδρύματός μας, διότι άλλως κινδύνευε η υπόσταση ολόκληρης της Σχολής αυτής με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες για το Ίδρυμα μας. Η επιλογή αυτή του Υπουργείου δείχνει ότι   κατανοήθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης μιας σύγχρονης Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στην κατεξοχήν αγροτική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε μάλιστα προτείνει η Σχολή αυτή να μετονομαστεί σε Σχολή Επιστημών Ζωής, όπως και το ΘΕΚΑ σε τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωπονικής Τεχνολογίας. Πέραν όμως από την πιο πάνω αναγκαιότητα και τις καινοτόμες προτάσεις μετεξέλιξης των τμημάτων και της Σχολής, σημαντικό ρόλο έπαιξε και πάλι η πρόσφατη προ μηνός επιτυχής εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος ΘΕΚΑ, λόγω των εξαιρετικών και πρωτοπόρων ερευνητικών του επιτευγμάτων, της σημαντικής του εργαστηριακής υποδομής και του ιδιαίτερα ενεργητικού και δραστήριου ακαδημαϊκού του προσωπικού. 
Στις επιδιώξεις μας ήταν η εισαγωγή σπουδαστών και στο τρίτο τμήμα που δεν δέχθηκε πέρυσι εισακτέους αυτό της Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων (ΜΥΠ) το οποίο όμως, δεν επιθυμεί, σύμφωνα με πρότασή του, να ανήκει πλέον στη Σχολή Γεωπονίας αλλά, στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, από κοινού με το τμήμα του Αυτοματισμού που δεν έχει μόνιμο Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Όπως φαίνεται όμως το εγχείρημα αυτό στην παρούσα φάση δεν υιοθετήθηκε, μη δεχόμενο εισακτέους όπως και τα άλλα 10 τμήματα άλλων ΤΕΙ. Ευελπιστούμε όμως να επανέλθουμε  για αυτό με πιο τεκμηριωμένη πρόταση του τμήματος, η οποία θα ενισχυθεί καλλίτερα όταν ολοκληρώσει την εξωτερική του αξιολόγηση. 
Βέβαια δεν μπορούμε παρά να εκτιμήσουμε ως εξόχως σημαντική την απόφαση του Υπουργείου για τα δύο τμήματα ΥΔΑΔ και ΘΕΚΑ  και τη νέα προοπτική που διαγράφεται για τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και το ΤΕΙ μας, ευελπιστώντας ότι η δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία δεν θα λειτουργήσει αρνητικά για τα περιφερειακά ιδρύματα. Για να εξουδετερώσουμε μάλιστα τις αρνητικές συνέπειες του κλίματος που βιώνουμε, διατηρούμε υψηλό ποσοστό παροχών στέγασης και σίτισης των φοιτητών μας, σε σχέση με πολλά άλλα Ανώτατα Ιδρύματα,  παρά τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού του ΤΕΙ. 
Στη κατεύθυνση βέβαια αυτή θα μπορούσαν να συμβάλλουν με  πρωτοβουλίες για ανάλογες διευκολύνσεις και οι τοπικοί φορείς τη πόλης, οι οποίοι πάντα μας στηρίζουν, όπως η Δημοτική αρχή, τους οποίους και ευχαριστούμε."