Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Μ. Σαλμάς: "Οι οικονομικοί στόχοι της υγείας είναι στο όριο"


Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς παραχώρησε σήμερα συνέντευξη  στον Real fm και στον, Νίκο Χατζηνικολάου.  Για την σημερινή επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε: «Είμαστε εδώ με τον κ. Λυκουρέντζο για να έχουμε μια αποτύπωση. Βλέπουμε στο εξάμηνο την  εκτίμηση προβολής του προϋπολογισμού  και των οικονομικών στο 2012 ώστε να δούμε πως θα κατανείμουμε  τους πόρους  και τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, να μην μεταφέρεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία και τελικά γίνεται αυτό που τόσα χρόνια γινόταν να χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία  στους προμηθευτές  και να μαζεύονται ανεξόφλητες  υποχρεώσεις».
Στη συνέχεια σε ερώτηση για την εξοικονόμηση χρημάτων ο κ. Σαλμάς τόνισε: «Τα οικονομικά της υγείας όσον αφορά τους στόχους είναι οριακά, δηλαδή  είναι πολύ δύσκολο από τους στόχους να ζητήσεις και περαιτέρω περιστολή των δαπανών δε μιλώ βέβαια για την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας  όπου εκεί μπορεί να δεις κάποιους κωδικούς πραγματικά, όπου μπορείς να  κανείς κάποιες εξοικονομήσεις».

 
Τέλος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα τριών κλινικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν: «Είδα τους δείκτες όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Διαπίστωσα ότι στο Αττικό νοσοκομείο υπάρχου δύο πτέρυγες εδώ και δέκα χρόνια οι οποίες είναι κλειστές σε ένα υπερσύγχρονο  νοσοκομείο  με δείκτες απόδοσης  120% πληρότητα  με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών , με χαμηλό κόστος ανά κρεβάτι και ασθενή και είπα  για να δω χωρίς επιπρόσθετο κόστος  από πού μπορούμε να μετακινήσουμε προσωπικό,  για να ανοίξουν οι πτέρυγες.  
Είδα το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα Δυτικής Αττικής το οποίο είχε δείκτες 0.40% πληρότητα που τι σημαίνει; τα έξι στα δέκα κρεβάτια ήταν άδεια όλο το 2011. Και είπα επειδή περισσεύουν  τριάντα νοσηλευτές να τους πάμε στο Αττικό και να ανοίξουμε την πτέρυγα  να την δώσουμε στην Δυτική Αττική που το έχει ανάγκη.  
Το μισθολογικό κόστος για κάθε ημέρα νοσηλείας στο Αγία Βαρβάρα το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ήταν το 2011 2.078 ευρώ, κόστιζε μισθολογικά ο ασθενής  την μέρα ενώ στο Αττικό  700 ευρώ. Γιατί οι  φορολογούμενοι πολίτες  θα πρέπει να πληρώνουν  σε ένα νοσοκομείο  με παλιά κτίρια 2.078 ευρώ»;