Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Σε στάση πληρωμών οι δήμοι;

Στο "κόκκινο" βρίσκονται οι δήμοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης  από την κεντρική  κυβέρνηση

Την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά ολόκληρης της χώρας περιέγραψε με την παράθεση συγκεκριμένων μεγεθών σε συνέντευξη τύπου, χθες στο Μεσολόγγι, ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.
Με δραματικούς τόνους ο κ. Μοσχολιός υπογράμμισε ότι αν συνεχισθεί η υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τότε πολύ σύντομα οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών ακόμη και στη μισθοδοσία του προσωπικού τους.
Κι αυτό, διότι μια σειρά από χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση είτε είναι υποδεέστερες των προβλεπομένων, είτε δεν γίνονται με αποτέλεσμα οι μισθοδοσίες να καλύπτονται από ίδια έσοδα και τα τεχνικά προγράμματα των δήμων να μην μπορούν να εκτελεστούν.
«Αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από εμάς αλλά από τους πολίτες. Ο αγώνας που ξεκινάμε είναι για την κοινωνική συνοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου, που στην συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΕΔ στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΑ που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 30/8:



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μοσχολιό: «Εκείνη την ημέρα θα προβούμε σε κλείσιμο των δήμων, άλλο ένα διήμερο κλείσιμο στη συνέχεια,  παραστάσεις διαμαρτυρίας στην βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία και επιστολές σε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείονται και μαζικές παραιτήσεις.
Δεν είμαστε κολλημένοι με τις καρέκλες μας, δεν είμαστε διαθετειμένοι να γίνουμε ο πρώτος φορέας που θα κηρύξει στάση πληρωμών. Κερδίσαμε τόσα χρόνια πολλά με αγώνες και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα εκχωρήσουμε» τόνισε ο κ. Μοσχολιός.
Εκτός από τον Παύλο Μοσχολιό στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα νέα γραφεία της ΠΕΔ στο Μεσολόγγι, την ζοφερή κατάσταση των δήμων περιέγραψαν και οι δήμαρχοι Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, Ναυπακτίας, Γιάννης Μπουλές και Ακτίου Βόνιτσας, Νίκος Σολδάτος.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση μας ο κ. Μοσχολιός σημείωσε ότι είναι πιθανό να μειωθούν άμεσα οι θέσεις των αμειβόμενων αντιδημάρχων και συνεργατών στους δήμους ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.