Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης είχε επαφές ο Γιάννης Ατσαλάκης


Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Γιάννης Ατσαλάκης παραβρέθηκε στον εορτασμό των 50 χρόνων της Τακτικής Διοικητικής Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 23-11-2012, και στην συνέχεια παρακολούθησε τις εργασίες (εισηγήσεις) της ημερίδας για την εξέλιξη και προοπτική της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης και στο περιθώριο αυτής ο κ. Ατσαλάκης είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις για τα θέματα που αφορούν τα Πρωτοδικεία (Πολιτικό – Ποινικό – Διοικητικό) Μεσολογγίου με την πολιτική και δικαστική ηγεσία της χώρας μας. 
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη και συζήτησαν γενικότερα προβλήματα του κλάδου, την στοχοποίηση των δικηγόρων που βρίσκονται “υπό διωγμό” το λειτούργημά τους και την απαξίωση της Δικαιοσύνης (Δικαστών – Υπαλλήλων) και της πρόσβασης του Πολίτου σ’ αυτή και ειδικότερα για την προσπάθεια υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου (κτηριακό, υπάλληλοι) και της υλοποίησης της υπόσχεσης διατήρησης ως μεταβατικού του Ειρηνοδικείου και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξηρομέρου (Αστακού). 



Την εικόνα εγκατάλειψης του ιστορικού Πρωτοδικείου μας έθεσε ο κ. Ατσαλάκης και στην συνάντησή του με τον Υφυπουργό κ. Κων. Καραγκούνη και για το κτηριακό, αφού έχει υποβληθεί η έκθεση των αναγκαίων εργασιών των Μηχανικών της κατασκευαστικής «ΘΕΜΙΣ Α.Ε.» και την χρηματοδότηση των απαραιτήτων αυτών, καθώς του έθεσε και το πρόβλημα των πολλών κενών θέσεων υπαλλήλων. 
Ειδικότερα, για τα τελευταία ζητήματα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κανελλόπουλο, που υποσχέθηκε την αντιμετώπισή τους με την μεταφορά – μετάταξη 300 υπαλλήλων στο Υπουργείο, καθώς και σε δεύτερη συνάντηση μαζί με την Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου κα Καζάνη έθεσαν το ζήτημα (αριθμού) των οργανικών θέσεων υπαλλήλων και ο κ. Γ. Γραμματέας κάλεσε την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Ζάρβα γι’ αυτό.
Στη συνέχεια ο κ. Ατσαλάκης είχε θερμή συνάντηση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Ασημακοπούλου, που τον διαβεβαίωσε για το προσωπικό ενδιαφέρον της το προηγούμενο 2ήμερο, για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης υπαλλήλων από 1-1-2013. Επίσης στη συνάντησή τους και παρουσία του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Τέντε, ο κ. Ατσαλάκης έθεσε την άρνηση του Προϊσταμένου Εφετών του Εφετείου Δυτ. Στερεάς Ελλάδας (Αγρίνιο) να μας δοθούν στοιχεία (αριθμός αποφάσεων) αναγκαίων για την υποστήριξη της Προσφυγής κατά της ίδρυσης στο Αγρίνιο, που ήτο να εκδικασθεί μετ’ αναβολών (λόγω εκλογών) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 22-11-2012 και με αίτημα του Δ.Σ. Χανίων και Πατρών ορίσθηκε για τις 31-1-2013. 
Για το θέμα αυτό μεσολάβησε για άμεση λύση ο αρμόδιος Αντιεισαγγελέας του Α.Π. κ. Κατσιρώδης, με την ιδιότητα του Επιθεωρητού της Περιφέρειας του Εφετείου μας για τις ποινικές αποφάσεις. Πράγματι μετά από λίγα λεπτά ενημέρωσε τον κ. Ατσαλάκη ότι θα μας δοθούν τα στοιχεία (αποφάσεις ποινικές και πολιτικές), πριν υπηρεσιακά ενεργήσουμε γι’ αυτό με τον Προϊστάμενο Επιθεώρησης Αρεοπαγίτη κ. Χρυσικό και την αρμόδια Επιθεωρήτρια Α.Π. Αρεοπαγίτη κα Θάνου για την Περιφέρειά μας και διαταραχθούν οι σχέσεις του Δ.Σ. Μεσολογγίου και του Προϊσταμένου Εφετών, με άσκοπη τροφοδότηση αντιπαλότητας και όξυνσης τοπικών αντιθέσεων. Επίσης θερμή και εποικοδομητική, όπως πάντα, ήτο και για άλλα ζητήματα που μας απασχολούν και έχουμε έννομο συμφέρον, η συνάντηση με τον κ. Κατσιρώδη, όπως και σε ξεχωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μενουδάκο.
Συμπερασματικά υπήρξαν χρήσιμες και γόνιμες συναντήσεις του Προέδρου του Δ.Σ. Μεσολογγίου με την ευκαιρία της εκδήλωσης, που παραβρέθηκαν και τίμησαν εκπρόσωπος και υπουργοί της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής, των Ανωτάτων Δικαστηρίων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλων. 
Επιστέγασμα της θετικής παρουσίας μας και τιμής μας ήτο η ονομαστική μας αναφορά στην προσφώνηση της Γενικής Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κας Ε. Διακομανώλη και του Προέδρου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Γ. Φαλτσέτου, που σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ατσαλάκη συζήτησαν τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Διοικητικού Εφετείου στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου.