Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Διαφωνεί ο Θ. Μωραΐτης στη διεύρυνηση του ωραρίου των εμπορικών (VIDEO)





Την διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν στο εμπορικό ωράριο εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής για θέματα ανάπτυξης της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ρυθμίσεις αυτές  «δεν ήρθαν μετά από διαβούλευση δεν θα αυξήσουν τη χαμηλή κίνηση της αγοράς ενώ αποτελούν κρατιστική και αθηνοκεντρική προσέγγιση, καθώς το κεντρικό κράτος αποφασίζει για θέματα αρμοδιότητας των τοπικών κοινωνιών. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το κεντρικό κράτος μπορεί να αποφασίζει για το ωράριο πχ στο Αγρίνιο, στα Κύθηρα η στο Διδυμότειχο».





 Σε χθεσινές δηλώσει μάλιστα είχε αναφέρει ότι «πρέπει σε επίπεδο Περιφέρειας οι τοπικοί φορείς, οι καταναλωτές και οι εμπορικοί σύλλογοι  να διαμορφώνουν τη λειτουργία της αγοράς όπως εκείνοι κρίνουν. Υπάρχουν περιοχές τουριστικής σημασίας που θα πρέπει να λειτουργούν όλα τα καταστήματα ελεύθερα ενώ άλλες στις οποίες να μην χρειάζεται». Αναφερόμενος στο όριο που θέτει το Υπουργείο στα 250 τμ για καταστήματα που θα λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου είπε «δεν προστατεύει κανέναν. Η ρύθμιση με το προτεινόμενο όριο είναι έωλη αφού μπορεί να προσβληθεί νομικά, να καταπέσει  και  να αποτελέσει την κερκόπορτα για μεγάλα δεινά στην αγορά».
Ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι «σε μια τόσο κρίσιμη φάση της αγοράς πρέπει να αποφεύγονται πειραματισμοί και υπερβολές. Μια σύγχρονη, αποτελεσματική λύση στα θέματα αυτά θα πρέπει να στηρίζεται σε μελέτες, στοιχεία και συμπεράσματα από τη διεθνή εμπειρία. Απαιτούνται στοχευμένες, αποτελεσματικές πολιτικές και όχι μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα τα οποία δεν απαντούν στις σημερινές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας. Ο στόχος είναι να στηριχτεί και να αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων. Στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, οριζόντιες ρυθμίσεις απλά θα ανακατανείμουν τον τζίρο υπέρ των ισχυρών παικτών της αγοράς οδηγώντας παράλληλα, εκ των πραγμάτων, σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίους. Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση με όλους τους φορείς της αγοράς για να δοθεί μια πραγματική λύση στη λειτουργία της αγοράς».
Αναφερόμενος  στις υπόλοιπες διατάξεις του σχέδιο νόμου για τον αγορανομικό κώδικα που ανακοινώσε  το Υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «είναι σε θετική κατεύθυνση και συμφωνούμε στην αναγκαιότητα τους. Το μεγαλύτερο μέρος των προτεινομένων διατάξεων αποτελούν προϊόν μιας συστηματικής δουλειάς που έγινε τα τελευταία δυο χρόνια και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τον εκσυγχρονισμό της αγοράς».