Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΙ Μεσολογγίου: Ορισμένες σκέψεις για προβληματισμό


Γράφει ο Περικλής Κουνέλης
Οικονομολόγος


Πολλά ακούγονται και λέγονται για το περιβόητο σχέδιο ΑΘΗΝΑ με το οποίο επιχειρείται παρέμβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  .
Εκείνο όμως το οποίο μας αφορά άμεσα όλους τους κατοίκους του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είναι τι θα γίνει με το ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Ακούγεται ότι θα μείνουν τρία τμήματα  το τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ.
Και τα τρία παραπάνω τμήματα θα ενισχυθούν με τις συγχωνεύσεις από άλλα τμήματα άλλων ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ κλπ
Επίσης καταργείται η αυτοτέλεια του ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και γίνεται παράρτημα του ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ
To αποτέλεσμα θα είναι, παροδικά για δύο τρία χρόνια να έχουμε μια αύξηση των σπουδαστών, αλλά στην συνέχεια με την ταυτόχρονη μείωση κατά 30% περίπου της εισαγωγής των σπουδαστών στα ΤΕΙ, θα έχoυμεν μια δραματική μείωση των σπουδαστών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία η οποία θα έχει μια δραματική μείωση των εισοδημάτων της.



Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ιστορική αναδρομή  για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, γιατί πρέπει κάποτε, σε αυτή την άμοιρη χώρα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και καλό είναι να διδασκόμαστε από το παρελθόν, για να μην κάνoυμε πάλι, τα ίδια λάθη.
Πολλοί λένε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι θα χάσει την αυτοτέλεια το ίδρυμα, εγώ λέω ότι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να βρεθούν άνθρωποι, οι οποίοι να μπορούν να διοικήσουν ικανά  το ίδρυμα.
Δυστυχώς, όλοι όσοι διοίκησαν το ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ από το 1982 έως σήμερα και δεν αναφέρομαι μόνο στον εκάστοτε πρόεδρο. αλλά και στους εκάστοτε προισταμένους των τμημάτων αναδείχθησαν ανίκανοι και  κατώτεροι των περιστάσεων .
Προσέξτε νούμερα και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα  
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ που λειτουργεί από το 1982 μέχρι σήμερα έχει μόνο έξι (6) ΜΕΛΗ ΔΕΠ από τα οποία μόνο ένα με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ένα δε ΜΈΛΟΣ δεν έχει καν ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ.
Όλοι δε οι ανωτέρω, είναι ηλικιακά πάνω από 60 ετών που σημαίνει ότι σε δύο η τρία χρόνια με τις συνταξιοδοτήσεις, δεν θα υπάρχει κανένα μέλος ΔΕΠ 
Αυτό πραγματικά πρέπει να αποτελεί Πανελλήνιο ρεκόρ εάν όχι παγκόσμιο το ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ  έχει να προκυρήξει θέση για μέλος ΔΕΠ στο τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1986 μέχρι σήμερα δηλαδή 27 είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια
Τι εμπόδιζε άραγε τους καθηγητές του τμήματος ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό  της ευρύτερης περιοχής, η οποία έχει πολλά αξιόλογα άτομα με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ, οι οποίοι αναγκάζονται απεγνωσμένα να βρούν δουλειά με 400,00 ευρώ ή να καταφύγουν στο εξωτερικό στερώντας από την πόλη μας, το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμεν.
Ειλικρινά πέστε μου τι προσπάθειες έκανε μέχρι    τώρα η εκάστοτε διοίκηση του ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ που να συνέβαλλε στην ανάπτυξη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Είδατε εσείς ποτέ κανένα μέλος ΔΕΠ από αυτά τα μέλη τα οποία μένουν μόνιμα στην ΠΑΤΡΑ να συμβάλλουν με οποιαδήποτε ενέργεια στην ανάπτυξη της Πόλης μας 
Ο καθηγητής κ ΛΙΑΝΟΣ θυμάμαι είχε πεί χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη του ότι για να εκλέξει μέλη ΔΕΠ για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ εξέταζε κατά βάση εάν αυτούς που θα προτείνει θα μπορούν να μένουν μόνιμα στην ΚΡΗΤΗ.
Κοιτάξτε που βρίσκεται το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ και που Το ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ο ρόλος της εκάστοτε  Διοίκησης του ΤΕΙ είναι να ελέγχει εάν οι μόνιμοι καθηγητές μένουν στην περιοχή του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, προκειμένου να συμβάλλουν με την προσφορά τους, στην ανάπτυξη της Πόλης μας, είδατε εσείς καμία τέτοια προσπάθεια; μα οι περισσότεροι είναι αόρατοι .
Tι πρέπει λοιπόν να γίνει από εδώ και πέρα; πρέπει λοιπόν όλα τα τμήματα τα οποία θα μείνουν στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ να επανδρωθούν εάν είναι δυνατό άμεσα με ικανούς ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, οι οποίοι θα μπορέσουν να βγάλουν το ΤΕΙ από το τέλμα που έχει περιπέσει
Μόνο η επένδυση σε ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ θα μπορέσει να δώσει ανάσα στο χειμωνάζον  ίδρυμα  και το οποίο ίδρυμα θα γίνει το όχημα, που θα οδηγήσει και το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ στην λεωφόρο  της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Είναι δυνατόν το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ το οποία εγέννησε ΠΈΝΤΕ πρωθυπουργούς να μην υπάρχουν άτομα ικανά να γίνουν μέλη ΔΕΠ;
Το Μεσολόγγι έγινε γνωστό και επιβίωσε έχοντας σαν όχημα την Παλαμαική σχολή ξακουστή σε όλο το Πανελλήνιο έτσι και τώρα πρέπει να επιβιώσει έχοντας σαν όχημα το ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ το οποίο όμως θα  ανήκει σε Μεσολογγίτικα χέρια. 
Πρέπει λοιπόν όλοι οι φορείς ΔΗΜΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ κλπ να βαδίσουν προς αυτή την κατεύθυνση  δηλαδή το ίδρυμα να περάσει σε πεφωτισμένους Μεσολογγίτες 
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
  Ο Οικονομολόγος ΤΖΩΝ ΚΕΝΝΕΘ ΓΚΑΛΜΠΡΕΙΘ καθηγητής πανεπιστημίου των ΗΠΑ γράφει στο βιβλίο του Η ΚΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:
"Σε κάποια διάλεξη που έδωσα στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ με ρώτησαν για τρία  πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν για να γίνει ανάπτυξη
Και τους απάντησα
ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΥΜΕΡΟ 2 ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΥΜΕΡΟ 3 ΠΑΙΔΕΙΑ"