Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Μια ακόμη πρωτοβουλία για την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας


Μια πολύ σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, που σκοπό είχε να δοθεί το στίγμα και η σημασία της εξωστρέφειας και των εξαγωγών που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και στην περιοχή μας. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Δημιουργώντας Εξαγωγικές Δικτυώσεις -Νέα Δυναμική στις Εξαγωγές των Επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας με την αξιοποίηση του Regional Marketing», στην οποία συμμετείχαν το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Ο ΣΕΒΕ που ιδρύθηκε το 1975 ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους συνδέσμους επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι από τους λίγους επιχειρηματικούς φορείς που διαθέτει οργανωμένο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μελών, το οποίο σε καθημερινή βάση διεκπεραιώνει δεκάδες ζητήσεις πληροφόρησης για ειδικά θέματα εξαγωγών και διεθνούς επιχειρηματικότητας, παρέχοντας άμεση, πρακτική και ουσιαστική υποστήριξη στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.





Από την άλλη ο ΣΕΒ μαζί με τον ΣΕΒΕ υλοποιούν για πρώτη φορά μια πρωτοβουλία ανάπτυξης της εξωστρέφειας στην οποία μετέχει και ο νομός μας μέσω του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. 
Κύριοι άξονες της πρωτοβουλίας για 200 επιχειρήσεις και 400 στελέχη(έως τρία στελέχη από κάθε επιχείρηση), χωρίς οικονομική επιβάρυνση, θα είναι : 


Η παροχή ολοκληρωμένης συμβουλευτικής υποστήριξης στα στελέχη των επιχειρήσεων από έμπειρους εκπαιδευτές, συμβούλους και εμπειρογνώμονες εξαγωγών, για την προετοιμασία και ανάπτυξη εξωστρεφούς δραστηριότητας. Ενδεικτικά, η υποστήριξη αφορά στο σχεδιασμό των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τις εξαγωγές, στην προετοιμασία του σχεδίου εξαγωγικής δράσης, στην παρακολούθηση σε όλα τα στάδια εκπόνησης του σχεδίου, κτλ.
Η επιμόρφωση στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας και εξαγωγικών διαδικασιών. Ενδεικτικά, η επιμόρφωση επικεντρώνεται σε θέματα όπως, η διαδικασία ανάπτυξης εξωστρεφούς στρατηγικής, η έρευνα ξένων αγορών, οι προδιαγραφές και η σήμανση προϊόντων, η αναζήτηση συνεργατών στο εξωτερικό, η διασφάλιση των πληρωμών, οι εξαγωγικές διαδικασίες, τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα, κτλ.
Η δικτύωση των στελεχών επιχειρήσεων με φορείς, εμπειρογνώμονες και συμβούλους, με στόχο τη διάχυση επιτυχημένων μεθόδων και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων στις εξαγωγές.
Σε ότι αφορά την ημερίδα, αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια συντόνισε τη συζήτηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανία κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, που επεσήμανε ότι η δημιουργία ενός Regional Marketing σε ένα καλύτερο εξαγωγικό περιβάλλον είναι το μέλλον για την περιοχή μας, θυμίζοντας τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου και με το Forum Ιονίου-Αδριατικής αλλά και με την πολύ στενή συνεργασία με περιφέρειες της Ιταλίας, όπως η Απουλία. 
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο κ. Γ. Δημητριάδης, Συντονιστής Υπ. ΑΝΥΠ σε θέματα Εξωστρέφειας που δήλωσε ότι το κράτος τώρα προσπαθεί να δώσει στις επιχειρήσεις να καταλάβουν τη σημασία των εξαγωγών για την οικονομία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία του κ. Κ. Λουφάκη, Αντιπροέδρου του ΣΕΒΕ με θέμα «Το μοντέλο Παράγω και Εξάγω». Ο κ. Λουφάκης εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία των εξαγωγών και στις διεθνείς συνεργασίες που αποτελούν πρώτιστη επιλογή, ειδικά για χώρες σαν την Ελλάδα που έχουν μοναδικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να γίνουν περιζήτητα σε τεράστιες αγορές.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γ. Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας που έκανε λόγο για μεγάλο μέρος της παραγωγής που εξάγεται παράνομα, κάτι που όπως είπε «δεν μπορεί να συνεχιστεί», ενώ μίλησε και για στρεβλό μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στη χώρα. 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Ι. Τσαμίχας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις υποδομές του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και επεσήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας έχει παρουσιάσει μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
Κατόπιν, το λόγο πήραν ώστε να καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία εκπρόσωποι από μερικές από τις κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα για την εξαγωγική τους πολιτική μίλησαν οι Αθ. Κερασιώτης για τη «ΓΑΙΑ Τρόφιμα Α.Β.Ε.Ε. – Εμπορία, παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία και διάθεση τροφίμων, ποτών & συναφών ειδών», Θ. Κουτσουπιάς, Πρόεδρος ΕΑΣ Αγρινίου για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νομού Αιτωλοακαρνανίας «ΑΧΕΛΩΟΣ», Επ. Παπαθανασίου για την εταιρία «Παπαθανασίου Α.Β.Ε.Ε. - Τυροκομείο Γαλακτοκομικά Προϊόντα ορεινής Τριχωνίδας» και Βασίλης Χαρίσης για την εταιρία ΣΑΩ Α.Ε. – Ιχθυοκαλλιέργειες
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ακολούθησε η παρουσίαση των προτάσεων για την εξωστρέφεια από τον ΣΕΒΕ και το ΣΕΒ από τους κ.κ. Κ. Γιαννάτο, Συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας ΣΕΒ και Δρ. Αν. Αλεξανδρίδη, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ, προκειμένου να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις από τις αρχές του Regional Marketing αφού εκπαιδευτούν τα στελέχη τους.
Ακολούθησε συζήτηση με αμείωτο το ενδιαφέρον από τη κατάμεστη αίθουσα αλλά και ερωτήσεις από επιχειρηματίες της περιοχής που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία από την τριμερή αυτή πρωτοβουλία.