Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Και τώρα τι;


"...ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός και
ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται
ανεξάρτητα από πρόσωπα και καταστάσεις..."
Γράφει ο Κωστής Στεφανάτος
Εκδότης της εφημερίδας "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ"

Δυστυχώς όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα το «χτύπημα» για το ΤΕΙ της πόλης μας είναι μεγάλο και καθοριστικό , έστω και αν κάποιοι προσπαθούν να «χρυσώσουν» το χάπι με την έδρα του ιδρύματος , που φημολογείται έντονα ότι θα είναι στο Μεσολόγγι. Τώρα πως γίνεται να διατηρηθεί  η έδρα του ΤΕΙ  στην πόλη μας , όταν θα λειτουργούν τρία μόνο τμήματα ,αυτό είναι άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία.
Ύστερα περίπου από ένα μήνα κινητοποιήσεων , διαμαρτυριών , πορειών , απεργίας πείνας και άλλων παρόμοιων μορφών αγώνα , το αποτέλεσμα  είναι απογοητευτικό. Για άλλη μια φορά το Μεσολόγγι δεν «κρατά» αυτά που δικαιούται., γιατί για νέες διεκδικήσεις ούτε λόγος . Φυσικά για τα αποτελέσματα αυτά φταίει η κυβέρνηση, φταίνε οι (περισσότεροι) βουλευτές του νομού που δεν υποστήριξαν τα δίκαια αιτήματα της πόλης , «φταίνε» οι γειτονικές πόλεις  που έχουν διεκδικήσεις οι οποίες συχνά συγκρούονται με τις δικές μας .  



Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια , η άλλη μισή που δεν μας αρέσει είναι ότι έχουμε ευθύνη  και εμείς Ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια σαν πόλη δεν διεκδικήσαμε με οργάνωση συνέπεια ,συνέχεια και μεθοδικότητα τα αιτήματά μας. Δεν βάλαμε  στόχους ούτε εφαρμόσαμε ποτέ χρονοδιάγραμμα ενεργειών και δράσεων  και αυτό είναι εμφανές όταν παίρνονται οι τελικές αποφάσεις που τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστες για την πόλη! Είναι γεγονός ότι στην λήψη των αποφάσεων αυτών παίζουν καθοριστικό ρόλο παράγοντες και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με πολιτικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις Είναι όμως επίσης γεγονός ότι η πόλη μας υστερεί στον τομέα  της ανάδειξης και της προώθησης  των αιτημάτων της προς την κεντρική εξουσία εκεί δηλαδή που κρίνονται όλα. 
Αποσπασματικές και πολλές φορές εκ των υστέρων κινήσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα όταν αυτές σταματούν ξαφνικά στο πουθενά… Οι πορείες ,οι διαδηλώσεις, η απεργία πείνας , οι λαϊκές συνελεύσεις , το κλείσιμο της εθνικής οδού είναι κινητοποιήσεις και μορφές αγώνα που όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν επαρκούν για να φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Σίγουρα δε δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα και η υποβάθμιση των εορτών εξόδου η σημασία των οποίων για την πόλη είναι πολύ μεγάλη.
Οι εορτές εξόδου είναι μια μοναδική κάθε χρόνο ευκαιρία για την προβολή του Μεσολογγίου και την ανάδειξή του. Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία για την προώθηση των αιτημάτων της πόλης  ήσυχα και συνετά , χωρίς τυμπανοκρουσίες και βερμπαλισμούς. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Αντίθετα δημιουργούνται αντιπαραθέσεις για το αν πρέπει να προσκληθεί ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λες και αυτό θα λύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν ή θα σημαίνει κάτι , παραβλέποντας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από πρόσωπα και καταστάσεις.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και ιδιαίτερα από την Δημοτική Αρχή διότι μπορεί με άστοχες ενέργειες  η πόλη να απομονωθεί και να μπει στο περιθώριο , ανοίγοντας ένα κύκλο εσωστρέφειας και μιζέριας που μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει. 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ"