Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

400.000€ το "εισιτήριο" του δήμου Μεσολογγίου για Κεφαλονιά - Ιθάκη


Υπογράφτηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Μεσολογγίου και του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας, ώστε ο δεύτερος φορέας με την χρηματοδότηση του πρώτου να προβεί σε μια σειρά έργων στο δίαυλο του λιμανιού στο Μεσολόγγι, για να αρθεί το ουσιαστικό εμπόδιο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα Ιόνια Νησιά.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μεσολογγίου: «με την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση το Λιμενικό Ταμείο έχει την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη αναδόχων για τα απαραίτητα έργα, καθώς και την παρακολούθηση των έργων τα οποία χρηματοδοτεί με το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο δήμος Μεσολογγίου από την πλευρά του έχει εκπονήσει τις μελέτες και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ και έχει την ευθύνη της από κοινού παρακολούθησης των έργων».
Με λίγα λόγια για την «πολυπόθητη» ακτοπλοϊκή σύνδεση που από πολλούς στην πόλη του Μεσολογγίου έχει χαρακτηριστεί … «ως το κορυφαίο επίτευγμα των τελευταίων 30 χρόνων»… θα δαπανηθεί σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον 400.000€, καθώς στο ποσό που ανακοινώθηκε πρέπει να προστεθούν και όσα δαπανήθηκαν για την σύνταξη των μελετών.



Ταυτόχρονα όμως και προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα, έως τα μέσα Ιουνίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί η έναρξη της λειτουργίας της γραμμής, θα πρέπει οι διαδικασίες να γίνουν πολύ γρήγορα.
Και για να γίνουν γρήγορα από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε ο μόνος δρόμος για την εκτέλεση του έργου είναι η «ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ». Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι αν πάμε για «απ’ ευθείας ανάθεση» 400.000€; Κάτι που αν συμβεί και μακάρι να μην συμβεί θα δημιουργήσει πλήθος συνειρμών…
Παράλληλα ανεξάρτητα της εξέλιξης των διαδικασιών θεωρούμε ότι το ποσό που θα διατεθεί είναι υπερβολικά μεγάλο την στιγμή που αυτό δεν εξασφαλίζεται από κρατική ή ευρωπαϊκή ενίσχυση αλλά από τη διάθεση της ΣΑΤΑ 2013 του δήμου. Δηλαδή θα διατεθούν χρήματα που σε ετήσια βάση διατίθενται για μικρά ή μεγαλύτερα έργα σε όλο το εύρος του δήμου.
Έτσι τίθεται ακόμη ένα ερώτημα, αν δηλαδή εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από κρατικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους;
Πάντως μετά τη σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε:
«Ένα όνειρο δεκαετιών για όλη την περιοχή είναι πολύ κοντά στη πραγμάτωση του. Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια τον αγώνα για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Μεσολογγίου και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να σφυρίξει το καράβι στο Λιμάνι Μεσολογγίου.
Ανοίγονται πλέον νέες προδιαγραφές, έτσι ώστε το Μεσολόγγι να καταστεί ακτοπλοϊκός κόμβος πανελληνίας εμβέλειας. Οφείλω να ευχαριστήσω τη Λιμενική Επιτροπή, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.»
Για να διαβάσετε την προγραμματική σύμβαση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ