Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μια θετική πλευρά του σχεδίου ΑΘΗΝΑ...


Αγαπητά Νέα του Μεσολογγίου,

διάβασα στο blogspot σας, το οποίο αποτελεί όαση πληροφόρησης για την Αιτωλοακαρνανία, το πολύ ενδιαφέρον και άκρως κατατοπιστικό άρθρο του Δημήτρη Μαλαβέτα, 33 χρόνια ζωής του ΤΕΙ Μεσολογγίουδεν σβήνονται, αναφορικά με την ίδρυση και την ιστορική εξέλιξη του ΤΕΙ.
Όμως και η πληρέστερη αναφορά, χρήζει συμπλήρωσης ορισμένων γεγονότων, την οποία δικαιούμαι να πραγματοποιήσω, αφού παρακολούθησα όλη την εξέλιξη του ιδρύματος, πρώτα σαν έκτακτος και μετέπειτα σαν 1ος τακτικός εκλεγμένος καθηγητής (είχα αυτή την τιμή), του τμήματος Ιχθυοκομίας-Αλιείας. Το τμήμα αυτό, του οποίου το κακόηχο και υποτιμητικό όνομα ευτυχώς αλλάξαμε, σε Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης και το οποίο απετέλεσε τη μαγιά στην οποίο, βασίσθηκε η περαιτέρω εξέλιξη του Ιδρύματος στο Μεσολόγγι.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1980, ο αείμνηστος πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, σε ομιλία του στο Μεσολόγγι, (την οποία παρακολούθησα) εξήγγειλε την ίδρυση, ΚΑΤΕΕ Ιχθυοκομίας στο Μεσολόγγι, τα ΚΑΤΕΕ που επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, μετονομάστηκαν και αναβαθμίσθηκαν σε ΤΕΙ, τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.




Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων, εξάσκησης των φοιτητών, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στο χώρο του λιμανιού που προβλέφθηκε για το σκοπό αυτό (κάποια χρόνια διατηρούσα στο αρχείο μου τα τοπογραφικά σχέδια), αλλά αντιθέτως μετά από πολλές περιπλανήσεις, στεγάστηκε στα ημιτελή κτίρια, των υπό ανέγερση αγροτικών φυλακών, στα Ολλανδικά κτήματα Μεσολογγίου.
Η εγκατάλειψη των αρχικών σχεδίων, δεν είχε παρά μόνο αρνητικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του Τμήματος, αφού αυτό απομακρύνθηκε από το φυσικό του χώρο, για εξυπηρέτηση του οποίου και είχε ιδρυθεί, δηλ. το σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, αλλά και από αυτή την πόλη του Μεσολογγίου.
Το επιχείρημα των τότε κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ, στη ριζική αλλαγή των σχεδίων της Νέας Δημοκρατίας, δηλ. τη μετατροπή των υπό ανέγερση ανοικτών φυλακών σε σχολείο, ήταν ότι η πόλη της Ελευθερίας δεν μπορεί να έχει φυλακές, αλλά είχε.
Αρκεί να διαβάσει κανείς  το βιβλίο – «το ημερολόγιο ενός Πόντιου Πιλάτου» - του εισαγγελέα Παύλου Δελαπόρτα ( στη δίκη της δολοφονίας του Λαμπράκη), αναφορικά με τις φυλακές του Μεσολογγίου στις οποίες και άσκησε εποπτεία.
Η απάντηση δε στη θεωρητική ατάκα των πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι όποιος κλείνει μία φυλακή ανοίγει ένα σχολείο, είναι πως ζήσαμε στις πρώην φυλακές για δεκαετίες, σαν ελεύθεροι φυλακισμένοι, με μακρόχρονη ειρκτή, οι οποίοι εφάρμοζαν τις δοκιμασμένες πρακτικές, φάε το φαί σου, αγάπα το κελί σου,  διάβαζε πολύ….
Οι αλλαγές στην ανώτατη παιδεία, βάσει του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, είναι οπωσδήποτε αρνητικές για το ΤΕΙ Μ., αλήθεια που υπογραμμίζει ότι η πραγματική αντιπαλότητα για το Μεσολόγγι, δεν είναι με το Αγρίνιο, αλλά με την Πάτρα.
Το υφιστάμενο Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης, αφού απορρόφησε τα ομόλογα και ανταγωνιστικά τμήματα υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και Μουδανιών, εξέλιξη που υλοποιεί την ευχή που εξέφρασα στην τελετή προς τιμήν των συνταξιοδοτούμενων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου (στην οποία παραβρέθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη μετεξέλιξη από ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ), για διατήρηση ενός μόνο τμήματος υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ (φυσικά του Μεσολογγίου), δεν μπορεί να ατενίζει το μέλλον του, παρά με αισιοδοξία.

Με εκτίμηση
Φάνης Βορεινάκης