Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

21-30 Ιουνίου το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου (VIDEO)

Φωτογράφοι απ’ όλη την Ελλάδα θα συμμετέχουν, με την παρουσίαση έργων τους, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,  στο  Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου που θα διοργανωθεί στο Μεσολόγγι, από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου, το πρόγραμμα εκδηλώσεων, του οποίου, ανακοινώθηκε, χθες. κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον δήμαρχο Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και τον πρόεδρο της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, Βασίλη Αρτίκο.
Μετά το πετυχημένο περυσινό ξεκίνημα αυτού του νέου πολιτιστικού θεσμού για την περιοχή και τη χώρα θα λέγαμε, αφού σε καμιά άλλη περιοχή δεν διοργανώνεται αντίστοιχη εκδήλωση, φέτος οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δηλαδή η Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου εξασφάλισε εκτός των άλλων τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, προσδίδοντας έτσι ιδιαίτερη αίγλη στη διοργάνωση.
Το κοινό και οι επισκέπτες της περιοχής μας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν, για πρώτη φορά, τρεις θεματικές φωτογραφικές ενότητες  με έργα του αείμνηστου φωτογράφου, Κώστα Μπαλάφα από τις συλλογές του Μουσείου. Συγκεκριμένα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιαστούν οι ενότητες:



·         Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα,
·         Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, 1996-2001
·         Το πανηγύρι του Άη-Συμιού.
Οι εκθέσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ δεν σταματούν στο Τρικούπειο, αφού σε 10 άλλους επιλεγμένους χώρους του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού θα παρουσιαστούν εκθέσεις, ενώ θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις με διαλέξεις και μουσικές παραστάσεις.
Ξεκινώντας από το Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» όπου θα φιλοξενηθεί το οδοιπορικό στη Λιβύη του σύγχρονου φωτορεπόρτερ, Άρη Μεσσήνη. « ΛΙΒΥΗ : ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ - Ο πόλεμος των ατάκτων» είναι το θέμα της έκθεσης με φωτογραφίες από τον πόλεμο που διεξήχθη στη Λιβύη από τους άτακτους αντικαθεστωτικούς ενάντια στο καθεστώς του Moamar Kadhafi από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου 2011.
Οι δυο αυτές εκθέσεις με έργα των Κώστα Μπαλάφα και Άρη Μεσσήνη αποτελούν τον «πυρήνα» του Φεστιβάλ που έχει στόχο σύμφωνα με τους διοργανωτές την παρουσίαση διακεκριμένων φωτογράφων που με τα έργα τους ανέδειξαν και αναδεικνύουν αντίστοιχα την τέχνη της φωτογραφίας σε όλες τις εκφάνσεις της.
Όπως αναφέραμε στην αρχή στο Μεσολόγγι θα βρεθούν φωτογράφοι απ’ όλη την Ελλάδα. Ποιοι και από πού είναι; Αρκεί να διαβάσετε στην συνέχεια τις φωτογραφικές ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ και τους αντίστοιχους χώρους που θα παρουσιάσουν τα έργα τους για να διαπιστώσετε την απήχησή του:
·         Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως»: «Μινιμάλ», Κτήριο πρώην Στρατολογίας.
·         Φωτογραφικό Εργαστήρι Κοζάνης «Φωτοδίοδος»: «Η ζωή είναι παντού», Κτήριο πρώην Στρατολογίας.
·         Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας: «Σκηνές δρόμου», Κτήριο πρώην Στρατολογίας.
·         Ε.Φ.Ε. Πρέβεζας: «Αντιθέσεις», Κτήριο πρώην Στρατολογίας.
·         Φωτογραφική Λέσχη Καβάλας: «Άνθρωποι και Σκιές». Μουσείο «Βάσω Κατράκη», Αιτωλικό.
·         Φωτογραφική Λέσχη Χανίων: «Φτου ξελευτεριά», κτήριο Φιλαρμονικής «Διονυσίου Σωλομού».
·         Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας: «Συναίσθημα», Μουσείο Τρικούπη.
·         Φωτογραφική Ομάδα Αγρινίου «Art8»: «Ύδωρ», Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου.
·         Φωτογραφική Ομάδα Αίγινας: «Αίγινας τόποι», πρώην κατάστημα Λίμπερτυ.
·         Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου ΦΩΤΟΛΕΜΕ:  «Συναισθήσεις», πρώην κατάστημα Λίμπερτυ.
Οι εκθέσεις, όμως δεν θα είναι, μόνο οι παραπάνω κι αυτό γιατί σε καταστήματα του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα σε γνωστά «στέκια» της πόλης θα λειτουργήσουν οι παρακάτω εκθέσεις:
·         Πολυχώρος  « Avant Garde» με θέμα έκθεσης «Color Or Not» των Σ. Ιατρόπουλο-Λ. Εφραίμη. από το Photo Adventure Lab (www.photoadventurelab.com).
·         Τεχνοχώρος « Kοχλίας», με θέμα έκθεσης «Weird Portraits» του Nick D. Woods, υπό την  διοργάνωση του τεχνοχώρου «Κοχλίας».
·         Πολυχώρος «On the road», με θέμα έκθεσης «Δέκα Χιλιόμετρα» του Σπύρου Ιωάννου.
·         Καφενείο του «Μαλαβέτα», με θέμα έκθεσης «Τα πολιτιστικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής Μεσολογγίου»,  με φωτογραφίες και κείμενα του Γιάννη Ρουσόπουλου, υπό την συνδιοργάνωση του τεχνοχώρου «Κοχλίας».
Στο σκέλος των παράλληλων  εκδηλώσεων θα γίνουν οι παρακάτω ομιλίες και προβολές ταινιών:
·         Διάλεξη της Γεωργίας Ιμσιρίδου, εκπροσώπου του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα τη ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, 21 Ιουνίου, ώρα 21:45.
·         Πρώτη Πανελλήνια προβολή ταινίας μικρού μήκους, του Κώστα Μπαλάφα, με στιγμιότυπα από το πανηγύρι του Αη-Συμιού του 1968. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, 21 Ιουνίου, ώρα 22:00.
·         Διάλεξη του Γεωργίου Κατσάγγελου, καθηγητή φωτογραφίας στη σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  με θέμα «Κοινωνική Φωτογραφία, μια προσωπική μαρτυρία». Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, 22 Ιουνίου, ώρα 20:00.
·         Διάλεξη και προβολή με θέμα το πολεμικό ρεπορτάζ, με ομιλητές τους Δημήτρη και Άρη Μεσσήνη, διεθνούς φήμης φωτο-ανταποκριτές. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, 26 Ιουνίου, ώρα 20:00.
·         Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, στα πλαίσια του φεστιβάλ, προβάλει τη ταινία με θέμα «La camara obscura», της σκηνοθέτη Maria Victoria Menis. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο(θερινό σινεμά), 27 Ιουνιόυ, ώρα 21:00.
·         Διάλεξη από τον καταξιωμένο φωτογράφο Βασίλη Ταγκούλη και προβολή του έργου του με τίτλο «Εισαγωγή στην φωτογραφία μακράς έκθεσης και Fine Art φωτογραφία». Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, 28 Ιουνίου, ώρα 20:00.
·         Διάλεξη από τον καταξιωμένο φωτογράφο Αλέξανδρο Βρεττάκο και προβολή του έργου του με τίτλο «Τα πάντα μπορούν να γίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα». Πεζόδρομος Ραζηκώτσικα (μπροστά στο μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»), 29 Ιουνίου, 21:00.
Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με συναυλία από τους Μάνο Αχαλινωτόπουλος, Haig Yazdjian, ΓιάννηΚυμκιρίδη στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, Παρασκευή  21 Ιουνίου και ώρα 22:30, ενώ το Σάββατο 29 Ιουνίου θα γίνει το αποχαιρετιστήριο πάρτυ όλους τους φίλους του φεστιβάλ στον   Πεζόδρομο της Αθ. Ραζηκώτσικα στις 22:30.
Τέλος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν δυο φωτογραφικά οδοιπορικά για να αποθανατίσουν τις ομορφιές της περιοχής μας οι συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα:
·         Φωτογραφικό οδοιπορικό στο γειτονικό Αιτωλικό,  Σάββατο 22 Ιουνίου, 13:00.

·         Ξεναγήσεις στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στη Λιμνοθάλασσα, στο Πανηγύρι του Άη Συμιού, Κυριακή 23 Ιουνίου έως Τρίτη 25 Ιουνίου.