Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

"Δυστυχώς... επιβεβαιωθήκαμε" για την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε αναφορικά με το ζήτημα της έδρας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την σύστασή του και όπως πρώτο το MessolonghiNews,  σας είχε αποκαλύψει από την Πέμπτη 25 Απριλίου (διαβάστε εδώ) έδρα του νέου ΤΕΙ, είναι η πόλη της Πάτρας.
Επιπρόσθετα το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τη μεταφορά του τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα.
Έτσι γίνεται σαφές ότι και τυπικά η Αιτωλοακαρνανία έχασε τον «πόλεμο» της ΑΘΗΝΑΣ…
Και τον έχασε τον πόλεμο για τον απλούστατο λόγο, της ασυνεννοησίας του πολιτικού προσωπικού του νομού.
Όταν ξεκινούσε η υπόθεση ΑΘΗΝΑ ως MessolonghiNews είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα της συνεννόησης και του καθορισμού συγκεκριμένου πλαισίου έτσι όπως αυτό θα διαμορφωνόταν από την ακαδημαϊκή κοινότητα και το πολιτικό προσωπικό.
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο, συντεταγμένα δεν έγινε, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Μεσολογγίου να συγχωνευθούν με τα αντίστοιχα ιδρύματα της Πάτρας και το δεύτερο να χάσει τμήματα.
Ως MessolonghiNews στις 4 Φεβρουαρίου σε ανάρτησή μας  μεταξύ άλλων τονίζαμε:






«Έτσι φθάνουμε σήμερα στο σημείο, όπου χωρίς υπερβολή η Αιτωλοακαρνανία να «χάνει τ’ αυγά και τα πασχάλια» και ταυτόχρονα,  για αρκετές μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, ακόμη να μην έχει εκφραστεί μια ενιαία ρεαλιστική πρόταση, που θα συνάδει με τη φιλοσοφία του σχεδίου.
Μια πρόταση που να προέρχεται από τις θεσμοθετημένες αρχές του νομού σε όλες της βαθμίδες της διοίκησης (δήμοι, περιφέρεια, βουλευτές) καθώς και από τηνακαδημαϊκή κοινότητα.
Επειδή πιστεύουμε, ότι τα "λεκτικά πυροτεχνήματα" πλέον δεν έχουν καμιά λάμψη, είναι επιβεβλημένο το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας, να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να καταρτίσει την πλέον ρεαλιστική πρόταση έτσι ώστε να περισωθεί ότι είναι δυνατό.
Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι θα πρέπει:
Να καταστεί σαφές, λόγω του ότι υπάρχουν επιχειρήματα και προϋποθέσεις, ότι  η διοικητική έδρα του ΤΕΙ Μεσολογγίου θα να είναι η πόλη του Μεσολογγίου.
  • Να διασφαλιστεί με κάθε κόστος, ότι τα τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο και πλέον θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα «περιοριστούν», αλλά ότι θα δοθεί η δυνατότητα - μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού -  λειτουργίας στο Αγρίνιο και των υπολοίπων τμημάτων που συγκροτούν τις σχολές, που ενσωματώνονται αυτά.
  • Να εξηγηθεί στην τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου, ότι με τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει - είτε το θέλουμε είτε όχι -  ότι για να συνεχιστεί η λειτουργία του τμήματος ΤΕΙ στην πόλη, θα πρέπει μέρος του λειτουργικού κόστους, την παρούσα χρονική συγκυρία να αναληφθεί από την ίδια την τοπική κοινωνία δηλαδή το δήμο και ότι δύσκολα το τμήμα θα παραμείνει στην πόλη. Κι αυτό διότι η σύσταση και λειτουργία έγινε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους απέναντι στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Οι στιγμές δεν αντέχουν πλέον τοπικιστικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις και απαιτούν υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ’ όλους, διότι με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ  είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια η Αιτωλοακαρνανία θα αποτελεί μια πολύ μικρή κουκίδα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, καθώς σε καμιά περίπτωση ειδικά εδώ στο Μεσολόγγι δεν θα πρέπει τώρα να  «φάμε  το τυρί»: ότι τον Σεπτέμβρη θα έρθουν 7.000 επιπλέον φοιτητές. Γιατί «αν το φάμε»: τότε είναι βέβαιο «ότι θα μας έχει πιάσει η φάκα» σε τρία το πολύ χρόνια όταν και οι ενεργοί φοιτητές στο ΤΕΙ θα είναι μερικές εκατοντάδες…"

Όλη η ανάρτηση ΕΔΩ

Όσοι το διάστημα που ακολούθησε της δημοσίευσης παρακολουθήσατε τα τεκταινόμενα διαπιστώσατε να έχει υπάρξει υπόνοια συνεννόησης;
Από την πλευρά μας εκείνο που διαπιστώσαμε, είναι οι προσωπικές στρατηγικές και μόνο, είτε από δημάρχους, είτε από βουλευτές, είτε από υπουργούς, είτε από κόμματα, είτε από επικεφαλής παρατάξεων δημοτικών και περιφερειακού συμβουλίου, είτε ακόμη ακόμη και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Προσωπικές στρατηγικές που έβαζαν μπροστά την αποκόμιση πολιτικού οφέλους και μόνο, ανεξάρτητα της επίτευξης του στόχου.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα αυτό της διαρροής συνομιλίας του εκδότη της ΑΙΧΜΗΣ με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που διαβεβαίωνε ότι η έδρα θα είναι το Μεσολόγγι, την στιγμή που είχε δημοσιοποιηθεί εκ μέρους μας το σχετικό προεδρικό διάταγμα…

Ας τους χαιρόμαστε…