Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Λογισμικό για έγκαιρη μέσω τηλεφώνου διάγνωση καρκίνου του δέρματος από το ΤΕΙ Ηπείρου

Το 3ο Βραβείο στο Διαγωνισμό του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, Οδύσσειες Καινοτομίας απέσπασε η ομάδα του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου.
Η ομάδα Apiatric, με συντονιστή τον Δρ. Πέτρο Καρβέλη (σ.σ. κατάγεται από το Μεσολόγγι) επιστημονικό Συνεργάτη του ΤΕΙ Ηπείρου Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, http://kic.teleinfom.teiep.gr) και μέλη τον Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Χρυσόστομο Στύλιο (Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, http://kic.teleinfom.teiep.gr) και την Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αργυρώ Παππά.  
Η ομάδα αναπτύσσει ένα λογισμικό μέσω του οποίου ο χρήστης ενός κινητού τηλεφώνου (smart phone) έχει τη δυνατότητα μίας  έγκαιρης και γρήγορης διάγνωσης σε βλάβες του δέρματος όπως ο καρκίνος. 
Παράλληλα, θα δίνει την δυνατότητα σε δερματολόγους να παρακολουθούν την πορεία των ασθενών τους χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. 



Το συγκριτικό πλεονέκτημα της εφαρμογής αφορά αφενός την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και αφετέρου την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και ενημέρωση του δερματολόγου-ιατρού μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας http://www.skinaware.gr