Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές ξεκινά η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ξεκινά την υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα και άλλων ποιητών και λογοτεχνών, στη βάση, της βιβλιοθήκης σπανίων συλλογών σε βιβλία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνολογική Εταιρεία εκθέτει μονίμως Φιλελληνικά Χαρακτικά του 19ου αιώνα, καλλιτεχνικά αντίγραφα από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με θέμα: "Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός".
Τα προγράμματα θα γίνονται στο Βυρωνικό-Φιλελληνικό  Κέντρο στο Μεσολόγγι και απευθύνονται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου, μαθητές και μαθήτριες Σχολείων ( Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου)  του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο των ετησίων εκπαιδευτικών περιπάτων και εκδρομών τους.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναλύεται και θα παρουσιάζεται  η ιστορική κληρονομιά του τόπου μας  μέσα από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, από τα οποία μπορούν να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν:
α) Ανακαλύπτοντας το Μεσολόγγι μέσα από την Ιστορία του
β) Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός
γ) Ο Ποιητής και Φιλέλληνας Λόρδος Βύρων
δ) Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές: "Σέρσιγκας, Αμαλία, Τσολιάς, και Μεσολογγίτικος Ντουλαμάς" Το οποίο όμως απευθύνεται σε  παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου.



Σημειώνεται ότι η Βυρωνική Εταιρεία, εκτός των άλλων παραδοσιακών φορεσιών,  διαθέτει  στα εκθέματά της και αυθεντική στολή “Αμαλίας”, την οποία φορούσε η κόρη του οπλαρχηγού Κώστα Μακρυκώστα ως κυρία των τιμών στην Αυλή της Βασίλισσας Αμαλίας.
Τα προγράμματα   α, β, γ, θα υλοποιούνται από τις φιλολόγους καθηγήτριες κ.κ. Έλενα Ζαβιτσανάκη  ( τηλ. 6938 798043)  και Τζένη Χαραλαμποπούλου ( τηλ. 6975 711911) και το πρόγραμμα δ, από την φιλόλογο καθηγήτρια κα. Διαμάντω Λιαπίκου (τηλ. 6984 511436), ενώ το πρόγραμμα για τον Λόρδο Βύρωνα θα γίνεται από την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας κυρία Ροδάνθη Φλώρου.