Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Δ. Κοταντάκης: "έχουμε εντάξει και εκτελούμε έργα 45.000.000€ στο δήμο Μεσολογγίου"

Τις δικές του εξηγήσεις δίνει ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Δ. Κοταντάκης για τη συνολική δραστηριότητα της δημοτικής αρχής στον τομέα των έργων σε όλο το δήμο. Αφορμή για τη δήλωση του αντιδημάρχου αποτέλεσε η κριτική που ασκήθηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο, Ν. Μουρκούση την περασμένη Κυριακή.

Η δήλωση του κ. Κοταντάκη έχει ως εξής:

 

"Ξεκίνησε όπως φαίνεται ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές του ερχόμενου Μάη και για τον συνδυασμό του κ. Μουρκούση, τον οποίο και ονομάζει «Συνεργασία Πολιτών». Ο ίδιος δήλωσε ευθύς εξ αρχής, ότι θα δώσει η παράταξή του έναν «ωραίο» αγώνα, θα πει «πολλές αλήθειες» και φυσικά δεν θα χρησιμοποιήσει «ξύλινο πολιτικό λόγο».

Δυστυχώς για όσους έτυχε να ακούσουν ή να διαβάσουν το λόγο του στα Μ.Μ.Ε., θα διαπίστωσαν ότι η ομιλία του ήταν μία γενική ομιλία, η οποία θα μπορούσε να εκφωνηθεί από οιονδήποτε αντιπολιτευόμενο συνδυασμό και γενική, για να ταιριάζει σε οποιαδήποτε στιγμή και για οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας.

Ενώ ο κ. Μουρκούσης δέχεται ότι η οικονομική κρίση πλήττει τη χρεωκοπημένη χώρα μας, έχει διαλύσει τα πάντα, αφήνει έμμεσα να εννοηθεί, ότι ο Δήμος μας έγινε φτωχότερος αυτή τη τριετία με ευθύνη της Δημοτικής μας Αρχής. Μας λέει ότι για τα έργα που έγιναν και γίνονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, υπήρχαν μελέτες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αυτό δεν το ισχυρίστηκε ΟΥΤΕ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Αναγνωστόπουλου. Ίσως ο κ. Μουρκούσης να θέλει να κολακεύσει τον συνάδελφό του. Θεμιτό είναι αυτό άλλωστε.

Έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές και σε συνέντευξη και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι : « Καμία μελέτη δε βρήκαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για πρόταση έργου με προοπτική χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ». Μάλιστα πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Μουρκούσης απέδωσε τα εύσημα τόσο στη Τεχνική Υπηρεσία όσο και σε μένα προσωπικά ως πολιτικό προϊστάμενο. Επειδή όμως μας ζητά να αναφέρουμε μελέτες που έχει συντάξει η Τεχνική Υπηρεσία για τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, έστω και αν κουράσω οφείλω να τις αναφέρω αναλυτικά:

• Ανέγερση 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου​​ ​​κατασκευάζεται

• Ανέγερση 2ου Λυκείου Μεσολογγίου ​​​​κατασκευάζεται

• Ανέγερση Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γουριάς​​ ​κατασκευάζεται

• Ανέγερση 4ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού​ Μεσολογγίου ​εκτελέστηκε

• Ύδρευση περιοχής Βίγλας-Καλλονής-Αγ. Δημήτριος​ ​κατασκευάζεται

• Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Μεσολογγίου ​​​κατασκευάζεται

• Προμήθεια Μηχ/κου Εξοπλισμού ΧΥΤΑ​​​​ εκτελέστηκε

• Ανάπλαση Δυτ. Παραλίας Αιτωλικού​​​​ εκτελείται

• Ανάπλαση οδού Λάσκαρη Αιτωλικού​​​ ​εκτελείται

• Διαδικτυακή Πύλη Δήμου (E-kallikratis)​​​​ εκτελείται

• Αρδευτικό έργο περιοχής Μεσολογγίου​​​​ εκτελείται

• Βελτίωση εγκαταστάσεων μουσείου Β. Κατράκη​​​ εκτελείται

• Κάλυψη Ενεργειακών Αναγκών των Στάσεων (Αστικών Λεωφορείων)

του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, με Χρήση Α.Π.Ε’​​ δημοπρατήθηκε

• Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Αιτωλικού, Κεφαλόβρυσου​εκτελείται

​Αποχέτευση Λυμάτων Κατοχής ​​​​​δημοπρατείται

• Μελέτη λυμάτων Νεοχωρίου ​​​​​​εκτελείται

• Αποχέτευση Λυμάτων Νεοχωρίου ​​​​ προς δημοπράτηση

• Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου​ δημοπρατείται

• Ενεργειακή Αναβάθμιση 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού​ δημοπρατείται

• Επισκευή Σχολείου Συγγρού Κατοχής​​​​ κατασκευάστηκε

• Ανάπλαση Λιμανιού ​​​​​​προς έγκριση

 

Βεβαίως σε κάποια έργα που οι μελέτες ήταν εξειδικευμένες, αυτές συντάχθηκαν από μελετητικά γραφεία και οι πληρωμές τους έγιναν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Επιπλέον αναμένουμε από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές να μας δώσουν εντολή δημοπράτησης και άλλων έργων, για τα οποία έχουμε υποβάλλει προτάσεις. Οι όποιες προτάσεις μας απερρίφθησαν, ήταν καθαρά λόγω έλλειψης πόρων και τίποτε άλλο.

 

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ο κύριος Μουρκούσης ότι η Τεχνική Υπηρεσία συντάσσει μελέτες, δημοπρατεί και επιβλέπει όλα τα έργα των Δήμων της Περιφερειακής μας Ενότητας, που δεν διαθέτουν Τεχνική Υπηρεσία. (Δήμων Θέρμου, Ακτίου- Βόνιτσας, Ξηρομέρου και κάποια έργα του Δήμου Αμφιλοχίας).

​Όσο για μελέτες που έχουμε συντάξει για το καινούριο ΕΣΠΑ, αυτές θα τις ανακοινώσουμε τεκμηριωμένα στον «ωραίο» προεκλογικό μας αγώνα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

 

Δε θυμάστε κ. Μουρκούση ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις ψηφήσατε χωρίς καμία προσθήκη;

​Δεν ακούσαμε όμως τις δικές σας προτάσεις. Αλήθεια κ. Μουρκούση έχετε καμία πρόταση; Γνωρίζετε τους άξονες που θα κινηθεί το ΣΕΣ; Παρακολουθήσατε μήπως καμία ημερίδα από τις τόσες που έγιναν; Ήρθατε ποτέ στην Τεχνική Υπηρεσία να ενημερωθείτε;

​Αναφερθήκατε ότι δεν εντάξαμε την πεζοδρόμηση της Λόρδου Βύρωνα στο ΕΣΠΑ. Ξεχνάτε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος με τον οποίο συμπορευτήκατε μας ακύρωσε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό, για εντελώς τυπικούς λόγους; Ανατρέξετε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μουρκούση για να θυμηθείτε την πρότασή σας για τη Λόρδου Βύρωνος.

 

Φυσικά και θα κατασκευαστεί η Λόρδου Βύρωνος με χρήματα από ΣΑΤΑ, γιατί αυτό το έργο δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι συνθήκες ωρίμασαν και το έργο πλέον είναι αναγκαίο τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές.

Αλήθεια κ. Μουρκούση τη διαδικτυακή Πύλη (e-kallikratis) το έργο που εκτελείται όπως ανέφερα πιο πάνω και για το οποίο σχολιαστήκαμε από μερίδα των ΜΜΕ, ότι είναι ιστοσελίδα και σπαταλάμε χρήματα, ποιος το μελέτησε και ποιος το εκτελεί; Γιατί εκτίθεστε και αναφέρετε στην ομιλία σας ότι το έργο το εκτελεί η ΠΔΕ;

Προσωπικά γνωρίζω γιατί το λέτε. Γιατί δεν έχετε διαβάσει καν το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, για να δείτε ότι και αυτό το έργο είναι δικό μας δημιούργημα και είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό του Δήμου.

​Μας εγκαλείτε γιατί τόσα χρόνια ,τα τόσα κονδύλια που πέρασαν από τα χέρια μας, δεν έφτασαν να επισκευάσουμε τα Δημοτικά κτήρια. Γνωρίζετε αλλά δεν το λέτε ότι τα ΤΟΣΑ!!!! κονδύλια που πέρασαν αυτή την τριετία δεν έφταναν ούτε ένα κτήριο να επισκευάσουμε. Ή ένα κτήριο θα επισκευάζαμε ή τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις θα κάναμε σε όλο το Δήμο τις οποίες θεωρήσαμε πιο αναγκαίες.

Αγαπητοί Συνδημότες

 

Το ψέμα, λέει η λαϊκή ρήση, έχει κοντά ποδάρια. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλούμαστε γιατί όπως λέει ο κ. Μουρκούσης» όταν έβρεχε εκατομμύρια, εμείς, η Δημοτική Αρχή κράταγε ομπρέλα»

​Η αλήθεια είναι (τη γνωρίζει ο κ. Μουρκούσης) ότι έχουμε εντάξει και εκτελούμε έργα 45.000.000€. Είμαστε ο μόνος Δήμος σ’ όλη τη χώρα που αυτή την τριετία, στοχεύσαμε, προγραμματίσαμε, μελετήσαμε, υποβάλλαμε προτάσεις στο ΕΣΠΑ και εκτελούμε έργα αυτού του προϋπολογισμού.

Όταν σε γειτονικούς Δήμους η αντιπολίτευση εγκαλεί τη Δημοτική τους Αρχή και μας θεωρεί πρότυπο και παράδειγμα απορρόφησης και υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ε.. τότε κ. Μουρκούση, όχι μόνο δεν κρατάγαμε ομπρέλα, αλλά αυτά τα τρία χρόνια είμαστε από τους πρώτους Δήμους σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Βέβαια όλα αυτά δεν τα πετύχαμε με ευχολόγια ή με έξωθεν παρεμβάσεις (όπως παλιά), αλλά με τη διάθεση και εργατικότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας μας και τη βούληση και τη γνώση της Δημοτικής Αρχής.

 

Βέβαια από τα πιο πάνω κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεν υπήρχε η δυνατότητα, ένα μέρος των κονδυλίων αυτών ή κάποιων άλλων, να διοχετευθούν σε δράσεις για την καθημερινότητα, σ’ όλη την έκταση του Δήμου. Αυτό είναι ευθύνη της Διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), θα έχει καλύτερη διάχυση σε όλη την έκταση της περιφέρειας.

Αγαπητοί Συνδημότες

 

Αυτή η «μαύρη τριετία» για τη χώρα και για το Δήμο έκλεισε.

Σε ότι αφορά στο σύνολο των Υπηρεσιών που είχα την ευθύνη (Τεχνική Υπηρεσία-Πολεοδομία) πιστεύω ότι προσπαθήσαμε όλοι (υπάλληλοι και Αντιδήμαρχος) και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια. Και βέβαια τα αποτελέσματα φαίνονται και θα φανούν περισσότερο όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα και φυσικά προστεθούν και αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Δεν είναι έντιμο λοιπόν, σε αυτή την προεκλογική περίοδο που άρχισε, ο κάθε υποψήφιος να προσπαθεί να μειώσει το έργο αυτής της Δημοτικής Αρχής.

Θεμιτό και ευπρόσδεκτο νομίζω θα είναι για τους δημότες μας, ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος και το επιτελείο του, να καταθέσει τις δικές του απόψεις και προτάσεις για να συμβάλλει δημιουργικά σε αυτό που λέμε ανάπτυξη και προοπτική γι’ αυτό τον τόπο.

Ο φαρισαϊσμός, ο λαϊκισμός, η συκοφαντία και η σπίλωση, πρέπει να μείνουν πίσω και μακριά μας. Η διάθεση και η γνώση του καθενός, είναι αναγκαία και ικανή, να βοηθήσουν στην ομαδική προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας, μιας και αυτός είναι ο σκοπός της κάθε Δημοτικής Αρχής."