Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ομολογία αποτυχίας στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας από τον Π. Κατσούλη

Απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής του θητείας έκανε χθες ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νομαρχιακό μέγαρο στο Μεσολόγγι.
Αξιοσημείωτο του απολογισμού του δημάρχου, ήταν η εκ μέρους του ομολογία της αποτυχίας, της δημοτικής του αρχής, να διαχειριστεί και να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του δήμου, με σημαντικότερο αυτό της καθαριότητας. Μια ομολογία η οποία αναφέρεται και στο έντυπο του απολογισμού που διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους.
Για να δικαιολογήσει μάλιστα την αναποτελεσματικότητα στον τομέα αυτό, ο κ. Κατσούλης επέρριψε ευθύνες στους δημότες, αλλά και στο προσωπικό στην συγκεκριμένη υπηρεσία, αφού όπως αναφέρεται στο έντυπο «πολλοί εργαζόμενοι είναι μειωμένων προσόντων».




Στον ίδιο τομέα, με κομψό τρόπο προσπάθησε να αναδείξει θετικό αποτέλεσμα, στον τομέα της ανακύκλωσης επικαλούμενος ότι γειτονικός δήμος δαπανά ετησίως 200.000€ για ανακύκλωση. Φυσικά παρέλειψε να πει, ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών που κοστίζει 17€ ο τόνος, ενώ στο Μεσολόγγι που η ανακύκλωση είναι μηδαμινή, το κόστος απόθεσης σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ είναι 24€ ο τόνος. Δηλαδή ο δήμος Μεσολογγίου «πληρώνει» παραπάνω την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Κατά τα άλλα στην ομιλία του ο κ. Κατσούλης τόνισε ότι η δημοτική του αρχή αντιμετώπισε την χειρότερη οικονομικό-πολιτική κατάσταση από το Β” παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Επίσης επανέλαβε ότι  παρέλαβε ένα τεράστιο χρέος ύψους 16 εκατ. ευρώ που σήμερα μειώθηκε κάτω από το μισό, και ανέλαβε 240 επιπλέον αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και την πρώην Νομαρχία δίχως τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό.
Στην συνέχεια της ομιλίας του υπογράμμισε «το επίτευγμα της διάσωσης και νοικοκυρέματος του δήμου, με αποτέλεσμα να μπορεί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις του». Μίλησε για κατασκευή υποδομών οποίες στηρίζονται  σε προγράμματα ΕΣΠΑ μιας και οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν να καλύψουν τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής.
Λεπτομερή αναφορά έγινε στη κοινωνική πολιτική με την οποία στηρίχθηκε το οικονομικά αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας  δημιουργώντας δομές που μέχρι το 2011 δεν υπήρχαν (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο).
Συνέχισε λέγοντας ότι «ο δήμος Μεσολογγίου είναι ο μόνος δήμος που εν μέσω κρίσης και μεγάλων περικοπών και πόρων κατασκεύασε νέες αθλητικές υποδομές».
Στο τέλος της ομιλίας του μίλησε για τις άδικες αποφάσεις και τις δράσεις που έκανε η δημοτική παράταξη για όλα τα σημαντικά θέματα του δήμου όπως ΤΕΙ, Νοσοκομείο, Εφετείο, Αρχαιολογικό μουσείο, Λιμενικό ταμείο, 2/39 Σύνταγμα, Εκτροπή Αχελώου, Παραλία Λούρου, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Ως MessolonghiNews επιχειρώντας να σχολιάσουμε την χθεσινή παρουσίαση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής βάζουμε, θετικό πρόσημο στον τομέα των έργων και ιδιαίτερα στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μιας και στο ενεργητικό της δημοτικής αρχής καταγράφεται η κατασκευή τριών σύγχρονων σχολικών μονάδων και τις ενέργειες για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης.
Και βάζουμε θετικό πρόσημο, διότι εκ των πραγμάτων, δεν φαίνεται ότι υπήρξε αδράνεια, παρά το γεγονός, ότι για το έργο της αστικής ανάπλασης στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, υπάρχουν δικαιολογημένες αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα του έργου.
Στα των οικονομικών, όσο κι αν υπήρξε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης εκ μέρους του δημάρχου, αρκεί να αναφέρουμε το γεγονός, ότι σήμερα δεν καταβλήθηκε η μισθοδοσία στους εργαζόμενους του δήμου, λόγω κατάσχεσης.
Τέλος όσον αφορά την παρουσία του κόσμου κάθε άλλο, παρά πρέπει να ικανοποίησε ενδόμυχα τον κ. Κατσούλη, αφού στο ακροατήριο λίγοι ήταν οι κάτοικοι της πόλης του Μεσολογγίου, ενώ το γενικότερο κλίμα σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ενθουσιώδες»…