Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Αναγκαιότητα η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας

Τόσο οι αγρότες όσο και η πολιτική ηγεσία έχουν πλέον κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την ελληνική γεωργία, πέρα από την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί ένα ελκυστικό και πολλά υποσχόμενο πεδίο επιχειρηματικής δράσης και ανάπτυξης, τόνισε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, κ.Γιώργος Διδασκάλου, σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Πάτρα, υπό την αιγίδα της Δ/νσης Αγροτικών Υποθέσεων Δυτικής Ελλάδαςκαι το τμήμα Επιμόρφωσης, σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ, με θέμα: ‘Το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών και τη γεωργική επιχειρηματικότητα’.


 

Ο Γενικός στην ομιλία του επεσήμανε, ακόμη, ότι νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέες δραστηριότητες, καθημερινά, έρχονται στο προσκήνιο, ικανά να προσφέρουν μία καλή πηγή εισοδήματος και οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μεγάλη στροφή προς την αγροτική επιχειρηματικότητα, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Αυτή η προσπάθεια, συνέχισε ο κ. Διδασκάλου, έρχεται να στηρίξει το κράτος με δράσεις και προγράμματα, όπως το συγκεκριμένο, στο οποίο προβλέπεται να συμμετάσχουν 1000, περίπου, νέοι αγρότες και θα διατεθεί, για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματικού ποσού 15.500.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τις δυνατότητες, εξαιτίας των ευνοϊκών εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών, να παράγει πολλά διατροφικά προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών και ότι η Πολιτεία έχει χρέος και καθήκον να στηρίζει απλόχερα την αγροτιά και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και να τους δώσει κίνητρα για να ασχοληθούν με τη γεωργίακατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.

«Η στροφή στην αγροτική παραγωγή είναι η μοναδική διέξοδος για να απαντήσουμε στην ανεργία που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και ιδίως στην ανεργία των νέων που έχει κρούσει εδώ και αρκετό καιρό τον κώδωνα του κινδύνου. Θα πρέπει να στηρίξουμε τον νέο άνθρωπο να εισέλθει στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, να έχει εισόδημα μέσα από αυτό, χτίζοντας έτσι το μέλλον του με αξιοπρέπεια». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην ημερίδα.

Ο κ. Κατσιφάρας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής που ξεδιπλώνονται πλέον, με στόχο την τόνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων, τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και την ενίσχυση των εξαγωγών. Τα στοιχεία αυτά είναι το α)Καλλιεργητικό Πλάνο που αποτελεί το βασικό εργαλείο του αγρότη και ιδίως του νέου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι η πρώτη Περιφέρεια που έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο που βασίζεται στο μικροκλίμα, την κουλτούρα, την ιστορία μιας περιοχής και τη βιωσιμότητα μιας καλλιέργειας, β) η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, γ) η Συμβολαιακή Γεωργία και δ) το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων.

«Ήδη ‘τρέχουν’ πολλά προγράμματα και τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία, με την εμπειρία που διαθέτουμε να δούμε και να διορθώσουμε παλιές παθογένειες, να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τα προγράμματα, γιατί η κοινωνία μας δεν αντέχει άλλο, ο νέος να είναι άνεργος. Έχουμε συμφωνήσει όλοι δημοσίως, ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την αναγέννηση, αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε στροφή στην ύπαιθρο, με νέα προσέγγιση στην αγροτική οικονομία και αυτά τα προγράμματα των νέων αγροτών, αποτελούν τρόπο ώστε να γίνει η νέα τομή στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην ένταξή του νέου ανθρώπου στον κοινωνικό ιστό» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας συμπληρώνοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας και τη νέα Προγραμματική Περίοδο, που είναι μια μεγάλη πρόκληση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε το 35% των πόρων θα διαχειριστεί από τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές κάθε Περιφέρειας. Θέλουμε να στηρίξουμε το νέο άνθρωπο να μπει στην παραγωγική διαδικασία και θα το κάνουμε, καθώς αυτοί είναι που θα κάνουν τη διαφορά στην αγροτική οικονομία».

Και κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας: «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις αντιλήψεις που δεν αποδίδουν, όπως η επιδοτούμενη γεωργία, να στηρίξουμε επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τις νέες ιδέες και φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον, με ποιοτικά προϊόντα, νέα καλλιεργητική κουλτούρα, αντίληψη αγοράς και δικτύων πώλησης. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι ένας σύγχρονος νέος αγρότης. Και τα παιδιά που αποφασίζουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο, θέλουν αυτή τη στήριξη και βεβαίως ο αγώνας που κάνουμε συλλογικά είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατόπιν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Σκούραςανέλυσε την έννοια της γεωργικής επιχειρηματικότητας και τις σύγχρονες μεθόδους αγροτικής οικονομίας για την περιοχή μας, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλυσαν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων νέων αγροτών.