Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η Χριστίνα Σταρακά αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με τον Απ. Κατσιφάρα

Ο Απ. Κατσιφάρας με τους αντιπεριφερειάρχες. Αριστερά του η Χρ. Σταρακά και ο Γ. Γεωργιόπουλος και δεξιά του ο Γρ. Αλεξόπουλος

Την υποψηφιότητα του, ως επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο», για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, ανήγγειλε σήμερα το πρωί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τα ονόματα των τριών υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Πρόκειται για τους Γρηγόρη Αλεξόπουλο (υπ. Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας), Χριστίνα Σταρακά(υπ. Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας) και Γιώργο Γεωργιόπουλο (υπ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας).

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης μιας σκληρής προσπάθειας που έχει ήδη αρχίσει να φέρνει απτά αποτελέσματα στην παραγωγική διάρθρωση, στον τομέα των υποδομών και στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα.

«Ξεκινάμε σήμερα την προεκλογική μας εκστρατεία με εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, με ήρεμη τη συνείδησή μας και με την σταθερή πίστη ότι στα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε την ολοκλήρωση των έργων που τρέχουν ενώ θα έχουμε ακόμα περισσότερες αναπτυξιακές ευκαιρίες», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.


 

Η σημερινή συνέντευξη που παρεχώρησε ο κ. Κατσιφάρας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία υποψηφίων, συνεργατών, στελεχών και φίλων της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο». Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν οι Κατερίνα Μπατζελή, πρώην Υπουργός, Μαρίνος Σκανδάμης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Θωμά, πρώην Υφυπουργός, Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Κώστας Πλατυκώστας, πρόεδρος ΟΛΠΑ, Θανάσης Γιανναδάκης, πρόεδρος ΤΕΕ-Τμ. Δυτικής Ελλάδας, οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Γεωργόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Ανδρέας Καράβολας, Βασίλης Τογαντζής, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, οι τρεις θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Πλατανιάς, Νίκος Υφαντής, ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πάτρας Γιάννης Σουβαλιώτης, Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου, γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Αντώνης Χαροκόπος, πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, ιστορικά στελέχη του δημοκρατικού χώρου και της αυτοδιοίκησης Θανάσης Μπιλίρης, Γιάννης Μαράτος, Μιχάλης Κίτρου, Σπύρος Τυροδήμος, Μιχάλης Φούρας, Μάκης Αραβαντινός, Πρόεδρος ΕΑΣ Αγρινίου Θανάσης Σωτηρόπουλος, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, νεολαίοι, παραγωγικές τάξεις, απλοί πολίτες και πλήθος κόσμου.

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Κατσιφάρας υπενθύμισε το όνομα και τον συμβολισμό του εμβλήματος του συνδυασμού του:

«Το έμβλημα της παράταξης παραμένει κατά βάση το ίδιο. Το έχουμε ανανεώσει ελαφρώς, θα το δείτε αμέσως τώρα. Το όνομα του συνδυασμού μας είναι «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο.

Δύο είναι οι βασικές έννοιες, το «δικαίωμα» και η «πρόοδος».

ΔΙΚΑΙΩΜΑ:

- Δικαίωμα στο Αύριο.

- Δικαίωμα στον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει η Δυτική Ελλάδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

- Δικαίωμα στην ανάπτυξη και στην εργασία.

- Δικαίωμα στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

- Δικαίωμα στις νέες και στους νέους μας να μένουν στον τόπο τους και να δημιουργούν.

- Δικαίωμα στην πορεία προς τα εμπρός που χαράξαμε στην προηγούμενη περίοδο, η οποία υπερέβει αγκυλώσεις, νοοτροπίες, λογικές και πρακτικές του παρελθόντος, και τοποθέτησε τον πολίτη στο κέντρο των εξελίξεων.

ΠΡΟΟΔΟΣ:

- Η πρόοδος έχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και αυτή είναι προς τα εμπρός.

- Όταν λέμε εμπρός, εννοούμε τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων.

- Πρόοδος σημαίνει ανάπτυξη.

- Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς προσπάθεια.

- Και προσπάθεια σημαίνει δουλειά. Αυτό κάναμε στην προηγούμενη περίοδο. Αυτό θα κάνουμε και στην επόμενη.

- Και αυτό είναι δέσμευση.

Το έμβλημα του συνδυασμού μας απεικονίζει το κεφαλαίο γράμμα «Δ» το οποίο συντίθεται από τρία (3) φύλλα ελιάς.

Το κεφαλαίο γράμμα «Δ» γιατί:

- Το «Δ» είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Δικαίωμα.

- Το «Δ» είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Δημιουργία.

- Το «Δ» είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Διαφάνεια.

- Το «Δ» είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Διεκδίκηση.

Οι έννοιες αυτές απετέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν την προμετωπίδα της πολιτικής μας ώστε να γεφυρωθούν οι ανισότητες και να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες για τη Δυτική Ελλάδα.

Από «Δ», επίσης, ξεκινά και το όνομα της Περιφέρειάς μας, της Δυτικής Ελλάδας.

«Δ» είναι και το πρώτο γράμμα της λέξης Δέσμευση. Της δέσμευσης που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες της Περιφέρειάς μας, το 2010, και την οποία ανανεώνουμε.

Τα τρία φύλλα ελιάς συμβολίζουν τους τρεις Νομούς που απαρτίζουν την Περιφέρειά μας. Αυτά τα τρία φύλλα ελιάς αλληλοκαλύπτονται και περιπλέκονται αρμονικά, συμβολίζοντας:

- Την ενότητα και την συμπληρωματικότητα των τριών Νομών μας.

- Την ανάγκη ταύτισης όλων μας σε μια ενιαία περιφερειακή συνείδηση, σε μια κοινή προσπάθεια για την Πρόοδο.

- Την αντίληψή μας ότι η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν είναι απλά μια σύνθεση διοικητικών μονάδων, αλλά μια ενιαία λειτουργική μονάδα.

Επίσης, η ελία ως αρχαίο και παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και πολιτισμού, συμβολίζει το ήρεμο προεκλογικό κλίμα που επιζητούμε, μακριά από ακρότητες, ανούσιες αντιπαραθέσεις και από καβγάδες, που τελικά δεν προσφέρουν τίποτα στον δημόσιο διάλογο και λειτουργούν αποκρουστικά για τον πολίτη.

Ακόμα, λόγω της ζωογόνου και αναγεννητικής δύναμης της ελιάς, τα τρία φύλλα ελιάς στο έμβλημά μας συμβολίζουν την ανάγκη μιας δημιουργικής πορείας που θα βάλει σε τροχιά αναγέννησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας, ανακοινώνοντας τα ονόματα των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών, τόνισε:

«Όπως είναι γνωστό, οι προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ήταν οι πρώτες στις οποίες εκλέχτηκαν αιρετοί περιφερειάρχες και αιρετές περιφερειακές αρχές. Το 2010 οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας μας τίμησαν και μας ανάθεσαν την εντολή πολιτικής διεύθυνσης των υποθέσεων της Περιφέρεια και εντολή για την ανασυγκρότησή της.

Στις προσεχείς εκλογές της 18ης Μαΐου ζητάμε από τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να μας κρίνουν αυστηρά και δίκαια και ταυτόχρονα τους ζητάμε να μας δώσουν την εντολή για συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου μας.

Την εκλογική μάχη που επίκειται θα τη δώσουμε μαζί με όλες μας τις δυνάμεις και σήμερα είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω τους τρεις τοπικούς αντιπεριφερειάρχες.

Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι η Χριστίνα Σταρακά, Γυναίκα. Πρώτη σε σταυρούς Περιφερειακή Σύμβουλος στις εκλογές 2010, Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Πρόσωπο που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, Διευθυντικό στέλεχος, n Νέα γενιά αυτοδιοικητικών στελεχών.

Στην Αχαΐα θα είναι ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, πολιτικός Μηχανικός. Πρόσωπο με μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και δοκιμασμένες ικανότητες.

Στην Ηλεία θα είναι ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δικηγόρος. Δεύτερος σε σταυρούς Περιφερειακός Σύμβουλος στις εκλογές του 2010, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τη νέα γενιά αυτοδιοικητικών στελεχών, με μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση.

Οι τρεις αυτές υποψηφιότητες συνδυάζουν το νέο και την εμπειρία.

Αυτό αποτελεί και το στίγμα για τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας.

Προηγουμένως χρησιμοποίησα δύο λέξεις. Μίλησα για συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου μας και θα εξηγήσω τι εννοώ.

Αναλάβαμε τα καθήκοντά μας την 1η Ιανουαρίου του 2011

Αναλάβαμε την πιο κρίσιμη αρμοδιότητα της Περιφέρειας, δηλαδή τη διεύθυνση του ΕΣΠΑ, την 1ηΙουλίου του 2011.

Αυτό σημαίνει ότι ασκούμε τα καθήκοντά μας για λίγο παραπάνω από τρία χρόνια και ότι «τρέχουμε» το ΕΣΠΑ για κάτι περισσότερο από δυόμιση χρόνια».

Αναφορικά με το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτούργησε η πρώτη αιρετή περιφερειακή αρχή στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε:

«Δεν χρειάζεται κι ούτε θα επικαλεστώ το γεγονός ότι δουλέψαμε σε μια χρονικά περιορισμένη θητεία.

Ωστόσο το γεγονός ότι δεν είχαμε στη διάθεσή μας μια πλήρη θητεία, μας βρίσκει αυτήν την στιγμή με μια σειρά από μείζονες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, αυτές οι μεγάλες παρεμβάσεις πρέπει να ολοκληρωθούν, αυτή η θητεία πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο εντελώς ενδεικτικά θα σταθώ σε μερικά σημεία.

Η μικρή περιμετρική της Πάτρας

Με πολύ σκληρό αγώνα ξεκολλήσαμε το έργο που ήταν για χρόνια σταματημένο. Οι υπολειπόμενες εργασίες είναι της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή είναι εξασφαλισμένη. Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και το έργο θα παραδοθεί σε χρήση εντός του 2015.

Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Το Νοσοκομείο έκλεισε μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008. Δεν θα μιλήσω για αστοχίες και προβληματικούς χειρισμούς. Θα επισημάνω όμως αυτό που όλοι ξέρουμε. Το κλείσιμο του «Αγίου Ανδρέα» επιδείνωσε δραματικά την ποιότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλη την Πάτρα, σε όλη την Αχαία και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Δουλέψαμε σκληρά, το έργο απαιτεί χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ που τη διασφαλίσαμε και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης. Το νοσοκομείο γερό και πλήρως ανακαινισμένο θα υποδεχθεί ξανά ασθενείς στις 31/10/2015.

Επαρχιακή οδός Κουβαρά-Φυτείες

Πρόκειται για οδικό άξονα μήκους 9,2 χιλιομέτρων π[ου θα εξυπηρετήσει τη δυτική ακτή της Αιτωλοακαρνανίας μεταξύ Κουβαρά-Φυτείας-Αστακού. Το έργο προϋπολογισμό ύψους 10,2 εκατ. ευρώ με διασγαλισμένους πόρους, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παραδοθεί στις 31/12/2015.

Νοσοκομείο Αγρινίου

Παραλάβαμε το έργο ημιτελές και σταματημένο. Δαπανήσαμε εκεί πόρους ύψους 43 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση και τον εξοπλισμό του και ήδη από τον Ιούλιο του 2013 δέχεται ασθενείς.

Λιμάνι Κατακώλου

Ο αναπτυξιακός του ρόλος για την Ηλεία και ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα είναι γνωστός. Προχωράμε σε έργα ύψους 12,4 εκατ. ευρώ με στόχο να μπορεί στο λιμάνι του Κατακώλου να δένουν με ασφάλεια κρουαζιερόπλοια μήκους άνω των 300 μέτρων. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παραδοθεί στις 20/9/2025.

Σύνδεση λιμανιού Κυλλήνης με εθνικό οδικό δίκτυο

Πρόκειται για το έργο σύνδεσης του λιμανιού της Κυλλήνης με την εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 11,5 εκατ. ευρώ, έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος του και θα δοθεί ολόκληρο σε χρήση, φέτος στις 31 Αυγούστου.

Οι αναφορές αυτές έχουν ενδεικτικό και μόνο χαρακτήρα αφού το συνολικό έργο που παράχθηκε και που βρίσκεται σε διάφορες φάσεις υλοποίησης είναι υπερπολλαπλάσιο.

Ο αναλυτικός απολογισμός της δράσης μας θα γίνει αναλυτικά και στη συνέχεια της προεκλογικής περιόδου, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση.

Όμως, αναφέρθηκα ενδεικτικά και σε έξι μόνο εμβληματικές παρεμβάσεις για να δώσω το μέτρο της προσπάθειας.

Για να πω ότι βρισκόμαστε στη μέση του ποταμού και για να θυμίσω ότι δεν είναι φρόνιμο να αλλάζουμε άλογα στη μέση του ποταμιού.

Μα πιο πολύ, θέλησα με αυτόν τον τρόπο να σας μεταφέρω την προσωπική αγωνία μου, την αγωνία όλων μας για την απρόσκοπτη συνέχεια και ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων.

Ωστόσο το έργο μας δεν εξελίχθηκε μέσα σε κενό.

Αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και συνεχίσαμε μέχρι σήμερα, μέσα στην πιο βαριά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που έχει ζήσει η χώρα στη μεταπολεμική περίοδο.

Μια κρίση που έφερε τα πάνω-κάτω και πιο βαριά απ’ όλους κόστισε και κοστίζει στα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού.

Αν πρόκειται να δεχθώ κριτική γιατί δεν απέτρεψε την κρίση, ναι την αποδέχομαι στο μέτρο όμως που μου αναλογεί.

Οφείλω όμως να υπογραμμίσω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στάθηκε δίπλα σε όλους τους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες αυτής της περιόδου. Συμπαρασταθήκαμε σε αιτήματα, δώσαμε κοινούς αγώνες, παλέψαμε με τις δικές μας προτάσεις, στηρίξαμε όσο μπορούσαμε τον αγωνιζόμενο λαό.

Αν πάλι, πρόκειται να δεχθώ κριτική γιατί μέσα σε αυτήν την λαίλαπα δεν έκλεισα την Περιφέρεια, συγνώμη αλλά διαφωνώ.

Ακριβώς επειδή ξέσπασε αυτή η λαίλαπα, αυτή η άγρια επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έπρεπε να σταθεί όρθια και την κρατήσαμε όρθια.

Γι’ αυτό το επίτευγμα αισθάνομαι υπερήφανος και πιστέψτε με, δεν ήταν εύκολο.

Σταθήκαμε όρθιοι και δώσαμε ένα σκληρό αγώνα για την επανέναρξη των εργασιών στην Ολύμπια και στον Ιόνια οδό, ακόμα κι όταν όλα έδειχναν ότι τα έργα αυτά πάνε για οριστική ματαίωση.

Έπρεπε μέσα στην κρίση να σταθούμε όρθιοι, να μειώσουμε τις δαπάνες μας, να οργανώσουμε πιο αποδοτικά τις υπηρεσίες μας, να εξαντλήσουμε και την τελευταία μας δυνατότητα, να διαθέσουμε στις τοπικές κοινωνίες όλες τις δυνάμεις, όλους τους πόρους μας, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Με διαφάνεια και με σκληρή δουλειά.

Αυτή ήταν η καθημερινή μας έγνοια και εκεί διαθέσαμε όλη μας την ενέργεια και όλες μας τις δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, με το ίδιο πάθος, την ίδια εργατικότητα θα συνεχίσουμε και στην επόμενη θητεία μας».

Κλείνοντας την εισήγηση του ο Περιφερειάρχης ανέφερε:

«Ξεκινάμε σήμερα την προεκλογική μας εκστρατεία με εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, με ήρεμη τη συνείδησή μας και με την σταθερή πίστη ότι στα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε την ολοκλήρωση των έργων που τρέχουν ενώ θα έχουμε ακόμα περισσότερες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Τέλος, επιθυμώ να καλωσορίσω στον προεκλογικό στίβο όλους τους συνυποψήφιους και να ευχηθώ να έχουμε ένα δυνατό και γόνιμο προεκλογικό αγώνα που θα αναδείξει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα προβλήματά της και τις προτάσεις για τη λύση τους».