Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η Βικτωρία Μπονάρεβα μιλά για την υποψηφιότητά της με τον Π. Παπαδόπουλο

 

victoria-apanthseis

Η υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Μπονάρεβα Βικτωρία, με τον συνδυασμό «Η Κοινωνία Μπροστά» μίλησε στην ιστοσελίδα "Το Κανόνι" σε 10 ερωτήσεις που τις τέθηκαν.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο πως ονειρεύεται την πόλη σε 5 χρόνια, τι έκανε λάθος η θητεία του Παναγιώτη Κατσούλη αλλά και αν η νέα γενιά μπορεί να ενεργοποιήσει την κοινωνία και να ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο ”tokanoni.wordpress.com” :


 

Με λίγα λόγια ποια είναι η Βικτωρία Μπονάρεβα;

Γεννήθηκα το 1980 στον Καύκασο και το 1999 εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Αποφοίτησα από το Τμήμα Εφαρμογών και Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία του ΤΕΙ Ι.Π. Μεσολογγίου το 2003. Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών: «Ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες» του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Έχω εξειδικευτεί στην Ειδική Αγωγή με έμφαση στην νοηματική, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είμαι πτυχιούχος της ΑΣΠΑΙΤΕ Πατρών και την παρούσα περίοδο σπουδάζω στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Σλαβικών σπουδών. Μιλάω τέσσερις γλώσσες περιλαμβανομένου της Ρώσικη και της Ελληνικής Νοηματικής.

Έχω αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση συμμετέχοντας ενεργά σε κινήματα αλληλεγγύης. Ασχολήθηκα για μεγάλο διάστημα με το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο, είμαι δημιουργός μαζί με τον Μιχάλη Δημητρίου του αθλητικού portal aitosports.gr και υπήρξα μέλος της Διοίκησης της ποδοσφαιρικής ομάδας Αστέρας Μεσολογγίου.

Είμαι εταίρος σε εταιρία παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου με έδρα το Αγρίνιο και εργάζομαι στο κατάστημα e-shop.gr στο Μεσολόγγι. Έχω εργαστεί ως ερευνήτρια σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα και ως εκπαιδεύτρια στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων καθώς σε ΙΕΚ.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να είστε υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές για πρώτη φορά;

Παρακολουθώ την τοπική αυτοδιοίκηση από τα φοιτητικά μου χρόνια. Από την εποχή του κ. Αναγνωστοπούλου άρχισα να παρακολουθώ Δημοτικά Συμβούλια. Πολύ συχνά μέσω διάφορων εφημερίδων, sites και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης πρόβαλα τις απόψεις μου, τις θέσεις μου και τις αντιρρήσεις μου. Νομίζω ότι πλέον είμαι σε θέση με ωριμότητα να εμπλακώ στα κοινά, εξάλλου πιστεύω ότι η περίοδος της άσκησης κριτικής κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθεί από πραγματική προσπάθεια συμβολής στην πρόοδο του τόπου μας.

Γιατί διαλέξατε να είστε υποψήφια με τον συνδυασμό του Πάνου Παπαδόπουλου;

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Πάνος Παπαδόπουλος είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτήν την στιγμή σε πολιτικό προσωπικό στον Δήμο μας. Είναι γνωστής της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα είναι μεγάλη εμπειρία για νέα άτομα που ενδιαφέρονται για την πρόοδο του τόπου μας να θητεύσουν δίπλα του.

Τι πιστεύετε πως μπορούν να κερδίσουν από εσάς ο αρχηγός του συνδυασμού σας και οι δημότες;

Θεωρώ ότι δεν μπορώ να το πω εγώ αυτό, ίσως θα πρέπει να το πουν οι άλλοι για μένα. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μου μπορούν να μιλήσουν για μένα.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα υπηρετήσω με ευλάβεια τα συμφέροντα αυτού του τόπου και των ανθρώπων του, θα βάλω τα δυνατά μου για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.

Βλέπουμε πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν ασχολείται με τα κοινά του τόπου.Πιστεύετε πως νέα άτομα σαν και εσάς μπορούν να ενεργοποιήσουν την κοινωνία;

Η απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά δεν είναι αδικαιολόγητη, η κοινωνία κάθε φορά που ψήφιζε –ήλπιζε- , και κάθε φορά ένιωθαν κάποιος να προδίδει την ελπίδα της. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς οι νέοι, είναι να προσπαθήσουμε να μην προδώσουμε τους ανθρώπους που θα αποθέσουν τις ελπίδες τους στην γενιά μας.

Πολλοί έχουν την άποψη πως νέα άτομα με νέα μυαλά πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Εσείς είστε της άποψης πως οι νέοι πρέπει να συγκρουστούν ή να συνεργαστούν με το παλιό σύστημα;

Με το παλιό σύστημα πρέπει να συγκρουστούμε όλοι όσοι δεν ενεπλάκησαν ποτέ με αυτό. Όσο για τους νέους και τους παλιούς και το πρωταγωνιστικό ρόλο τους στα κοινωνικά δρώμενα, ελπίζω να μην το θέτουμε σε ηλικιακή βάση. Πιστεύω ότι όλοι είναι απαραίτητοι, οι νέοι φέρνουν φρεσκάδα, ριζοσπαστικές ιδέες, όρεξη για δουλειά, αυτά όμως δεν μπορούν να ευημερήσουν χωρίς την πολύτιμη εμπειρία των ώριμων ηλικιακά και καθαρών συνειδησιακά συμπολιτών μας.

Τι πιστεύεις πως η θητεία του Παναγιώτη Κατσούλη έκανε λάθος;

α) Υπηρέτησε τον Καλλικράτη πιστά, εδραιώνοντας ένα δήμαρχο-κεντρικό σύστημα, δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για αποκέντρωση και μαράζωσε όλη την περιφέρεια του Δήμου. Οι τοπικές κοινότητες από όργανα διοίκησης έγιναν «παρελκόμενα» διακόσμησης της Δημοτικής Αρχής.

β) Χρησιμοποίησε ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης που τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, αγνόησε τις πρακτικές τους με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα βέβαια βρίσκονται σε αλλά ψηφοδέλτια και έτσι ο κ. Κατσούλης βγαίνει διπλά χαμένος.

γ) Αυτή η Δημοτική αρχή όπως και οι προηγούμενες στο τομέα των ειδικών συμβούλων δεν προσέλαβε ούτε ένα εξειδικευμένο άτομο. Επιβεβαίωσε πολύ νωρίς τις υπόνοιες ότι δεν υπάρχει πραγματικό όραμα για τον τόπο και ότι αυτές οι θέσεις από εργαλεία γνωστικής υποστήριξης θα μετατραπούν σε ρουσφετολογικά εργαλεία πολιτικής ανταπόδοσης.

δ) Δεν στήριξε όπως οι περισσότερες Δημοτικές Αρχές τον μοναδικό ριζοσπαστικό θεσμό του Καλλικράτη τον «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης».

ε) και βεβαία με ενοχλεί σφόδρα που αυτή η δημοτική αρχή ως προεκλογική ατάκα χρησιμοποιεί την φράση «είμαστε η Δημοτική Αρχή που δεν φάγαμε». Αυτό είναι ένα «αστείο» επιχείρημα και βέβαια πρέπει να έχει ταλέντο κανείς για να μετατρέψει το αυτονόητο θεμέλιο της πολιτικής σε πολιτικό πλεονέκτημα. Προφανώς οι άνθρωποι ξεχνάνε ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου και προπάντων, ότι ένοχος μπορεί να είναι εκείνος που «έφαγε», εξίσου όμως ένοχος είναι εκείνος που δεν τον αποκάλυψε ενώ μπορούσε και μάλιστα ενώ το είχε διακηρύξει προεκλογικά (συνενοχή).

Γιατί οι δημότες του Μεσολογγίου πρέπει να ψηφίσουν τον συνδυασμό σας;

Γιατί είναι ο συνδυασμός που έχει φτιαχτεί χωρίς ταξίματα, πληρωμές, εκβιασμούς . Αρκετοί νέοι άνθρωποι ήρθαν κοντά με μόνο στόχο να πάνε τον τόπο μπροστά. Έχουμε την τύχη να έχουμε επικεφαλής έναν «καθαρόαιμο» αυτοδιοικητικό που ξέρει ακριβώς πως πρέπει να γίνει η ανασύσταση της ξεχαρβαλωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης .

Ποιο πιστεύετε πως είναι το βασικό πρόβλημα της πόλης;

Τα σημαντικότερα προβλήματα σε αυτόν τον Δήμο (θα μου επιτρέψετε γιατί ο Δήμος δεν είναι μόνο η πόλη του Μεσολογγίου) είναι αφενός η καθημερινότητα του πολίτη και αφετέρου ότι δεν έχει τεθεί το όραμα και δεν έχει χαραχτεί στρατηγική προς επίτευξη αυτού.

Πως ονειρεύεστε την πόλη σε 5 χρόνια;

Σίγουρα η οικονομική συγκυρία που διαλύει την κοινωνία και ταυτόχρονα απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνοντας έτσι θελικά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στους Δήμους δεν μας δίνει περιθώρια για μακροπρόθεσμες εξαγγελίες. Αυτό το οποίο «ονειρεύομαι» και θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου είναι :

  1. Τόπος καθαρός και λειτουργικός για τους δημότες
  2. Δημοτική αρχή και τοπική κοινωνία διεκδικητική και αμείλικτη απέναντι σε οποιονδήποτε θίγει τα συμφέροντα της
  3. Επιτέλους να έχουμε στρατηγικό προσανατολισμό που θα έχει στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους της περιοχής με στόχο ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.
  4. Υποστήριξη για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία
  5. Διαφάνεια, διαύγεια και αξιοκρατία παντού.
  6. Τέλος «Κοινωνία Μπροστά» με όλα τα ενεργά κύτταρα της να συμμετέχουνε να διαβουλεύονται, να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας.