Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Θαυμασμός για την Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της "Διεξόδου"

Το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες διαχρονικοί φίλοι της «Διεξόδου» , έγιναν κοινωνοί της «γέννησης» ενός νέου βλαστού πολιτισμού που έρχεται να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά την Ιερή Πόλη.

Η Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου», η οποία αποτελεί παράρτημα του Ιστορικού της Μουσείου, έρχεται να δώσει διέξοδο στις αναζητήσεις ερευνητών, μελετητών και φιλαναγνωστών.

Σε ένα πανέμορφο πέτρινο κτήριο του 1868, επί της οδού Ράγκου, δωρεά τουεικοσιοκτάχρονου Μηχανολόγου ηλεκτρολόγου Σωτήρη Σπαντιδέα – υιού της Μεσολογγίτισσας Μαρίας Βασιλείου το γένος Πετροτζόγλη το οποίο ανακαινίστηκε με την χορηγική συνδρομή του ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, βρίσκονται πάνω από δυο χιλιάδες βιβλία και συλλεκτικές εκδόσεις.


 

Η σφραγίδα της ανακαίνισης των εξαιρετικών χώρων όπου στεγάζεται η Πολιτιστικήαυτή Βιβλιοθήκη φέρει την υπογραφή του ζωγράφου και εικαστικού επιμελητή της «Διεξόδου» Βαγγέλη Ρόμπολα ο οποίος χρησιμοποιώντας υλικά κατεδαφισμένων οικοδομών του 19ου αιώνα πέτυχε να μετατρέψει το παλαιό κτίριο σε έναν χώρο πολύφιλικό και ζεστό σε έναν χώρο όπου ο αναγνώστης, ο ερευνητής ή ο μελετητής μπορεί να αναζητήσει βιβλία δύο προσανατολισμών. Αυτόν που σχετίζεται με την Ιερή Πόλη δηλαδή βιβλία που έχουν γραφεί για το Μεσολόγγι ή από Μεσολογγίτεςκαι αυτόν που σχετίζεται με κάθε μορφής Τέχνη: Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική,Αγιογραφία, Φωτογραφία, Μουσική, Χορό, Θέατρο, Κινηματογράφο, Μουσεία, Πινακοθήκες, Καλλιτέχνες, Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση, Περιβάλλον, Αρχαιολογικούς χώρους, Λευκώματα Πόλεων , Τέχνης κ.λ.π.

Περιλαμβάνει ακόμη Εικαστικά Εργαστήρια αλλά και τμήμα Πολιτιστικών Αρχείων με χιλιάδες σπάνια έγγραφα και ντοκουμέντα τα οποία, μαζί με τα βιβλία, παραχώρησε ο ιδρυτής και δημιουργός της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης.

Η τελετή των εγκαινίων την οποία συντόνισε η φιλόλογος και δημοσιογράφοςΕιρήνη Καρανικόλα, υπεύθυνη ενημέρωσης και επικοινωνίας τη «Διεξόδου», έγινε παρουσία του Μητροπολίτη κ. Κοσμά, του Δημάρχου Πάνου Κατσούλη αλλά καιτου νεοεκλεγέντος Νίκου Καραπάνου, Πανεπιστημιακών Καθηγητών, των διοικητών του Στρατού, της Πυροσβεστικής και των Αστυνομικών Τμημάτων καθώς και ενός συσσωρευμένου πλήθους φίλων του Μουσείου που ανεβοκατέβαινε μέχρι τα μεσάνυχτα τα πέτρινα πελεκητά σκαλιά της πολύ όμορφα φωταγωγημένης Βιβλιοθήκης ή συζητούσε με τους συντελεστές της Βιβλιοθήκης στην πλημμυρισμένη από λουλούδια εξαιρετική αυλή της.

Μεγάλη τιμή επίσης απετέλεσε και η παρουσία του φίλου της «Διεξόδου» πολυβραβευμένου Έλληνα Λογοτέχνη και Κριτικού Θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου, ο οποίος, με μεγάλη προθυμία και αγάπη, ήλθε να μιλήσει και ναπραγματοποιήσει τα θυρανοίξια της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης. Ο ίδιος εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κόσμου ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας « Εδώ στο Μεσολόγγι νικάει ο Πολιτισμός» κάνοντας λογοπαίγνιο ενόψη του γεγονότος ότι την ίδια ώρα διεξαγόταν ο αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Ελλάδος και Κολομβίας και η προσέλευση ήταν αθρόα. Συνεχίζοντας με τον μεστό του λόγο υπογράμμισε με έμφαση ότι «μόνο ο πολιτισμός θα μας βγάλει από το τέλμα», τόνισε δε πως « η Βιβλιοθήκη είναι σαν το αρχιπέλαγος. Βγαίνουμε και ψάχνουμε να βρούμε νησίδες σωτηρίας και σαν τον Κολόμβο να ανακαλύψουμε την «Νέα Γή». Να ανακαλύψουμε – και ιδιαίτερα οι νέοι - θησαυρούς αφού αυτό είναι και το περιεχόμενο της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης της «Διεξόδου». Τελειώνοντας συνεχάρη τον ιδρυτή και τους συνεργάτες του για την ανιδιοτελή προσφορά τους στον πολιτισμό, λέγοντας πολύ εμφαντικά «μακάρι σαν τη Διέξοδο να λειτουργούσε και το ελληνικό κράτος και μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τρελοί σαν τον Κορδόση. Τότε η χώρα μας ασφαλώς δεν θα βρίσκονταν στη θέση που είναι σήμερα ».

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η παρουσία, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια της υγείας της, της αγαπημένης και διακεκριμένης Μεσολογγίτισσας συγγραφέως, Ακακίας Κορδόση, της οποίας η προσφορά στον πνευματικό πολιτισμό του τόπου είναι ανεκτίμητη.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης, «αυτός ο παθιασμένος και τρελός με την δημιουργία και τον πολιτισμό», όπως τον χαρακτήρισε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ευχαρίστησε αρχικά τους δωρητές του διατηρητέου νεοκλασικού που του το εμπιστεύθηκαν και ακολούθως τους συνεργάτες του ενώ στη συνέχεια, αφού έκανε μια αναδρομή στα δεκαπέντε χρόνια της αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Κέντρου Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος», κατέληξε λέγοντας ότι η «Διέξοδος» «κτίζει το μέλλον με πλοηγό την Ιστορία, τα Γράμματα και τις Τέχνες» και έτσι με το σκεπτικό αυτό δημιούργησε και την Πολιτιστική Βιβλιοθήκη.

Τέλος η υπεύθυνη λειτουργίας της βιβλιοθήκης, φιλόλογος Μαρίνα Κατσάνου,αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας και στο περιεχόμενο της βιβλιοθήκης ενώ η μητέρα του δωρητή Μαρία Βασιλείου το γένος Πετροτζόγλη, μίλησε για την σκεπτικό του γιού της και της ίδιας που τους οδήγησαν στην απόφαση να χαρίσουν την δωρεάν χρήση του υπέροχου νεοκλασικού τους σπιτιού παρακινούμενοι από την ανιδιοτελή προσφορά και την δραστηριότητα του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού της «Διεξόδου» που από χρόνια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.