Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Χριστόδουλος Στεφανάδης: ένας διεθνώς καταξιωμένος επιστήμονας αναλαμβάνει θέση συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα υγείας-παιδείας

 
Εξαιρετική η επιλογή του καθηγητή Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλου Στεφανάδη, Διευθυντή της Α' Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α., στη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα κρίσιμα θέματα Υγείας και Παιδείας. Σύμφωνα με την πλέον αναγνωρισμένη διαδικτυακή βάση δεδομένων BiomedExperts, κατατάσσεται στην πρώτη 10άδα των πλέον διακεκριμένων ερευνητών παγκοσμίως σε 8 από τα 19 επιστημονικά πεδία της καρδιαγγειακής ιατρικής.

Οπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της περασμένης Παρασκευής (1559) αποφασίσθηκε η ανάθεση στο Χριστόδουλο Στεφανάδη καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού επι θεμάτων υγείας και παιδείας για διάστημα ενός έτους με το σκεπτικό «της ανάγκης εξασφάλισης συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για θέματα υγείας και παιδείας και ιδίως θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης, σχετικών επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι «κρίσιμης σημασίας οι εν λόγω συμβουλευτικές υπηρεσίες να παρέχονται από φυσικά πρόσωπα, τα οποία, αφενός συνδυάζουν την διεθνή εμπειρία και γνώση και αφετέρου χαίρουν εξαιρετικής αναγνώρισης στην Ελλάδα και στη διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα».

Σημειώνεται ότι «από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Για τις προβλεπόμενες υπηρεσίες που θα προσφέρει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης δεν θα χορηγηθεί αμοιβή, δεδομένου ότι ο ίδιος επιθυμεί να προσφέρει δωρεάν τις παραπάνω υπηρεσίες».

Ο καθηγητής έχει επινοήσει μεταξύ άλλων δέκα νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές (stent, καθετήρες κλπ.), οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και αναγνωρισθεί διεθνώς.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 1334 πληρεις δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (impact factor) πάνω από 4.900. Οι εργασίες του έχουν περισσότερες από 23.000 αναφορές (citations)στη διεθνή βιβλιογραφία.

Το σύνολο σχεδόν του ανωτέρω δημοσιευμένου ερευνητικού έργου έχει παραχθεί στην Ελλάδα και αναφέρεται σε πρωτότυπη έρευνα.

Έχει περισσότερες από 3.500 ανακοινώσεις σε Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια που οι περιληψεις τους εχουν δημοσιευθεί σε διεθνη ιατρικα περιοδικά με υψηλο impact factor. Έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Έχει εκδώσει 6 βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει συγγράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα

Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ή έχει συγγράψει κεφάλαια σε πάνω από 50 συγγράμματα Καρδιολογίας, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ελληνικά συνέδρια.

Διοργανώνει, ετησίως, Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και ημερίδες στον τομέα της Καρδιαγγειακής Ιατρικής.

Τιμητικές Διακρίσεις στην Ελλάδα

Έχει βραβευθεί για το ερευνητικό του έργο στην Καρδιολογία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από τοΠανεπιστήμιο της Κρήτης και από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Επίσης έχει βραβευθεί για το ιατροκοινωνικό του έργο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου και στα πλαίσια της εκδήλωσης"ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ 2011" (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ., Π.Ε.Π.Φ.Α., Σ.Ι.Γ.Α.). Επίσης έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Παπάγου.

Στο Διεθνή χώρο

Έχει τιμηθεί με 2 βραβεία για την έρευνά του στην Επεμβατική Καρδιολογία από το Thoraxcenter, Erasmus University, Rotterdam, The Netherlands.

Το 2007, το έγκυρο διεθνές περιοδικό "Clinical Cardiology" του αφιέρωσε ειδικό τιμητικό δισέλιδο άρθρο "Profiles in Cardiology" αναλύοντας το μέχρι τότε έργο του.

Το 2008 του απενεμήθη ο τίτλος του "Άρχοντος" από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το 2005 του απενεμήθη ο τίτλος του "Elite Reviewer" από το επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC) σε αναγνώριση της συμβολής του στην έκδοση του περιοδικού.

Το 2011, το American College of Cardiology του απένειμε το Βραβείο Simon Dack, το οποίο δίδεται στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στα επιστημονικά περιοδικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).











Διαβάστε την συνέχεια εδώ