Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

"Ελαία 2014" στις 26 & 27/9 στο Αγρίνιο

Ο Δήμος Αγρινίου, στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2014, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, θα αφιερώσει αυτές τις δύο μέρες σε εκδηλώσεις που αφορούν στην προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου.  
Τα Ελαία 2014 θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας,  «Δράσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς», που αφορά στην ποιότητα, στον πολιτισμό, στην υγεία και στη γαστρονομία. 
Μέσω αυτών των εκδηλώσεων, θα ενημερωθεί το κοινό και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και της ελιάς, τη διατροφική αξία τους και τις ευεργετικές ιδιότητες τους για την υγεία μας.
Επιδείξεις συνταγών, προβολές, έκθεση φωτογραφίας και πολλά ακόμη, περιμένουν όσους  παρευρεθούν στη γιορτή του συμβολικού για τη χώρα μας ελαιόλαδου και του καρπού του.

Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:




26 Σεπτεμβρίου 
Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο:  
-Ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο με θέμα ,  «ποιότητα, πολιτισμός, υγεία και γαστρονομία», η οποία θα καλύψει θέματα καλλιέργειας (παγκόσμια εξάπλωση, προοπτικές), ποιότητας (χημικά και οργανοληπτικά), υγείας (ευεργετικές επιδράσεις στον άνθρωπο), προώθησης (προβολή στην παγκόσμια αγορά) και πολιτισμού. 
-Εκδηλώσεις προβολής με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα τοπικά προϊόντα της ελιάς. 
Δημοτική Αγορά: 
-Επίδειξη συνταγών για δεκατιανό με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τοπικούς chef (Bistro 17, Ξενοδοχείο Μarpessa, Ηλιάστρα). Τις συνταγές επιμελήθηκε η κ. E.Μαραζιώτη (διατροφολόγος-εκπαιδευτικός, Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας). 
- Έκθεση Ελαιοκομικών Προϊόντων από τρεις Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου). 
-Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός με θέμα η Ελιά ο Θησαυρός της Μεσογείου. 
- Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Παλαιά Ελαιοτριβεία της Μακρυνείας»,  από τη φωτογραφική ομάδα  ART8 του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου.

27 Σεπτεμβρίου 
Λίμνη Τριχωνίδα, θέση Δογρή , κτήμα Πιθάρι: 
-Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. 
-Διαγωνισμός με βράβευση τοπικών εδεσμάτων από επιτροπή της λέσχης Αρχιμαγείρων.
-Επίδειξη συνταγών μαγειρικής με τοπικά προϊόντα και τυποποιημένα  ελαιόλαδα και παραδοσιακό κέρασμα από chefs της λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος 
-Η γιορτή θα κλείσει με συναυλία του μουσικού σχολείου Αγρινίου.