Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Π. Παπαδόπουλος: "να γράφει ενα νέο βιβλίο στα δημοτικά πράγματα του τόπου"

Γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος

Επικεφαλής Συνδυασμού «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»,

Δημ. Σύμβουλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Η νέα Δημοτική αρχή που ορκίστηκε στις 30 Αυγούστου 2014 και ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της την 1η Σεπτεμβρίου 2014 επωμίζεται έναν εξαιρετικά σύνθετο και ουσιαστικό ρόλο. Έναν ρόλο που θα ξεφεύγει από τα κλασικά όρια της καθημερινής διαχείρισης – που και αυτή είναι σπουδαία – αλλά που θα εκτείνεται σε τρία (3) βασικά κατά την άποψή μας πράγματα:

Το πρώτο είναι η κοινή προσπάθεια όλων να πάρει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου αυτά που του αξίζουν. Και σ’ αυτή την προσπάθεια θα είμαστε όλοι αρωγοί αλλά και καταγγελτικοί προς κάθε κατεύθυνση.

Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους πάσχοντες συνδημότες μας.

Και το τρίτο είναι η ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος και μοντέλου αυτοδιοίκησης που απέτυχε, απαξιώθηκε και οδήγησε τον Δήμο και την τοπική κοινωνία σε παρακμή.

Τα παραπάνω υπακούουν – όπως προεκλογικά έχουμε τονίσει – στο τρίπτυχοΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Κατ’ επέκταση ο Δήμοςπροορισμός και η παραγωγική ανασυγκρότηση της ενδοχώρας του πρέπει να αποτελεί στρατηγικό μας στόχο. Η κοινωνία είναι επιφυλακτική και δύσπιστη. Απαιτείται φρεσκάδα και ανατροπή αντιλήψεων και πρακτικών με ορατά αποτελέσματα. Όλοι μας θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.

Ξεκινάμε λοιπόν τη νέα δημοτική περίοδο με στόχο να γράψουμε όχι απλώς ένα κεφάλαιο, αλλά ένα νέο βιβλίο στα δημοτικά πράγματα. Το διακύβευμα λοιπόν είναι μεγάλο και οριακό. Εάν μείνουμε στα έργα βιτρίνας και όχι στα έργα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ένας εφιάλτης θα μας κυνηγάει για πολλά χρόνια. Ο εφιάλτης ότι είμαστε μικροί, μοιραίοι και ανεπαρκείς για όσους και όσες μας εμπιστεύτηκαν. Ας τους διαψεύσουμε λοιπόν. Στο χέρι μας είναι. Με όρεξη, δουλειά και καλή διάθεση. Και μην ξεχνάμε ότι η συνετή οικονομική διαχείριση θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών. Ο δρόμος κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Αντίθετα ναρκοθετείται και θεσμικά και από την πολιτική συγκυρία. Τέλος οφείλω να τονίσω ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει διάκριση σε πολίτες α΄ και β΄ κατηγορίας. Σ’ αυτούς που μας ψήφισαν και σ’ αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Όλοι οι πολίτες – και ιδιαίτερα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων – έχουν δικαίωμα στηναξιοπρέπεια και την ίση μεταχείριση.

Δεν ξέρω εάν η εποχή γεννάει ανθρώπους που θα την εκφράσουν… Ελπίζω όμως σύντομα να συμβεί κάτι τέτοιο. Καλή αρχή λοιπόν και καλή δουλειά.