Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Π. Παπαδόπουλος: "Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ!"

Γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος

Επικεφαλής Συνδυασμού «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Δημ. Σύμβουλος Μεσολογγίου

Όταν προ μηνός περίπου είχε ανακοινωθεί μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, ο προτεινόμενος πίνακας ωφελουμένων ανά Δήμο Δομής, κάποιοι προέτρεξαν να θριαμβολογήσουν και να τονίσουν την"ετοιμότητά" τους ότι την περίοδο 2014-2015 θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των παιδιών που θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες δομές του Δήμου μας. Γινόταν τότε λόγος, χαρακτηριστικά για 883 άτομα, μεταξύ των οποίων 400 για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).

Η οριστική ανακοίνωση των ωφελουμένων στον Δήμο μας, που αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε, επεφύλασσε μία έκπληξη: μόνο τελικά 608 παιδιά τοποθετούνται στις υφιστάμενες δημόσιες και ιδιωτικές δομές, εκ των οποίων 322 στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Ο Συνδυασμός μας «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» είχε τονίσει ότι για να μη μείνει μεγάλος αριθμός παιδιών εκτός δομών, πρέπει να συμβούν κυρίως δύο (2) πράγματα:


 

α) Να υπάρξει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται μόνο το 70% της δυναμικότητας αυτών των δομών (δημοτικών και ιδιωτικών) ήτοι 89.000 θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

β) Να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης των γονιών – ιδιαίτερα για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – και να υποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις.

Συνακόλουθα με τα παραπάνω η δημιουργία, κατά την άποψή μας,παραρτημάτων του ΚΔΑΠ σε Αιτωλικό και Οινιάδες την επόμενη χρονιά, πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό μας στόχο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά,χωρίς το οικονομικό κόστος της μετάβασης, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σήμερα λοιπόν, με βάση τα οριστικά αποτελέσματα, 275 θέσεις παραμένουν κενές και από τους 196 που δεν κρίθηκαν προσωρινά δικαιούχοι, μόνο 61 τελικά έγιναν δεκτοί, μετά τη διαδικασία των ενστάσεων.

Ο Συνδυασμός μας «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» θεωρεί ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις:

1) Να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα 70% του Προγράμματος, ώστε να ανοίξουν νέες και υπάρχουσες θέσεις για παιδιά που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, παρότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

2) Να διατεθούν κονδύλια από τον Δήμο στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να τα φιλοξενήσουν, έτσι ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός.

Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ και να αφήσουμε πίσω το πεδίο των εντυπώσεων και των αντιλήψεων επιπέδου«κατόπιν ενεργειών μου» που δεν προσφέρουν τίποτε ουσιώδες και παραπέμπουν σε εποχές που καμία σχέση έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα.

Δράση λοιπόν ΤΩΡΑ για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός Παιδικών, Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ!