Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Καθολική η αποδοκιμασία όσων χειρίστηκαν το σχέδιο "Αθηνά"

Χωρίς καμιά αμφιβολία ένα από τα ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης  που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία της πόλης του Μεσολογγίου, ήταν αυτό του ΤΕΙ και δεν είναι λίγοι αυτοί που από τη νέα κυβέρνηση περιμένουν αποκατάσταση και επαναφορά του ΤΕΙ στην προ σχεδίου «Αθηνά» λειτουργία.
Κι αυτό διότι είναι πλέον ορατά, στην τοπική οικονομία, τα αρνητικά αποτελέσματα, λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των σπουδαστών στο ΤΕΙ εξαιτίας της μεταφοράς σε άλλες περιοχές τεσσάρων τμημάτων, με ταυτόχρονη μεταφορά μεγάλου τμήματος και των διοικητικών υπηρεσιών στην Πάτρα.
Από το σχέδιο «Αθηνά» υπήρξαν περιοχές της χώρας, που μπορούν να θεωρηθούν «ωφελημένες», αφού ορίστηκαν ως έδρες σχολών ΤΕΙ, χωρίς να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
Έτσι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που υπήρχαν δυο ΤΕΙ, αυτά του Μεσολογγίου και της Πάτρας αποφασίστηκε η συγχώνευσή τους και η ταυτόχρονη «αποψίλωση» των τμημάτων που λειτουργούσαν για δεκαετίες στο Μεσολόγγι προκειμένου να μην καταργηθούν τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας που λειτουργούσαν σε Αίγιο, Πύργο και Αμαλιάδα, αλλά και του ίδιου του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.



Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησαν στην τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κυβερνητικοί παράγοντες της Αχαΐας και της Ηλείας - με «μπροστάρηδες» τον πρώην πλέον βουλευτή Θανάση Νταβλούρο και τον επανεκλεγέντα Κωνσταντίνο Τζαβάρα, έτσι όπως μεταφερόταν στην ειδησεογραφία εκείνων των ημερών – προκειμένου να ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου.
Τελικά όπως είναι γνωστό εκτός των άλλων, μεταφέρθηκαν τα γεωπονικά τμήματα που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα, η μισή σχολή της Πληροφορικής από το Μεσολόγγι πήγε στη Ναύπακτο, για την ακρίβεια στο Αντίρριο και κυρίως περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων που έμειναν στο Μεσολόγγι.
Πλέον αυτών, για τη μεταφορά των γεωπονικών τμημάτων από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και κυρίως  το τμήμα που δημιουργήθηκε εκεί υπολειτουργεί….
Με λίγα λόγια για μικροκομματικούς λόγους, η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υιοθέτησε τις προτροπές των κατά τόπους βουλευτών και παραγόντων με αποτέλεσμα την απαξίωση της φιλοσοφίας και της αρχικής στόχευσης του σχεδίου «Αθηνά» στον υπέρτατο βαθμό. Κάτι άλλωστε που αμέσως έγινε παραδεκτό, αφού ο τότε υπουργός λίγο αργότερα απομακρύνθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Και φθάνουμε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής… Χωρίς υπερβολή, σε καμιά περιοχή Δυτικής Ελλάδας, από όσες «κράτησαν» τμήματα ΤΕΙ δεν υπήρξε «επιβράβευση» της κυβέρνησης… Το αντίθετο έγινε…
Αμαλιάδα: ΣΥΡΙΖΑ: 41,16% ΝΔ: 21,52%
Αίγιο: ΣΥΡΙΖΑ: 38,78% ΝΔ: 24,24%
Ναύπακτος: ΣΥΡΙΖΑ: 35,02% ΝΔ: 27,55%
Αντίρριο: ΣΥΡΙΖΑ: 35,63% ΝΔ: 24,28% (σ.σ. Στο Αντίρριο λειτουργεί το τμήμα Πληροφορικής)
Επομένως γίνεται σαφές ότι στις περιοχές που «ωφελήθηκαν» από το σχέδιο «Αθηνά», ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ το 2012 κάθε άλλο παρά επηρεάστηκαν  ώστε να ξαναψηφίσουν το κόμμα.
Στο Μεσολόγγι τώρα που από το σχέδιο «Αθηνά» υπήρξε όπως αναφέραμε μεγάλη «συρρίκνωση» του ΤΕΙ, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει «καθίζηση» της ΝΔ.
Επομένως μπορούμε αβίαστα να προβούμε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο «Αθηνά», έτσι όπως τελικά εφαρμόστηκε, δεν έτυχε της επιδοκιμασίας των ελλήνων πολιτών και πολύ δε περισσότερο ελέχιστα έως καθόλου επηρεάζεται η ψήφος από την ίδρυση ή όχι πανεπιστημιακών τμημάτων.
Για την ιστορία, τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο τότε υπουργός Κώστας Αρβανιτόπουλος έμεινε εκτός βουλής, όπως επίσης και ο Θανάσης Νταβλούρος από την Αχαΐα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση - του επανεκλεγέντα μεν -  Κώστα Τζαβάρα στην Αμαλιάδα, όπου μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ κατέλαβε, την 4η θέση, με 426 ψήφους!
Έτσι οι πολίτες αποδοκίμασαν την μικροπολιτική πρακτική "Κάθε Πόλη και Πανεπιστήμιο κάθε Κωμόπολη  και ΤΕΙ...", με τους κατοίκους του Μεσολογγίου να αναένουν την αποκατάσταση της προ διετίας αδικίας...