Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Π. Κατσούλης: "Δυστυχώς Καταργηθήκαμεν!"

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης

τ. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Με μια αδιανόητη, ιδίως για αριστερή διακυβέρνηση, πολιτική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τη δεύτερη κατά σειρά σε τρείς μήνες – σαν και αυτές που δικαίως κατήγγελλε ως αντιπολίτευση όλα τα προηγούμενα χρόνια – η κυβέρνηση αποφάσισε να μας καταργήσει.

Δήμοι, Περιφέρειες, αιρετοί Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, είμαστε απλά εξάρτημα και συνέχεια της κρατικής μηχανής και μπορεί η κυβέρνηση στη λογική του «Αποφασίζω και Διατάσσω» να κάνει ότι θέλει. Τώρα αποφάσισε να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα και να τα χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί, γνωρίζοντας πως στα ταμειακά διαθέσιμα κάθε δήμου εμπεριέχονται:

 

Α) Χρήματα του ΕΣΠΑ για πληρωμές έργων και δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Β) Χρήματα από ανταποδοτικά τέλη πολιτών, για την ικανοποίηση αναγκών καθαριότητας, φωτισμού και κοιμητηρίων.

Γ) Χρήματα από την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, π.χ. αλιευτικά δικαιώματα.

Δ) Χρήματα που αποτελούν το ύστατο «μαξιλαράκι» για πληρωμές προσωπικού και στοιχειώδες ανάγκες λειτουργίας των δήμων. Μετά τις τεράστιες περικοπές της τελευταίας 5ετίας στην αυτοδιοίκηση, αποτελούσαν το ανάχωμα για να διατηρούνται ανοιχτοί οι δήμοι. Των δήμων που προσφέρουνματώνοντας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 πλεόνασμα 863 εκατ. €, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. €.

Αλλά σε ποια συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση αναφερόμαστε, όταν στο πρόσφατο παρελθόν καθώς και σήμερα, οι κυβερνώντες μας αντιμετωπίζουν σαν παρία, επαίτη και κρατική υπηρεσία.

Επαναλαμβάνω ότι είχα αναφέρει και σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, από τη θέση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου:

Αφού δεν μας υπολογίζουν και μας καταργούν «κάθε τρείς και λίγο», ας τοποθετήσει η εκάστοτε κυβέρνηση τον τοποτηρητή της σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια να τελειώνουμε. Δεν χρειάζονται εκλογές, αιρετοί και πεταμένα λεφτά.

ΚΑΛΩ:

Την τωρινή δημοτική πλειοψηφία να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Την ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις που θα ακυρώνουν αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Όχι μεγάλα λόγια δίχως αντίκρισμα.

Εξακολουθώ να ελπίζω πως δεν είναι αυτή η εναλλακτική πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης που μας υποσχέθηκαν.

Γιατί αν είναι αυτή, τότε ήδη βρισκόμαστε από το «Δυστυχώς Καταργηθήκαμεν» στο «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» οικονομικά και πολιτικά!