Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Κοινή συνεδρίαση Εργατικού Κέντρου και Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 στα γραφεία του πρώτου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο φορέων έλαβε χώρα μια τέτοια κοινή διαβούλευση, η οποία ακολουθεί τον κοινό βηματισμό, που έχουν αναπτύξει οι δύο το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο για θέματα της πόλης, όσο και για θέματα συνδικαλιστικά, τα οποία αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Γενικότερα, είναι γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οι πολυεθνικές, που προσπαθούν να επιβάλουν μέτρα τα οποία όχι μόνο πλήττουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά πλήττουν και τον μισθό των υπαλλήλων. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου κ. Βασίλης Σπυρόπουλος, ο κάθε άνθρωπος που εργάζεται και αμείβεται καλά είναι σε θέση να αποδώσει τα μέγιστα, αλλά και να καταναλώσει, με αποτέλεσμα τα χρήματα να επιστρέφουν και πάλι στις επιχειρήσεις και να παρατηρείται κατ’ επέκταση ένας υγιές κύκλος.

Στη συνέχεια σημείωσε πως τα συμφέροντα των δύο Συλλόγων είναι κοινά, όχι μόνο για τη διεκδίκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και για θέματα διευθέτησης της οικονομικής βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος στηρίχτηκε από την αρχή της ίδρυσής του και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε προγράμματα κατάρτισης, τα οποία του παρείχαν σημαντική οικονομική ανάσα. Υπογράμμισε, λοιπόν, τη σπουδαιότητα υλοποίησης προγραμμάτων τόσο για να επωφεληθούν οι ίδιοι οι Σύλλογοι όσο και ο άνεργος πληθυσμός του τόπου μας.

Ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε στα μέλη του Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία, διεκδικώντας την υλοποίηση προγραμμάτων ΛΑΕΚ και VOUCHER, που όχι μόνο θα καταστήσουν οικονομικά βιώσιμους τους δύο Συλλόγους, αλλά θα καταπολεμήσουν την ανεργία, προσφέροντας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας αυτό που έχουν ανάγκη, την εργασία.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σπύρος Πλάκας κατέστησε ξεκάθαρο πως τα Μέλη του Δ.Σ. του είναι αλληλέγγυα στις προτάσεις του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου, που σκοπό έχουν την ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει το μένος των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο Συλλόγων, μετά από διαλεκτική συζήτηση, αποφάσισαν τις προϋποθέσεις και τους όρους, με βάση τους οποίους θα προχωρήσουν οι ενέργειες για την υλοποίηση των προγραμμάτων, εξουσιοδοτώντας παράλληλα τους Προέδρους τους, ώστε να δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες. Ένας εκ των όρων προβλέπει την παροχή αιθουσών, από το συνεργαζόμενο Κ.Ε.Κ., εντός του διευρυμένου δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Ενδεικτικά, εκτός από την πόλη του Μεσολογγίου, αναγκαίο είναι να υπάρχουν αίθουσες και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Νεοχώρι και το Αιτωλικό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο γίνεται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

Ο κ. Σπυρόπουλος και ο κ. Πλάκας, αμφότεροι δεσμεύτηκαν για αγαστή συνεργασία, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο μια συμφωνία, που θα ωφελεί και τους δύο φορείς, ώστε να διασφαλίσουν οικονομικά οφέλη, αλλά και να σταθούν αρωγοί στην καταπολέμηση του φαινομένου της ανεργίας.