Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Με τη μαθητική κοινότητα του Αιτωλικού ο ποιητής Τάκης Καρβέλης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τιμητική ημερίδα για τον ποιητή Τάκη Καρβέλη στο Πνευματικό Κέντρο Αιτωλικού "Ευανθία Καρβέλη τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015. Την ημερίδα διοργάνωσαν το Γυμνάσιο και Λύκειο Αιτωλικού του Δήμου Μεσολογγίου σε συνεργασία με τη Δ.Δ. Ε. Αιτωλοακαρνανίας και τη Σχολική Σύμβουλο φιλολόγων κ. Χρυσούλα Σπυρέλη.

Το πρωί, ο ποιητής Τάκης Καρβέλης προσκεκλημένος από τμήματα των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου Αιτωλικού συνομιλησε με τα παιδιά για τα μαθητικά του χρόνια στο Αιτωλικό και την αγάπη του για την ποίηση.

Οι μαθητές και καθηγητές τον υποδέχθηκαν θερμά μόλις έφτασε στην αυλή του σχολείου και τον συνόδευσαν στη αίθουσα εκδηλώσεων. Εκεί τον καλωσόρισε εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας ο Διευθυντής Γυμνασίου κ. Κότσαλος Θύμιος και μετά ο λόγος δόθηκε στα παιδιά .

Ο ποιητής χάρηκε επίσης την εικαστική απόδοση των στίχων του, που ετοίμασε η Πρώτη τάξη με την καθοδήγηση του καθηγητή των Καλλιτεχνικών κ. Παναγιώτη Σταθόπουλου.

Ακολούθως η Τρίτη Γυμνασίου του έδειξε τα ποιήματα που έγραψαν εμπνευσμένα από στίχους του ποιητή Τάκη Καρβέλη σε ώρα δημιουργικής γραφής με τη φιλόλογό τους κ. Φωτίκα.

Τα παιδιά του ​Λυκείου ζητούσαν να τους απαγγείλει στίχους του, ενώ συγκινημένος βαθύτατα ο ποιητής απαντούσε στις ερωτήσεις του και στο τέλος διάβασε το γνωστό ποίημα που είναι ανθολογημένο στο βιβλίο της νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου: Ώρα να ξαναμπώ στην παιδική μου σήραγγα. Ώρα ν' ακούσω τη φωνή της θείας Όλγας «τραγούδα, μαρέ Τάκη, τραγούδα». […]

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Πνευματικό Κέντρο Αιτωλικού "Ευανθία Καρβέλη την εκδήλωση για τον ποιητή Τάκη Καρβέλη συντόνισε ο κ. Μπραέσσας Ζήσιμος, μαθηματικός. Προσκάλεσε στο βήμα τους διευθυντές κ. Ευθύμιο Κότσαλο και κ. Τάσο Φραγκαναστάση, του Γυμνασίου και Λυκείου Αιτωλικού αντίστοιχα, να ανοίξουν την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους παρισταμένους. Τον ποιητή Τάκη Καρβέλη και τη σύζυγό του Καίτη Τσοτάκου-Καρβέλη καλωσόρισε επίσης ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Σπύρος Παπαθανασίου, ο οποίος μίλησε επαινετικά για το έργο των εκπαιδευτικών και τη συμβολή τους στην ανάδειξη της πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Στη συνέχεια ο γνωστός φιλόλογος κ. Παπατσίρος Κωνσταντίνος, μίλησε για το βιβλίο «Ο Ποιητής Τάκης Καρβέλης. Χρονολόγιο – Εργογραφία», που έγραψε η Σπυρέλη Χρυσούλα (έκδοση Παχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Ναυπάκτου»). Ακολούθησε η ομιλία της «Ο Τάκης Καρβέλης και οι ομοπάτριοι ομότεχνοι: Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Μίνως Ζώτος, Τάσος Γιανναράς».

Εξαιρετικό ήταν επίσης το Ντοκυμαντέρ του κ. Σπύρου Κοτσάφτη με επένδυση μουσική από την περίφημη «Ρεζεντά» του Μεσοπολέμου. Το πρώτο μέρος έκλεισε με στίχους από Τάκη Καρβέλη που διάβασε ο νεαρός φιλόλογος κ. Σιμιτζής Παναγιώτης.

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε την αναγνωστική προσέγγιση της ποίησης. Με βιωματική μέθοδο παρουσίασαν άριστα το έργο του Αιτωλικιώτη ποιητή ομάδες μαθητών που εκπαίδευσαν και συντόνισαν οι παρακάτω (κατά σειρά παρουσίασης) Φιλόλογοι: κκ. Μπότα Καλλιόπη, Τσιρογιάννη Μαρία, Κουτσομπίνα Ιωάννα, Ντουρμπάλη Λαμπρινή, Φωτίκα Αλεξάνδρα, Βαλιάνου Αναστασία, Κοντοδήμα Παρασκευή.

Την ηλεκτρονική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας έφερε εις πέρας ο κ. Σαπουντζάκης Πέτρος, Πληροφορικός του ΓΕΛ Αιτωλικού.

Την Εκδήλωση λάμπρυνε και η Σχολική χορωδία «Τραγούδια με στίχους Ελλήνων ποιητών - αφιέρωμα στον Τάκη Καρβέλη» που διεύθυνε η ακάματη μουσικός κ. Ντάλλα Ανθή.

Αμέσως μετά δόθηκε τιμητική πλακέτα στο Ποιητή ο οποίος ευχαρίστησε συγκινημένος, απαγγέλλοντας στίχους από την τελευταία ποιητική συλλογή του.

Τίμησαν με την εκδήλωση των Σχολείων, πολύς κόσμος, εκπαιδευτικοί, γονείς, φίλοι , ο αξιότιμη εκπαιδευτικός κυρία Παπαλέξη, ο καλλιτέχνης κ. Βασίλης Αρτίκος, η λογοτέχνης κ. Βησσαρία Ζορμπά, ο σκηνογράφος κ. Βασίλης Ραμμόπουλος κ. ά.

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την Ημερίδα και τον προσκεκλημένο ποιητή, φορείς της Δημοτικής αρχής όπως : Η κ. Βασιλική Κώτση – Αλαφοδήμου, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Πνευματικό και Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου». Η κ. Σοφία Λαναρά εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου. Ο κ. Σταράμος Παναγιώτης, αντιδήμαρχος. Ο κ. Μπαμπάνης Δημήτριος, δημοτικός Σύμβουλος. Ο κ. Σκαρμούτσος Αναστάσιος πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ο κ. Κότσαλος Αγαθάγγελος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ο κ. Καραπαπάς Γεώργιος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ . Ο κ. Γενδουλας Γεώργιος, Πρόεδρος Δ.Κ. Αιτωλικού και άλλοι.