Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Απίστευτο κι όμως αληθινό: "δεν μπορούν να λειτουργήσουν εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.!!! στο λιμάνι Μεσολογγίου"

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Μεσολόγγι και δικαιολογημένα, για τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να δώσει στην περιοχή, η αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.
Την τελευταία τριετία με το άνοιγμα ακόμη τριών καταστημάτων αναψυχής η αλήθεια είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες το λιμάνι «ζωντάνεψε».
Η «ζωντάνια» αυτή όμως είχε παράπλευρες απώλειες και κυρίως εντάσεις λόγω επιχειρηματικών «συγκρούσεων», με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές να βεβαιώσουν πληθώρα «παραβάσεων». «Παραβάσεις» που προκύπτουν από τη δεδομένη αυστηρή πολυνομία, σχετικά, με τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης – αναψυχής.
Από το μπαράζ των μηνύσεων και των καταγγελιών όμως προκύπτει κάτι πολύ σοβαρό που για να ξεπεραστεί πρέπει από πλευράς δήμου να διατεθεί ένα σοβαρό κονδύλι για να ξεπεραστεί ένα σοβαρότατο εμπόδιο στους όποιους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Μεσολογγίου, όλη η χερσαία ζώνη του λιμανιού έχει χαρακτηριστεί ως «πράσινο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν μόνιμες κατασκευές, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση.
Επιπρόσθετα, όμως και αυτό είναι εξίσου σοβαρό, στην περιοχή αυτή - έστω στις λυόμενες κατασκευές που υπάρχουν - δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν και έτσι να λειτουργήσουν νόμιμα, επιχειρήσεις εστίασης!!! Δηλαδή, στην περιοχή του λιμανιού δεν μπορούν να λειτουργήσουν εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.!!!



Έτσι εκτός των άλλων, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε επιχείρηση που να προσφέρει το φημισμένο ντόπιο προϊόν που είναι το μοναδικής νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας μεσολογγίτικο ψάρι…
Ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό επιχειρηματίες να ζητήσουν αποζημίωση από το Λιμενικό Ταμείο αφού πλέον υππάρχει ανακολουθία μεταξύ προκύρηξης για την χρήση των καταστημάτων και τελικής νόμιμης χρήσης, ενώ είχαν εκδοθεί παλαιότερα άδειες εστίασης που στη συνέχεια ανακλήθηκαν.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όσα λέγονται περί αναπτυξιακής προοπτικής που μπορεί να δημιουργήσει η αξιοποίηση του λιμανιού είναι μια υπόθεση εργασίας, με την εργασία να λαμβάνει χαμηλή βαθμολόγηση που δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη της, την παράμετρο που σας περιγράψαμε. Παράμετρος που είναι τροχοπέδη.
Συνεπώς, εκτιμούμε ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με κάθε κόστος, για τη δημοτική αρχή, η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης του Μεσολογγίου. Μια τροποποίηση που θα δώσει τέλος και σε άλλα παρόμοια προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και έχουν σε ομηρεία πολλούς δημότες.
Άλλωστε τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερα από αυτά που διέθεσε η προηγούμενη δημοτική αρχή από ίδιους πόρους για την πεζοδρόμηση της Λ. Βύρωνος… εκτός και εάν η τροποποίηση αυτή δεν θεωρείται «πιασάρικο» έργο…