Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Αμέσως μετά την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Οριστική μελέτη συμπληρωματικών έργων για την αναβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων Ν.Δ. Αιτωλ/νίας», ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος συγκάλεσε χθες το πρωί την πρώτη σύσκεψη της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Σχεδιασμού και υλοποίησης περιβαλλοντικών αδειοδοτημένων έργων για την περιοχή συμπλέγματος Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Όπως είπε ο Νίκος Καραπάνος, η διαρκής άσκηση πίεσης από πλευράς της Δημοτικής αρχής για επίσπευση διαδικασιών είχε τελικά ως αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετικής απόφασης, η οποία αποτελεί ένα κρίσιμο αλλά και λειτουργικό μέσο για την αποκατάσταση προβλημάτων που αφορούν την βιωσιμότητα του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας αλλά και την διασφάλιση του εισοδήματος όσων συμπολιτών μας δραστηριοποιούνται σ αυτή.

Τόνισε επίσης πως για την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, είναι αναγκαία και απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να μην υπάρχει η ελάχιστη απώλεια πόρων οι οποίοι προορίζονται για έργα υποδομών και εξυγίανσης του λιμνοθαλάσσιου χώρου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, - όπως είπε – ακόμη και σήμερα υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι για τα πρώτα έργα αποκατάστασης όπως είναι για παράδειγμα η άρση των αναχωμάτων στην περιοχή του Αιτωλικού, η ύπαρξη των οποίων σήμερα προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, στο γενικότερο σχεδιασμό της η οριστική μελέτη περιλαμβάνει και προβλέπει παρεμβάσεις συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, ο δήμος θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, βοήθεια και διευκόλυνση μέσω των υπηρεσιών του, σε οποιονδήποτε φορέα υλοποίησης των έργων που θα υποβληθούν.

Χαρακτήρισε δε την απόφαση ως μια εξαιρετική ευκαιρία για ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα διορθώσουν σοβαρά διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις περασμένων δεκαετιών.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Δ. Μπουσμπουρέλης και Π. Σταράμος, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Ν. Σολδάτος, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Κούστας, υπηρεσιακοί εκπρόσωποι του Δημοσίου, της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου, εκπρόσωποι της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ, τεχνικός σύμβουλος αλιευτικών συνεταιρισμών καθώς επίσης ο πρόεδρος Φ. Περγαντής και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου .