Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Αλέξη, πριν πέσεις για ύπνο... "Γράμμα" σε έναν μελλοντικό ηγέτη

Γράφει ο Βασίλης Παπανδρέου

 

Αλέξη μου, «καλημέρα»!

Ξέρω ότι είσαι εξαντλημένος, αλλά θέλω να σου γράψω 2-3 πράγματα πριν κοιμηθείς!

Πρέπει με κάποιον τρόπο να μην το ξαναζήσουμε σε ένα χρόνο όλο αυτό, γιατί η κατάρρευση θα είναι ολοκληρωτική και δεν θα σώζεται τίποτα.

Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, πρέπει και να μην έχουμε εμφύλιο μεταξύ μας και να μη μας κυβερνήσει ο Βορίδης και να έχουμε μια ρημαδοανάπτυξη...

Α και αν μπορείς, κάτι, έστω μικρό, μια αρχή στην παιδεία. Ξεκίνα από τα μικρά Νήπια, ώστε σε 20 χρόνια, το 2035 να έχουμε την πρώτη γενιά αποφοίτων του Πανεπιστημίου (τους έχω βάλει πτυχίο στα 6 χρόνια, για να πιουν και τα ποτά τους) ενός «κανονικού» εκπαιδευτικού συστήματος.

Ναι ξέρω, είναι εξαιρετικά δύσκολα όλα αυτά, σχεδόν αδύνατα, αλλά πρέπει! Και πρέπει τώρα! Τώρα που είσαι πιο ψηλά από ποτέ, πιο συμπαθής από ποτέ και πιο κουρασμένος από ποτέ. Τώρα!

Σιγά σιγά, με σταθερά βήματα, ξεφορτώσου τους παλαβούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε τους Παπαδημούληδες και όχι τους Στρατούληδες, απόφυγε τα πειράματα τύπου Βαρουφάκη, αλλά ενίσχυσε ανθρώπους σαν τον Τσακαλώτο, άσε τους Καμμένους να πάνε να εξερευνήσουν τους υδατάνθρακες στο Αιγαίο και κάνε μια οικουμενική με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, δίνοντας «ρόλους» σε ανθρώπους που δεν προκαλούν είτε αηδία είτε απελπισία στον κόσμο και πάνω απ' όλα ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ, που ζούμε σε αυτήν τη χώρα.

Σε ικετεύω Αλέξη, μην κάνεις εκλογές. Κυβέρνησε εσύ για 2-3 χρόνια, μαζί με 200-230 βουλευτές, για να περάσουμε τον κάβο με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

Αλέξη, για όσα έγιναν στη χώρα από το 1821 ως το 2012 δεν έχεις απολύτως καμία ευθύνη. Για όσα έγιναν από το 2012 ως το 2015 έχεις μεγάλη ευθύνη γιατί επένδυσες ΜΟΝΟ στο ψέμα, στον λαϊκισμό και στην αγανάκτηση του κόσμου. Για όσα έγιναν το τελευταίο 6μηνο, Αλέξη μου, έχεις τεράστια ευθύνη, αλλά δεν θέλω να σου καταλογίσω δόλο.

Την έχουν «πατήσει» στο παρελθόν άνθρωποι πολύ πιο μορφωμένοι, πολύ πιο «χορτασμένοι» και πολύ πιο «ψημένοι» από εσένα.

Δεν μπορώ να πω «ό,τι έγινε έγινε», γιατί έγιναν πολλά, πάρα πολλά, πάρα πολύ ατυχή, πάρα πολύ ερασιτεχνικά, που όλα βασίστηκαν σε μια ανεκδιήγητη ανοησία». Συγχώρεσέ με Αλέξη, που σου γράφω έτσι, αλλά το «θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» είναι στο Top 5 των πλέον επικίνδυνων φράσεων στη νεότερη ελληνική ιστορία!

Το είπες, σε πίστεψαν, το πίστεψες κι εσύ και... γαμήθηκε ο Δίας.

Δεν πειράζει; Όχι, πειράζει και πειράζει πολύ, αλλά τώρα δεν έχουμε χρόνο για το «στα έλεγα εγώ» και για το «σας πείραξαν τα νταούλια του Τσίπρα και όχι τα λεφτά υπάρχουν του ΓΑΠ και τα σκισμένα Μνημόνια του Σαμαρά». Αλέξη, όλα μας πειράζουν, αλλά κάποια είναι πιο καταστροφικά από κάποια άλλα. Νομίζω, το τελευταίο 15ήμερο, το κατάλαβες κι εσύ, το κατάλαβε και όλος ο κόσμος βλέποντας σε, βλέποντας το πρόσωπό σου, τον έρπητα στα χείλη σου, την αγωνία στο βλέμμα σου...

Το Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο ευτυχώς τελείωσε! Το 1ο Μνημόνιο το ψήφισαν 172 βουλευτές, το Μεσοπρόθεσμο 155 βουλευτές, το 2ο Μνημόνιο: 199 βουλευτές και το 3ο Μνημόνιο: 251 βουλευτές. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για «παραμύθια». Η μία λύση είναι το -σκληρό, δύσκολο, επώδυνο- Μνημόνιο και η άλλη είναι η Δραχμή. Σε ευχαριστούμε που επέλεξες το πρώτο...

Αλέξη, κοιμήσου 10-15 ώρες, κάνε μια βουτιά, πάρε μια μεγάλη αγκαλιά την Μπέτυ και τους δυο σας γιους και Τρίτη πρωί, βγες μπροστά, πες άβολες αλήθειες!

Και για το Δημόσιο και για τη συνταξιοδότηση και για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τα κλειστά επαγγέλματα και για την εκκλησία και για τις επενδύσεις που έχουμε μάθει να τις βλέπουμε ως Μπαμπούλα και για όλα αυτά που οι αλήτες οι Ευρωπαίοι (γιατί όντως έχουμε ξεπεράσει κι εμείς κάθε όριο αναξιοπιστίας, αλλά είναι αλητεία ο τρόπος που μας φέρονται) ζητάνε εδώ και χρόνια να κάνουμε κι εμείς λέμε "Yes Sir" και... πάμε διακοπές στην Αίγινα!

Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες μας διέλυσαν. Μας κατασπάραξαν! Μας έβαλαν στη γωνία και απείλησαν να μας πάρουν μέχρι και το... Euro του 2004! Λυπάμαι που στο λέω, αλλά έχεις την κύρια ευθύνη που βρεθήκαμε σε αυτήν τη θέση με τους χειρισμούς των τελευταίων μηνών. Αλλά ήταν τόσο απαράδεκτος, τόσο εξοντωτικός ο τρόπος που μας φέρθηκαν χθες οι δανειστές μας, που αυτό μας «ένωσε». Οι ίδιοι που επί ένα μήνα μαλώνουμε, βριζόμαστε, φωνάζουμε ο ένας στον άλλον σαν τρελοί, χθες το βράδυ, σταθήκαμε όλοι δίπλα σου! Όπως στάθηκαν δίπλα σου και αρκετοί Ευρωπαίοι -πραγματικοί- εταίροι. Μην τους ξεχάσεις. Δεν θα τα είχες καταφέρει χωρίς αυτούς...

Αλέξη, εδώ και τώρα! Όσο είναι καιρός. Όχι για 'σένα, ούτε για εμένα προφανώς. Οριακά για τα παιδιά μας και κυρίως για τα εγγόνια μας, που το 2030 θα γεννηθούν σε ένα κράτος του Δυτικού κόσμου και όχι σε μία... αδάμαστη, περήφανη, αξιοπρεπή Μπανανία.

Πολλοί θα σου πουν ότι έκανες «κωλοτούμπα». Προσωπικά, θα σου πω ότι είμαι ευγνώμων που έστω και την ύστατη στιγμή έκανες αυτήν την κωλοτούμπα. Μπράβο σου! Πολλοί στο παρελθόν, δεν την έκαναν και προτίμησαν να οδηγήσουν εν γνώσει τους το καράβι στα βράχια.

Θα κάνεις κι άλλες κωλοτούμπες στο επόμενο διάστημα και πολύ καλά θα κάνεις! Άλλες άτσαλες και άλλες με χάρη. Θα τις κάνεις όμως, γιατί πλέον έχεις καταλάβει. Κι εσύ και εμείς...

Θα βρεθούν αρκετοί που θα σου πουν ότι μας πρόδωσες. Όχι! Δεν μας πρόδωσες. Θα μας πρόδιδες, αν επέμενες να χαϊδεύεις τα αυτιά της «Πλατείας» και να πολιτεύεσαι σαν κάποιος που ψάχνει likes στο Facebook... Θα είχες διαπράξει εσχάτη προδοσία και οι ίδιοι που την Κυριακή το βράδυ σε αποθέωναν χορεύοντας στο Σύνταγμα, θα σε πετροβολούσαν!

Αλέξη, κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ και τώρα. Εσύ!!!

Και εμείς από πίσω. Και οι συμφωνούντες και οι διαφωνούντες και οι αριστεροί και οι κεντρώοι και οι δεξιοί και οι φιλελέδες. Όλοι*!

Καλή ξεκούραση, καλή τύχη και... γερό στομάχι!

Υγ: Να πούμε εναντίον του Σόιμπλε ό,τι θέλουμε. Τα πάντα! Τη χειρότερη κριτική! Όχι όμως ότι είναι ανάπηρος. Όχι! Ποτέ έτσι.

* Τους χρυσαυγίτες δεν τους βάζω στους όλους! Όπως είπε και ο Μπουτάρης «να πάνε στη θάλασσα». Θα προχωρήσουμε χωρίς αυτούς...

Αναδημοσίευση από το gazzeta.gr