Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Γιατί δεν διοργανώθηκε η έκθεση τοπικών προϊόντων στο Μεσολόγγι;

Στο ζήτημα της αναβολής της διεξαγωγής της έκθεσης τοπικών προϊόντων στο Μεσολόγγι αναφέρεται με ανοιχτή του επιστολή ο τ. αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Τάκης Κοταντάκης.

Στην επιστολή του ο κ. Κοταντάκης χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση του δημάρχου Μεσολογγίου, Ν. Καραπάνου για διακοπή της λειτουργίας της εκθέσης και προτρέπει τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία να διοργανώσει φετος κατι ανάλογο, για να διασφαλιστεί η συνεχεια του θεσμού.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κοταντάκη έχει ως εξης:

 

"Κύριε Δήμαρχε

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λέει ο θυμόσοφος λαός μας, και δυστυχώς φροντίσατε να το επιβεβαιώσετε. Αυτές τις μέρες τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια , παρά την ραστώνη του Αυγούστου, η πόλη μας βρίσκονταν σε έναν οργασμό δουλειάς. Αυτές τις μέρες στηνόταν οι εγκαταστάσεις για την λειτουργία της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, και όχι μόνο.

​Τέλος Αυγούστου, πραγματοποιείτο στην πόλη μας, η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα δράση των τελευταίων χρόνων (μετά τις Εορτές Εξόδου), που στόχευε στην ανάδειξη και προβολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.

Κύριε Δήμαρχε

​Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επινόησε, αποφάσισε (με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) και υλοποίησε μια δράση-έκθεση η οποία σκοπό είχε να βοηθήσει στην προβολή και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, που τόσο ανάγκη έχουμε.

​Αρκετά μέλη της Δημοτικής μας ομάδας, δουλέψαμε σκληρά προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα, και με σκληρή προσπάθεια τα καταφέραμε.

​Αυτήν την ιδέα, την αγκάλιασαν πρώτα όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής και γι’ αυτό η συμμετοχή τους από την πρώτη χρονιά ήταν μαζική και συγκινητική.

​Καταφέραμε έτσι, από την πρώτη χρονιά (παρά την έλλειψη τεχνογνωσίας) να πραγματοποιήσουμε μια έκθεση που δεν υστερούσε σε τίποτα και δεν είχε να ζηλέψει πολλά πράγματα από άλλες πανελλήνιες εκθέσεις. Μάλιστα όλα αυτά τα επιτύχαμε χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος μας ούτε ένα ευρώ.

​Μετά από τέσσερεις διοργανώσεις (2011-2014) καταφέραμε η έκθεση να είναι μοναδικό γεγονός στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 12.000 επισκέπτες.

Ενθουσιασμένοι από την επιτυχία αυτή, επιτυχία που μεταφράζεται σε εξωστρέφεια και κατ’ επέκταση όφελος των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, διεκδικήσαμε την ένταξη του Δήμου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα(Jessica), με σκοπό την δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων λειτουργίας της έκθεσης, σε Ευρωπαϊκά πρότυπα. Μόνιμες εγκαταστάσεις οι οποίες θα φιλοξενούσαν όλο το χρόνο παρόμοιες δραστηριότητες. Το ότι δεν το πετύχαμε αυτό, οφείλεται καθαρά στην γραφειοκρατία παραχωρήσεως του συγκεκριμένου αλιπέδου στο Δήμο και εκτιμώ ότι θα πρέπει να συνεχίσετε την προσπάθεια διεκδικήσεως αυτού του σκοπού.

​Στις αρχές του καλοκαιριού διάβασα ένα Δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερώνατε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής εκθετών, ότι αλλάζει ο χώρος λειτουργίας της έκθεσης και ότι φέτος η έκθεση θα είναι πολύ καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και ειλικρινά χάρηκα. Χάρηκα γιατί έτσι έπρεπε να είναι, κάθε χρόνο και καλύτερη. Χάρηκα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, γιατί είναι δημιούργημα για το οποίο δούλεψα σκληρά.

​Δυστυχώς πριν ένα μήνα διάβασα νεότερο Δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνατε ότι η έκθεση αναβάλλεται για εφέτος, λόγω της οικονομικής κρίσεως. Αλήθεια τι συνέβη από το πρώτο Δελτίο Τύπου μέχρι το δεύτερο;

​Επικαλείστε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα. Να σας θυμίσω ότι η κρίση στην χώρα μας είναι από το 2010, ότι και εμείς μέσα στην κρίση πραγματοποιήσαμε όλα τα χρόνια την έκθεση.

​Να σας θυμίσω ότι η παραγωγική και εμπορική τάξη μέσα στην κρίση χρειάζεται βοήθεια και στήριξη, και εδώ θα πρέπει ο Δήμος να είναι μπροστάρης σε πρωτοβουλίες με σκοπό τη στήριξη τους.

​Απ’ ότι διαισθάνομαι, με ένα Δελτίο Τύπου διακόπτετε ή μάλλον καταργείτε την έκθεση. Είχατε αυτό το δικαίωμα άραγε; Γιατί την απόφαση σας αυτή δεν την πήγατε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Είναι άραγε απόφαση της Δημοτικής σας ομάδας; Τι άποψη έχουν οι συνεργάτες σας δημοτικοί σύμβουλοι, ειδικά αυτοί που είναι επιφορτισμένοι για δράσεις που σκοπό έχουν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας; Έχουν άραγε δημιουργήσει άλλες «ισοδύναμες» δράσεις; Αν όχι γιατί σιωπούν; Με εκθέσεις ιδεών δεν πάει μπροστά ο τόπος.

​Κύριε Δήμαρχε,

​Όταν πριν την ανάληψη των καθηκόντων σας, σας ενημέρωσα και σας παρέδωσα την Τεχνική Υπηρεσία και το σύνολο των έργων που ήταν σε εξέλιξη (σχολιάστηκα γι’ αυτό), σας είχα παρακαλέσει να συνεχίσετε και να αναβαθμίσετε ακόμα περισσότερο την Έκθεση Τοπικών Προϊόντων, η οποία πλέον είχε γίνει θεσμός, και με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία ήταν δεδομένη, μπορούσε να γίνει πανελλαδικό γεγονός.

​Δυστυχώς σήμερα, με παράνομη απόφασή σας διακόπτεται η λειτουργία της.

​Δεν πιστεύω όπως λέτε ότι αναβάλλεται για φέτος. Του χρόνου θα είναι αργά για επαναλειτουργία της. Κάτι άλλο μπορεί να δημιουργηθεί κάπου αλλού, και δυστυχώς στην μικρή μας περιοχή δεν χωράνε τα ίδια πράγματα. Και τότε θα είναι αργά για δάκρυα και για απόδοση ευθυνών."