Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ενώπιον της κάλπης: Δύο ΟΧΙ και ένα ΝΑΙ

Γράφει ο Λαοκράτης Βάσσης

Συγγραφέας

Με όλους τους δικαιολογημένους σκεπτικισμούς και τις έντιμες αγωνίες τους, αρνούμενοι όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία την (εκ χτεσινών … συντρόφων!) εκτοξευόμενη κατηγορία για «αυτομόληση» του Τσίπρα στο μνημονιακό στρατόπεδο, οι απαιτητικοί Συριζαίοι ψηφοφόροι οδηγούνται στην κάλπη για να πουν δυο μεγάλα ΟΧΙ κι ένα ακόμα πιο μεγάλο ΝΑΙ.

Θέλουν να πουν ΟΧΙ στο σχέδιο της «Αριστερής παρένθεσης», στο οποίο, μαζί με πολλά άλλα, ήταν ενταγμένος και ο διαπραγματευτικός κυνισμός των επικυρίαρχων «δανειστών» μας, όπως επισφραγίστηκε με τον οδυνηρό επίλογο του αδυσώπητου «δεκαεφτάωρου», την υπογραφή δηλαδή «τρίτου μνημονίου» απ' τον Τσίπρα υπό την δαμόκλειο σπάθη της «άτακτης χρεοκοπίας» ή της «θηλειάς Σόϊμπλε».

Και θα πουν αυτό το ΟΧΙ αφενός γιατί η προοπτική της «παρένθεσης» προσβάλλει το αριστερό τους φιλότιμο και αφετέρου γιατί ξέρουν πως, αν πετύχει η «παρένθεση», θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να επανέλθει η Αριστερά ως πρωταγωνιστική δύναμη στο πολιτικό προσκήνιο.

Θέλουν, ταυτοχρόνως, να πουν ΟΧΙ και στο εναλλακτικό σχέδιο των « επικυρίαρχων», αν αποτύχει, όπως φαίνεται, η «παρένθεση», που είναι η στρατηγική ενσωμάτωση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. μέσα από εκβιαστικές «προσαρμογές» και προσδοκώμενες «διολισθήσεις» και «μεταλλάξεις».

 

Πρόκειται για μια «ύπουλη» εκδοχή του σχεδίου της «παρένθεσης», υπό την έννοια της σταδιακής μεταλλακτικής «αυτοαναίρεσης» και «αυτοκατάργησης» της Συριζικής Αριστεράς, στην οποία επιφυλάσσουν ρόλο μπροστινής ρόδας του ανακατασκευασμένου «δικομματικού ποδήλατου». Κι ο Συριζικός κόσμος ξέρει καλά πως όσο πιο ισχυρός βγει ο Τσίπρας απ΄τις κάλπες τόσο λιγότερο έκθετος θα είναι στα σχέδιά τους, ακυρώνοντας στην πράξη, όπως την «αριστερή παρένθεση», και την «συστημική ενσωμάτωση» του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Γιατί , αλλιώς, για παράδειγμα, θα παλέψει αν δεν χρειάζεται μετεκλογικά τα … δεκανίκια τους (ποταμούς και παραπόταμους!) κι αλλιώς αν τα «χρειάζεται».

Πρωτίστως, όμως, θέλουν να πουν ένα μεγάλο ΝΑΙ στον Τσίπρα, που, ακριβώς γιατί είναι απαιτητικοί Συριζαίοι, το συν- οδεύουν και με όλες τις μεγάλες α ρ ι σ τ ε ρ έ ς χ ρ ε ώ σ ε ι ς, πατριωτικές, δημοκρατικές, ριζοσπαστικές και πολιτιστικές, με πρώτη απ' όλες την αμετάθετη στρατηγική δέσμευση για οριστική μετακίνηση της πορείας του τόπου μας προς το μέλλον απ' τις ράγες της δ ι α χ ε ι ρ ι σ τ ι κ ή ς υ π ο τ έ λ ε ι α ς, στις οποίες κινείται απ' τη «χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης» και εντεύθεν, στις ράγες της εθνικής αξιοπρέπειας. Που προϋποθέτει την «άρση» της επικυριαρχίας των «δανειστών» και την πλήρη ανάκτηση της εθνικής μας αυτεξουσιότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο, που είναι και η μείζων εθνική μας προτεραιότητα!

Είναι ένα απαιτητικό ΝΑΙ, καθώς, παρ' ότι αυτονοήτως αρνούνται τα «τοξικά» περί … ξεπουλήματος Τσίπρα , γιατί δεν κλείνουν τα μάτια, όπως οι σύντροφοί τους της ενδο-Συριζικής «ρήξης», στο «τούτου δοθέντος» του οδυνηρού επιλόγου στο αδυσώπητο «δεκαεφτάωρο των Βρυξελλών» και δεν αποφαίνονται ερήμην της επίδικης «ιστορικής στιγμής» (με πρότερες ή με ύστερες και εκ του … ασφαλούς «λογικές»!), καθόλου δεν προσπερνούν τα τεράστια λάθη της όλης διαχείρισης της διαπραγμάτευσης, ή, που είναι και το μείζον, τις τεράστιες ευθύνες για το πόσο α π α ρ ά σ κ ε υ ο ι βρεθήκαμε κάτω απ' την πολύ βαριά μπάρα της εξουσίας, όπου και η βαθύτερη ρίζα όχι μόνο των ανεπαρκειών αλλά και της ίδιας της έκβασης της διαπραγμάτευσης (τρίτο μνημόνιο!).

Γι' αυτό, με βαθιά επίγνωση του τι δύσβατη ανηφοριά περιμένει το λαό μας, πηγαίνουν στην κάλπη φορτώνοντας τα δυο ΟΧΙ στο ΝΑΙ και χρεώνοντας πρωτίστως τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και εαυτούς και αλλήλους με την ιστορική ευθύνη:

 

Να μην «επιστρέψει» ο τόπος μας στο αμαρτωλό παρελθόν της δικομματικής συγκυριαρχίας, που μας πέταξε στο βαθύ χαντάκι της «χρεοκοπίας», και να μην παγιωθεί η ταπεινωτική ρότα της «διαχειριστικής υποτέλειας».

Να σηκώσουμε στους ώμους μας το πολύ βαρύ φορτίο του «τρίτου μνημονίου», οριοθετώντας ιδεολογικά τον τακτικό χαρακτήρα της εκβιασμένης «αναδίπλωσής» μας, και εντάσσοντας τον αγώνα μας για το σπάσιμο των «νεο-αποικιακού» χαρακτήρα κρίκων του στην αδιαπραγμάτευτη στρατηγική της εθνικής μας αξιοπρέπειας, που θα είναι και η «λυδία λίθος» για την ορθότητα της πορείας μας.

 

Πάνω απ' όλα, όμως, να οργανώσουμε και σαλπίσουμε τη μεγάλη εθνική επανεκκίνηση, που θα οδηγήσει στη ριζική αναθεμελίωση, ανόρθωση και αναγέννηση του τόπου μας, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να μπούμε σε τροχιά εθνικής αξιοπρέπειας και να βγάλουμε απ΄το λαιμό μας οριστικά και αμετάκλητα τη μνημονιακή «χανάκα».

 

Αλλά, η εθνική επανεκκίνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς α ξ ι α κ ά και π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ά «κ α ύ σ ι μ α». Που είναι είδος εν ανεπαρκεία και, γι' αυτό , μια απ΄τις πολύ ιδιαίτερες «χρεώσεις» για την αυριανή μέρα.

 

… Πηγαίνουμε, λοιπόν, αποφασισμένοι στην κάλπη φορτώνοντας δυο μεγάλα ΟΧΙ στο ακόμα μεγαλύτερο ΝΑΙ, που είναι ένα απ' τα πιο απαιτητικά αλλά και από τα πιο κρίσιμα στην μεταπολιτευτική πολιτική μας ζωή, με τεράστιες τις ιστορικές ευθύνες του αποδέκτη του Αλέξη Τσίπρα!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"