Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί ακριβώς ψηφίζουμε; Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Γράφει ο Βασίλης Φεύγας
Πολιτικός επιστήμονας, Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας το διακύβευμα των εκλογών δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρο. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν ήταν καθόλου. Στον πυκνό πολιτικό χρόνο που διανύσαμε από την παραίτηση της κυβέρνησης έως σήμερα, το διακύβευμα της 20ής Σεπτεμβρίου γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο.
Σίγουρα δεν ψηφίζουμε για τις υποσχέσεις που θα μοιραστούν. Ίσως είναι η μοναδική μεταπολιτευτικά εκλογική αναμέτρηση, όπου θα ακουστούν τα λιγότερα «ΘΑ». Δεν το επιτρέπουν οι συγκυρίες, υπάρχει ήδη ένα Μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση και το οποίο επιδέχεται απειροελάχιστες αλλαγές.
Σίγουρα δεν ψηφίζουμε πρόσωπα, καθώς οι υποψήφιοι των κομμάτων είναι δεδομένοι λόγω της λίστας, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Οπότε δεν τίθεται θέμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, που ήταν και απαίτηση των πολιτών σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τότε, γιατί ακριβώς ψηφίζουμε; Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;



Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε τη σύνθεση της νέας Βουλής. Και στη σύνθεση της καθοριστικό ρόλο θα παίξει το «μπόνους» των 50 εδρών. Οι δημοσκοπήσεις σε αυτή τη φάση δείχνουν μια ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς τίθεται το πρώτο ερώτημα: Ποιο από τα δύο κόμματα θα «εισπράξει» το μπόνους των 50 εδρών και θα καταφέρει να εξασφαλίσει ευρύτερες συνεργασίες, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε πολιτική σταθερότητα; Σε αυτό ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι. Η πολιτική σταθερότητα είναι σήμερα αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση. Σε αυτές τις εκλογές η πρώτη θέση για κάποιο από τα δύο κόμματα δεν είναι θέση γοήτρου και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.
Το δεύτερο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι είναι ποια από τα μικρότερα κόμματα πρέπει να ενισχύσουν, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνεργασίες, οι οποίες βάσει του Μνημονίου έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά για να απαντήσουν στο δεύτερο ερώτημα, πρέπει πρώτα να έχουν ξεκαθαρίσει την απάντησή τους στο πρώτο ερώτημα. Τι είναι καλύτερο για τη χώρα; Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία;
Όλοι συζητάμε ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Γενναίες μεταρρυθμίσεις. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προσέκρουαν στο παρελθόν σε συντεχνιακά συμφέροντα αλλά και στο βλέμμα της εκάστοτε αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και η χώρα μας δεν μπορεί να παραμένει ουραγός των εξελίξεων, επαίτης δανεικών και το προβληματικό παιδί της Ευρώπης στην οποία θέλει και δεν θέλει να είναι. Εάν θέλουμε τα παραπάνω πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αν μη τι άλλο, τώρα ξέρουμε όλη την αλήθεια. Οι τελευταίοι 7 μήνες φώτισαν κάθε εναλλακτική λύση και τον δρόμο στον οποίο οδηγούσε.

Αναδημοσίευση από την AthensVoice